Combaterea criminalitatii in achizitiile publice

Reabilitate pe bani mulţi. Explicaţii şi justificări Cine răspunde de distrugerea plajei din Mamaia (documente+galerie foto)

Săptămâna trecută, cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat imagini surprinse pe o plajă din Mamaia, din zona hotelului Aurora. Imaginile care prezintă dezastrul de pe plajele lărgite anul trecut au impresionat cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa. Plaja din sudul staţiunii Mamaia a fost distrusă parţial, cel mai probabil din cauza furtunilor din ultima perioadă. Codurile prelungite de viscol puternic şi ninsori abundente de pe litoral au dus, cel mai probabil, la prăbuşirea porţiunilor de plajă din sudul staţiunii Mamaia. Reamintim că plajele au fost lăţite pe o lungime de 7,3 kilometri, însumând o suprafaţă totală de 42 de hectare, printr-un proiect european în valoare de 175 de milioane de euro.
 
Reabilitarea plajelor era garantată pe 50 de ani. Antreprenorii lucrărilor de lărgire a plajelor au fost compania austriacă Porr Bau, pentru zona Mamaia Sud, respectiv olandezii de la Van Oord, pentru loturile Tomis Nord, Centru şi Sud şi Eforie Nord.

Replica ABADL la cele semnalate de ZIUA de Constanţa

Într-un comunicat de presă, ABADL Constanţa a precizat că monitorizează atent plajele reabilitate.
„Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a desfăşurat, în perioada septembrie 2016 - decembrie 2016, activitatea de monitorizare geodinamică a celor cinci loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord. În cadrul activităţii de monitorizare geodinamică, s-au realizat inspecţii vizuale periodice, planificate, şi inspecţii efectuate în urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase; măsurători topografice ale zonelor înnisipate şi ale structurilor conectate la ţărm, precum şi aerofotogrametrie, cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse.
 
În urma activităţii de monitorizare geodinamică realizată de ABADL, s-a evidenţiat un echilibru al liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de execuţie. Menţionăm că, începând cu data de 6.03.2017, ABADL va începe activitatea de monitorizare geodinamică a celor cinci loturi, urmând ca, în luna aprilie, să se realizeze raportul cu privire la evoluţia lucrărilor executate.
 
Conform manualului de întreţinere şi exploatare pentru cele cinci loturi, activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie şi respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenţia evoluţia lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald. În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece în zona limitrofă s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor şi a vântului de intensitate medie şi mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Năvodari - Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vântului intre 5-12 m/s şi valuri cu înălţimi cuprinse între 0,6 m şi 2,2 m la ţărm. Urmare acţiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal, formându-se din nou fenomenul de «rupere de mal», fenomen ce se manifestă an de an, caracterizat prin denivelari semnificative ce reprezintă o redistribuţie a nisipului între profilul emers şi profilul submers. Acesta va fi corectat şi adus la profilul proiectat, atât în mod natural, prin evoluţia curenţilor marini din perioada următoare, cât şi prin lucrările curente de pregătire a plajelor“, au precizat reprezentanţii ABADL.

Cine a executat lucrările pentru protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a plătit 409.320.311,09 lei pentru lucrări privind protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre. Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise unor asocieri între firme, astfel că, potrivit anunţului de atribuire, contractul a fost împărţit astfel: Asocierea Porr Bau GmbH – Franco Giuseppe SRL – Dinamica SRL - 42.914.859,09 lei, în timp ce pentru Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA au fost întocmite patru contracte, cu sumele de 112.564.182 de lei, 80.914.214 lei, 67.810.786 de lei şi 105.116.270 de lei.
 
În ceea ce priveşte contractul cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în valoare de 409.320.311,09 lei, iată ce atribuţii îi revin fiecărei firme câştigătoare: contractul obţinut de Asocierea Porr Bau GmbH – Franco Giuseppe SRL – Dinamica SRL, pentru care s-au primit patru oferte, dar numai una a fost admisibilă, are ca obiect „protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa“. Valoarea contractului este de 42.914.859,09 lei.
 
„Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în Zona Tomis Nord“ face obiectul unui alt contract, în valoare de 134.150.000 de lei, atribuit Asocierii Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA.
 
Aceleiaşi asocieri de firme i-au mai revenit şi contractele pentru „protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis Centru“, în valoare de 80.914.214 lei, contractul pentru „protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis Sud“, în valoare de 67.810.786 de lei, contractul pentru „protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie Nord“, în valoare de 105.116.270 de lei.
 
Dacă firma Porr Bau GmbH are sediul în Viena, cea de-a doua firmă, Van Oord Dredging and Marine Contractors, cu sediul în Rotterdam, Olanda, este cunoscută pe piaţa românească, mai ales pe cea constănţeană, şi în calitate de câştigătoare a licitaţiei pentru executarea lucrărilor la digul de larg din portul Constanţa, licitaţie organizată de CN APMC, valoarea contractului ridicându-se la 99,94 de milioane de euro.

