Florin Iepan în dialog cu publicul german la ICR Berlin

ICR Berlin continuă serile cinematografice Cinema-TEK cu filmul documentar „Odessa” de Florin Iepan. De la inceputul anului 2013, ICR Berlin a programat în cadrul seriei Cinema-TEK, numeroase documentare și filme de ficțiune. Astfel, au fost proiectate două documentare regizate de Radu Gabrea, filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe“, în regia lui Alexandru Tatos, „Filantropica“ in regia lui Nae Caranfil, „Niki Ardelean, colonel în rezervă” de Lucian Pintilie, filmul „Faleze de nisip” în regia lui Dan Piţa, precum şi trei filme de animaţie şi lungmetrajul „S-a furat o bombă” de Ion Popescu-Gopo.
 
Pe data de 21 noiembrie, ICR Berlin prezintă la sediu unul dintre cele mai ambiţioase proiecte realizate de Florin Iepan, coproducţia româno-germană „Odessa”. Documentarul „Odessa” este un film provocator şi controversat, care resuscitează un episod dramatic al istoriei naţionale: masacrarea evreilor de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial. În 1941, între 22 şi 24 octombrie, şi-au pierdut viaţa aproximativ 22 000 de oameni de origine evreiască la ordinele mareşalului Ion Antonescu.
 
Dacă în Germania aceste episoade sumbre din istoria celui de-al doilea razboi mondial au fost prezentate sistematic în numeroase producţii artistice şi cinematografice ambiţioase, în România tema deportării evreilor a rămas un capitol difuz al istoriei naţionale, puţin popularizat la nivelul opiniei publice. Din acest motiv, proiectul „Odessa” nu implică doar realizarea unui film, ci desfăşurarea unei campanii mai ample de investigare a acestui trecut, precum şi a felului în care el este asumat astăzi în conştiinţa unor personalităţi politice importante sau a românilor în general. Florin Iepan şi-a intitulat din acest motiv proiectul „a work in progress”, institând asupra faptului că demersul său investigativ merge dincolo de realizarea efectivă a filmului.
 
Născut în 1968 la Timişoara, Florin Iepan este absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucureşti. A lucrat ca regizor şi producător la Sahia Film, la Pro Tv, TVR şi a fondat în 1999 compania SUB-CULT-URA, una dintre primele companii de producţie independentă din România specializată în film documentar. Florin Iepan a realizat peste 40 de filme documentare si producţii TV, cu care a obţinut mai multe premii în ţară şi în străinătate, precum şi audienţe record la televiziune. Este unul din cei mai activi realizatori de film documentar din Romania.
 
Cu ocazia prezentării filmului său la ICR Berlin, Florin Iepan va participa la proiecţie şi la o discuţie cu publicul după film.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 610

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 569

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 884

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 615

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 766

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1206

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1504

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1135

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1177

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1027

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1031

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1563

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1334

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7746

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

28 Jun 2023 1081