Comunicat ICR Berlin/ lectura cu scriitoarea Dana Grigorcea

Cel de-al doilea scriitor invitat în cadrul seriei de întâlniri literare Cartea lunii este scriitoarea româno-elvețiană Dana Grigorcea, laureată a prestigiosului premiu Ingeborg Bachmann. Lectura va avea loc pe 1 aprilie, în biblioteca ICR Berlin, începând cu orele 19.00.
 
Proaspăt apărut la editura elvețiană Dörlemann în 2015, romanul „Sentimentul primar al nevinovăției” a fost primit cu mult entuziasm și apreciat în termini elogioși de către presa de limbă germană. În cuvîntul de omagiere a autoarei la decernarea premiului Ingeborg Bachmann, criticul literar Hildegard Keller a apreciat „suflul epic” al fragmentului audiat şi cele trei perspective ale naraţiunii, povestită de către „un eu feminin”. Keller a calificat textul drept o „satiră excelentă”, ce răspîndeşte o „vitalitate exuberantă”. Hubert Winkels, deopotrivă membru al juriului Ingeborg Bachmann, remarcă următoarele: ”nici că se putea povesti mai bine de-atât istoria României”.
 
Romanul este impregnat de „umor melancolic”, povestind scene dintr-o copilărie situată în România comunistă. Schimbând constant planurile narative, romanul face un salt din planul copilăriei comuniste în realitatea post-comunistă, povestind despre concertul lui Michael Jackson la Bucureşti, urmat de încă un salt pe acoperişul giganticei Case a Poporului, unde un grup de tineri discută despre viaţa sexuală a cuplului dictatorial.
 
În cadrul lecturii de la Berlin, scriitoarea va citi câteva fragmente din roman și va participa la un dialog cu publicul, moderat de Dr. Christiane Lange, director adjunct al Literaturwerkstatt Berlin. Christiane Lange are o vastă experienţă de moderator literar în cadrul uneia dintre cele mai importante instituţii de profil din Berlin, care are ca scop promovarea literaturii din străinătate în spaţiul german.
 
Dana Grigorcea este născută în 1979, la Bucureşti, unde a studiat germana şi olandeza la Facultatea de Filologie. A debutat în 1999, cu pagini de jurnal şi proză scurtă în România literară, fiind prezentată cu entuziasm de prozatorul Constantin Ţoiu. După o pauză mai lungă în care a studiat regie de teatru şi film la Bruxelles şi jurnalism la Viena, după ce a lucrat la Radio Deutsche Welle din Bonn, la Televiziunea Arte la Strasbourg şi la Facultate de Artă din Zürich, ca lector de film, în 2010, a publicat în limba germană romanul „Baba Rada, o istorie veselă despre claustrofobie”, o carte premiată atît de orașul, cît şi de cantonul Zürich.
 
Seria „Cartea lunii”, inițiată anul acesta de către ICR Berlin, este dedicată unor cărți, scrise de către scriitori români sau de origine română, apărute recent in Germania, Austria sau Elveția, în traducere sau în original. Sunt reprezentate în cadrul acestei serii toate genurile, de la beletristică la eseu, cărți de specialitate și memorii. În organizarea acestor lecturi, ICR Berlin colaborează strâns cu diverse edituri, printre care Matthes & Seitz, dtv, Dörlemann și Suhrkamp.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.