Despre Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam - Sucursala Constanţa

Cu sediul social în municipiul Constanţa, firma a fost înmatriculată în anul 2013. Firma-mamă este Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam. Administratorii societăţii, care se ocupă de „construcţii hidrotehnice“, sunt Marius Stamat, născut pe 2.02.1969, în Constanţa, manager supleant, şi Peter Paul Hordijk, născut pe 11.06.1963, în Rotterdam, Olanda, manager.
 
Reamintim că Van Oord Dredging and Marine Contractors BV este societatea contractată de Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral pentru proiectarea şi construcţia a patru dintre cele cinci loturi ale proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“. De asemenea, această firmă s-a ocupat şi de prelungirea digului de larg al portului Constanţa.

Despre Porr Bau Gmbh Viena - Sucursala Bucureşti

Înmatriculată în anul 2006, firma are sediul social în Bucureşti. Persoane împuternicite sunt Klaus Bleckenwegner, născut pe 18.03.1977, în Austria, şi Ana Maria Gabriela Cojocaru, născută pe 15.03.1985, în Bucureşti. Societatea se ocupă de lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta contractele atribuite celor două companii: Porr Bau Gmbh Viena - Sucursala Bucureşti şi Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam - Sucursala Constanţa.

Citeşte şi:

Dezastru la Mamaia! Plaja reabilitată s-a prăbuşit. Bani cheltuiţi inutil (galerie foto+video)

Cine pune mâna pe contractele pentru reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre

O firmă vieneză şi una românească au pus mâna pe un contract de reabilitare a zonei sudice a litoralului (document)

Vom face plajă printre pietre şi utilaje? Ministrul Graţiela Gavrilescu, în inspecţie pe şantierele antreprenorilor Porr Bau şi Van Oord (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Ioan

21 Feb, 2017 09:29

Cei care au extins plajele sunt si cei care trebuiesc trasi la raspundere. banuiesc ca exista si un termen de garantie pt lucrare, sa fie chemati in garantie.

Articole asemanatoare

Pensiune ecologică pentru pescuit pe malul lacului Siutghiol, supraetajată de Litoral Sun Tour

08 Feb 2018 938

Primăria Constanţa dă în judecată Apele Române - Dobrogea Litoral. Motivul - refuzul ca Neversea să fie organizat pe plaja din Faleză Nord! (galerie foto)

13 Jan 2018 2514

ABADL caută un agent hidrotehnic. Proba scrisă, pe 30 ianuarie

06 Jan 2018 553

ABADL, dată în judecată de trei societăţi. Motivul – un litigiu privind achiziţiile publice. Cine sunt reclamanţii

29 Dec 2017 1043

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a încheiat un contract de prestări servicii. În ce constă contractul (document)

15 Dec 2017 1319

Licitaţie la ABADL pentru două bărci multirol de intervenţie rapidă şi evacuare

17 Nov 2017 486

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral va achiziţiona un utilaj autogreder 6x6 (document)

19 Sep 2017 822

Director nou la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral

13 Sep 2017 1044

Se pregăteşte organizarea a zeci de şantiere pe litoralul românesc. Anunţ important făcut de ABADL! (document+galerie foto)

13 Sep 2017 4994

Licitaţie pentru motorină lichidă la ABADL. Cât va scoate din conturi autoritatea contractantă (document)

12 Sep 2017 602

Ce răspuns a primit Van Oord Dredging de la APM Constanţa? Sunt vizate perimetrele de împrumut din Marea Neagră

11 Sep 2017 1076

Hristu Huzun are șanse foarte mari să fie directorul ABADL. A promovat toate probele din concurs

08 Sep 2017 978

Hristu Uzun, în cursa pentru funcţia de director al ABADL

06 Sep 2017 1365

ABADL şi-a dat în judecată angajaţii. Mai multe dosare, pe rolul Tribunalului Constanţa

01 Sep 2017 1476

Un singur candidat a rămas în cursa pentru postul de director al ABADL. Ce rezultate s-au obținut la proba scrisă

29 Aug 2017 1566

Patru candidați înscriși la concursul pentru ocuparea funcției de director al ABADL. La primul concurs, din luna mai, niciunul dintre cei patru nu a promovat

22 Aug 2017 1304

Posturi vacante la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral din Constanța. Când au loc concursurile

22 Jul 2017 6373

ABADL achiziţionează două utilaje de ecologizare a nisipului dotate cu echipament de screening (document)

11 Jul 2017 1203

SC Rosa Route SRL a câştigat licitaţia pentru plaja sector Năvodari IV, zona 1, subsector 1 (documente)

