PE propune Interzis la licitații și la funcții publice pentru persoanele condamnate pentru crimă organizată

Protejarea finanțelor UE, combaterea bunurilor provenite din activități criminale și eradicarea traficului de persoane sunt doar câteva obiective pe care Parlamentul European le-a stipulat într-un plan de acțiune al Uniunii pentru perioada 2014 – 2019.

Printr-o rezoluție adoptată în cursul acestei săptămâni, actualul Parlament a stabilit un plan de acțiune pentru următorii deputați europeni, dar și pentru viitoarea Comisie și Consiliu, „astfel încât UE să aibă instrumente pentru a lupta împotriva crimei organizate la nivel internațional, europena și național”, se precizează într-un comunicat de presă postat pe site-ul Parlamentului European.

Propunerile finale au fost aprobate cu 526 de voturi pentru, 25 împotrivă și 87 de abțineri. „Această rezoluție este o listă de acțiuni concrete ce trebuie implementate în următoarea legislatură. Este o provocare comună la adresa sistemelor criminale”, a declarat Salvator Iacolino, raportorul pentru propunerile finale.

Una dintre prevederi se referă la faptul că deputaţii vor ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni legate de crimă organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice în niciun stat din Uniunea Europeană şi să nu mai poată candida sau deţine nicio funcţie publică. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii a estimat că activităţile ilegale reprezintă 3,6% din PIB-ul global, în timp ce Comisia a calculat pierderile cauzate de corupţie, doar în UE, la aproximativ 120 miliarde de euro, echivalentul a 1,1% din PIB-ul UE.

Lupta împotriva traficului de persoane

Deputaţii au mai cerut eliminarea secretului bancar şi eliminarea paradiselor fiscale din UE. Odată sechestrate, bunurile reţelelor criminale ar trebui reutilizate în scopuri sociale, se mai precizează în comunicat.
În lupta împotriva traficului de persoane, deputaţii au cerut prin rezoluţia adoptată săptămâna trecută pedepse mai mari pentru traficanţii de persoane şi o mai bună protecţie pentru victime. Şi în acest domeniu, oficialii europeni au făcut o evaluare a profitului criminal estimat la 25 de miliarde de euro pe an. Traficul de persoane este un fenomen care afectează toate statele UE.

Aranjamentele sportive = infracțiune

Nici sportul nu scapă de prevederile europene. Potrivit aceluiaşi comunicat de presă postat pe site-ul Parlamentului European, deputaţii vor ca aranjamentele sportive să devină o infracţiune pentru care să existe pedepse potrivite. „De asemenea, cumpărarea de voturi trebuie să devină infracţiune, chiar dacă beneficiile sunt intangibile”, se mai arată în comunicat.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă, cifrele Europolului arată că 3.600 de organizaţii criminale internaţionale operau în UE în 2013, dintre care 70% au membri din ţări diferite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Contract de circa 600.000 lei Primăria Tuzla va delega prin concesiune Serviciul de iluminat public din comună (DOCUMENT)

25 Apr 2024 325

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pune la bătaie peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrările de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (DOCUMENT)

24 Apr 2024 544

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 336

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 699

Contractul de peste 2,1 milioane de lei, scos la licitație Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța va reabilita sectoarele de vizitare și secția microrezervație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 386

CNSC a anulat procedura de atribuire a contractului de servicii de reparații și întreținere a autovehiculelor de la Canalel Navigabile SA

23 Apr 2024 305

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 498

Proiect finanțat cu bani europeni Primăria Constanța caută o firmă care va reabilita Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“. Contract de peste 6,7 milioane lei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 479

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 497

Licitația pentru pază la locațiile Drumuri Județene Constanța SA, contestată la CNSC!

18 Apr 2024 459

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 366

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără mobilier școlar!

17 Apr 2024 457

Consiliul Local Agigea, județul Constanța dotează cu mobilier și echipamente digitale unitățile de învățământ preuniversitar din comuna Agigea (DOCUMENT)

17 Apr 2024 429

Licitații Constanța Lenox Prod SRL, furnizorul de bocanci de protecție la SNTFC „CFR Călători“ SA

16 Apr 2024 532

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 745