De sarbatori, cititi informatiile nutritionale si mancati echilibrat

vorbitori_conferinta_cze.jpgBucureşti, 15 decembrie 2009 - La un an şi jumătate de la introducerea la nivel naţional al sistemului de etichetare nutriţională bazat pe Cantitatea Zilnică Estimată (CZE) cele mai importante companii din industria alimentară din România, sub umbrela Romalimenta - Coca-Cola, Kraft Foods România, Mars România, Nestle România, Star Foods o companie a PepsiCo şi Unilever South Central Europe - continuă campania de educare a consumatorilor cu scopul de a-i ajuta să înţeleagă informaţiile oferite de etichetarea bazată pe CZE. Cantitatea Zilnică Estimată reprezintă cantitatea aproximativă de kilocalorii şi macronutrienţi pentru un adult cu greutate medie calculate pe baza unei alimentaţii de 2000 kcal. Necesităţile individuale pot varia în funcţie de vârstă, gen, efort fizic, etc.

În perioada sărbătorilor când volumul cumpărăturilor creşte, eticheta nutriţională bazată pe CZE le oferă consumatorilor informaţii nutriţionale detaliate despre alimente, ajutându-i astfel să-şi alcătuiască o alimentaţie echilibrată şi corect dimensionată pe care o pot adapta nevoilor individuale şi stilului lor de viaţă. Informaţiile prezentate pe ambalaj sunt concepute într-o manieră prietenoasă şi uşor de înţeles pentru o mai bună înţelegere şi transparenţă. Eticheta CZE ne arată ce procent din Cantitatea Zilnică Estimată de kilocalorii şi macronutrienţi ne aduce o porţie de aliment sau băutură răcoritoare. Această etichetă conţine şi informaţii cu privire la mărimea porţiei.

"Consumatorii trebuie să înţeleagă că sănătatea lor şi nivelul de energie pe care îl au sunt strict legate de ceea ce mănâncă. În zilele noastre, când avem din ce în ce mai puţin timp să ne preocupăm de sănătatea noastră, este important ca măcar ceea ce mâncăm să ne ofere toţi nutrienţii de care avem nevoie pentru a fi în formă. Etichetarea de tip CZE ajută consumatorii să mănânce echilibrat din fiecare aliment conform nevoilor individuale. De sărbători, trebuie să fim cumpătaţi şi să mâncăm responsabil fără a face excese care ne pot afecta starea organismului pe termen lung.", declară Lect. Univ. Dr. Corina Zugravu, nutriţionist şi membru al Fundaţiei Pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Produsele care conţin eticheta CZE au pe faţa principală a ambalajului conţinutul de energie per porţie, alături de procentul pe care îl reprezintă din Cantitatea Zilnică Estimată. Pe verso, consumatorii pot citi informaţii detaliate, cu privire la conţinutul din categoriile importante de macronutrienţi, per 100 g şi per porţie: energie/kilocalorii, proteine, glucide/carbohidraţi, zaharuri, lipide/grăsimi saturate, fibre, sodiu sau sare alături de procentul pe care fiecare dintre acestea îl reprezintă din CZE pentru un adult.

Pentru a alege în mod responsabil, consumatorul trebuie să ţină cont de toate informaţiile nutriţionale incluse pe ambalaj, atât pe faţă cât şi pe verso.

Această iniţiativă voluntară a fost deja anunţată la nivel european în iulie 2006 de reprezentanţii industriei de alimente şi băuturi răcoritoare din Uniunea Europeană reuniţi sub umbrela Federaţiei Europene a Industriei Alimentare şi Băuturilor Răcoritoare (CIAA). Iniţiativa s-a bucurat încă de la început de suportul Comisiei Europene fiind considerată o concretizare a angajamentelor luate de partenerii dialogului social din cadrul Platformei Europene pentru Nutriţie, Activitate Fizică şi Sănătate.

„Într-o perioadă în care lumea este interesată de ceea ce mănâncă, de ce conţin alimentele şi care sunt efectele alimentaţiei zilnice, iniţiativa privind completarea informaţiilor de pe eticheta alimentara cu etichetarea nutriţională bazată pe CZE, ajută consumatorul să facă alegeri informate, în funcţie de nevoile sale .", precizează Sorin Minea, Preşedintele Romalimenta.

Consumatorii care vor să afle mai multe informaţii privind eticheta nutriţională CZE pot accesa pagina de internet www.cecontine.ro.

Persoană de contact:

Irina Alexandru, PR Account Manager, V+O Communication România

Tel: 0766.22.44.44

E-mail: irina.alexandru@vando.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 265

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 423

Reprezentanții Centrului militar zonal Constanța continuă activitățile de promovare în școlile din Constanța (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 402

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 409

Schimbări în conducerea Gărzii de Coastă! Cine sunt cei împuterniciți la comanda instituției

27 Mar 2024 605

Acționarii Remat Constanța SA sunt convocați în Adunare Generală Ordinară. Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2024, pe ordinea de zi

27 Mar 2024 323

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 489

Societatea Barracuda Navigation SRL Constanța are un nou sediu social

26 Mar 2024 540

#citeșteDobrogea Un amiral sacrificat

26 Mar 2024 512

Axiopolis Cernavodă Gemenii Alexandru și Bogdan Marica, atleți, medaliați din nou la Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 679

CS Farul Constanța Înotătorii, pe podium la etapa regională a Campionatului Național (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 801

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1044

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5358

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 520

Performanță la karate kyokushin ale Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța

25 Mar 2024 453