05 Jul 2017 1220

Black Sea Oil & Gas SRL, gata să înceapă producţia de gaze în Marea Neagră. Ce a solicitat de la ABADL. Când încep lucrările (documente)

28 Jun 2017 2523

Contractul de închiriere a plajei sector I Năvodari, subsector 17, câştigat de o întreprindere individuală (document)

20 Jun 2017 3645

Exit Events SRL are girul Primăriei Constanţa pentru a deschide o afacere pe plajă

16 Jun 2017 3528

Firma care deţine hotelul Ovidiu din Mamaia amenajează o plajă

15 Jun 2017 1409

Musset Lounge amenajează un sector de plajă din Mamaia

15 Jun 2017 1988

Plajă turistică din Mamaia, amenajată de Geatonyo & Mare Nero SRL. Legături cu Emilian Schwartzenberg şi Ionuţ Barbu

15 Jun 2017 2809

Vanlex Servicii Comerciale SRL a câştigat licitaţia pentru plaja sector I Năvodari, subsector 13 (documente)

07 Jun 2017 1381

S-a îndreptat împotriva ABADL CNSC a declinat contestația depusă de Grup Petrol Marin SA către Tribunalul Constanța

02 Jun 2017 1541

Aqua Playa SRL a câştigat şi contractului de închiriere a plajei sector Năvodari I, subsector 11 (documente)

01 Jun 2017 958

Agenţii economici care au semnat cu ABADL la licitaţia pentru sectoare de plajă din Mamaia, Eforie, Tuzla şi Olimp (document)

31 May 2017 2426

UPDATE Niciun candidat nu a promovat proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director al ABADL

30 May 2017 5681

Cine sunt agenţii economici care au bătut palma cu ABADL la licitaţia pentru sectoare de plajă din Năvodari (document)

30 May 2017 5559

Ştiţi unde se depozitează deşeurile şi algele de pe litoral? ABADL scoate la licitaţie un contract de aproape trei milioane de lei (documente)

30 May 2017 1312

Pericol în parcul Tăbăcărie Malurile lacului s-au prăbuşit, iar autorităţile se fac că plouă (galerie foto+video)

29 May 2017 8132

Aqua Playa SRL a câştigat contractul de închiriere a plajei sector Năvodari, subsector 9 (documente)

24 May 2017 866

Continuă amenajarea de plaje în Mamaia. ABADL a obţinut două autorizaţii. Iată pentru cine!

23 May 2017 911

Doi candidaţi la funcţia de director ABADL au fost respinşi la selecţia dosarelor. Cine sunt cei rămaşi în cursă

22 May 2017 3202

Lucrările de pregătire a plajelor pentru sezonul estival 2017, atribuite unei firme din Bucureşti (document)

13 May 2017 2325

Ce plaje pot fi închiriate Licitaţie la ABADL pentru sectoarele de plajă libere şi pentru baze de agrement nautic (document)

11 May 2017 3773

Iată ce a obţinut ABADL pentru Adriana Strutinsky de la Primăria Constanţa!

09 May 2017 730

Primăria Constanţa, aviz pozitiv pentru Greavu, de la Romned Port Operator SA. Va amenaja o plajă turistică

09 May 2017 1079

Licitaţie la ABADL pentru un autogreder în valoare de circa un milion de lei (document)

01 May 2017 2901

Legături cu Caraivan, ex-partener cu Giurgiucanu din Dosarul Retrocedărilor Safra Mali SRL şi Carmina Steel SRL amenajează o plajă în Mamaia

25 Apr 2017 4285

DNA a făcut public tot rechizitoriul! Cum a „căzut“ Marian Mitrea, fostul director al DADL (document)

04 Apr 2017 2407

Contractul de pregătire a plajelor pentru sezonul estival va fi scos la licitaţie. Iată valoarea sa! (documente)

24 Mar 2017 804

LIVE TEXT Ministrul Turismului, supărat de absenţa reprezentanţilor ABADL la simpozion. Ce vrea să-i determine pe români (video)

03 Mar 2017 1178

Imagini unice! Cum arată plaja Mamaia filmată cu drona. Falii măturate de valuri (galerie foto+video)

22 Feb 2017 4443

Licitaţie de jumătate de milion de lei la ABADL Constanţa Se caută firmă în vederea pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2017 (document)

21 Feb 2017 951

Reacţie oficială cu referire la dezastrul din Mamaia. ABADL anunţă refacerea plajelor

17 Feb 2017 1151

Dezbatere publică pentru Van Oord Dredging Contractors BV. Sunt vizate perimetre din Marea Neagră

16 Feb 2017 1452

Cercetat încă de DNA, George Papari revine în februarie la conducerea Apelor Române. Acum este în concediu de odihnă

28 Jan 2017 6192