KPMG in Romania lanseaza un model ilustrativ de situatii financiare IFRS aplicate

Bucureşti, 5 februarie 2010

KPMG in Romania lanseaza un model ilustrativ de situatii financiare IFRS aplicate
KPMG România continuă seria cursurilor de instruire în domeniul raportării financiare şi, cu această ocazie, a lansat în premieră în România un model de situaţii financiare consolidate conform IFRS, aplicate de o corporaţie multinaţională fictivă, într-o publicaţie ce reflectă evenimente şi circumstanţe cu care se confruntă azi multe dintre societăţile din mediul românesc de afaceri.
Reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile societăţilor comerciale începând cu 1 ianuarie 2010 aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009 sunt explicate de KPMG într-o nouă sesiune de cursuri si dezbateri. Primul eveniment de acest gen, găzduit de KPMG la sediul său, vineri, 5 februarie 2010, a avut ca obiectiv principal prezentarea modificărilor şi noutăţilor introduse de reglementările contabile prin noul ordin şi conforme cu directivele europene.

Noile cerinţe sunt dezbătute şi ilustrate într-o manieră interactivă, care facilitează concentrarea discuţiilor asupra aspectelor concrete cu care se confruntă participanţii, anticipând lucrarea publicată de KPMG în România. Alături de reprezentanţii departamentelor de Audit şi Consultanţă Contabilă, reprezentanţii Departamentului Taxe al KPMG România au subliniat implicaţiile fiscale ale modificărilor şi clarificărilor introduse de noile reglementări, iar participanţii primesc materiale de curs şi o copie a noilor reglementări contabile în cadrul căreia sunt evidenţiate modificările faţă de vechile reglementări aprobate prin Ordinul 1752/2005. Cursurile au atras participanţi din companii de top din România, din asociaţii de investitori şi persoane interesate de cele mai recente schimbări în IFRS.
„KPMG în România a lansat cu această ocazie lucrarea 'Situaţii financiare ilustrative - Standardele Internaţionale de Raportare Financiară', o premieră în sprijinul celor care întocmesc şi analizează situaţii financiare întocmite în conformitate cu IFRS (International Financial Reporting Standards)" afirma Aura Giurcăneanu, Audit Partner KPMG în România. „Publicaţia prezintă, cu titlu de exemplu, un model pentru IFRS aplicate într-o corporaţie multinaţională fictivă. Noile standarde sunt o cerinţă legală în România, ca în alte multe ţări din Uniunea Europeană, pentru companiile listate la bursă, iar publicaţia KPMG le face accesibile companiilor care vor să implementeze cele mai bune practici în raportarea situaţiilor financiare internaţionale. Politicile contabile prezentate în aceste situaţii financiare ilustrative reflectă evenimente şi circumstanţe cu care se confruntă azi multe dintre societăţile din mediul românesc de afaceri ", afirmă Giurcăneanu.
„Istoric, standardele naţionale de contabilitate au variat semnificativ în timp, iar globalizarea a transformat aceasta într-o problemă. Odată cu globalizarea economiei, diferenţele în cerinţele de raportare financiară au devenit semnificative, iar aplicarea consecventă a unor standarde care pot fi înţelese oriunde în lume a devenit din ce în ce mai importantă pentru companii. Investitorii trebuie să poată înţelege cu uşurinţă care sunt performanţele unei companii şi să poată compara rezultatele nu numai cu piaţa locală, dar şi cu cele din alte ţări", continuă Giurcăneanu.
Inevitabil, aplicarea acestor noi standarde a determinat pe termen scurt muncă suplimentară pentru societăţi, precum şi costuri adiţionale. Însă, acele companii care vor face această schimbare mai devreme vor fi într-o mai bună poziţie competitivă. „Timpul şi costurile implicate în implementarea standardelor vor fi văzute ca o investiţie în viitorul companiei, care pe termen lung va îmbunătăţi calitatea informaţiilor financiare şi va genera o comunicare mai eficientă cu acţionarii", a afirmat Angela Manolache, Senior Manager în cadrul departamentului de Consultanţă Contabilă al KPMG în România.
„Este încurajator faptul că tot mai multe societăţi au astfel posibilitatea identificării impactului asupra activitatii lor ca urmare a aplicării altor standarde de contabilitate şi altor cerinţe de prezentare a informaţiei faţă de cele naţionale, cu impact direct asupra modului în care îşi vor desfăşura activitatea în viitor şi, nu în ultimul rand, asupra modului in care ele vor comunica către investitori informaţii aferente activităţilor lor", a declarat Adriana Lobdă, Director în cadrul departamentului de Audit al KPMG în România.
„IFRS sunt un set de standarde în continuă mişcare. Deşi a existat o perioadă de stabilitate în aplicarea lor, viitorul va aduce noi schimbări. Totuşi, noi, KPMG, vă putem ajuta cu aplicaţii practice, precum aceste situaţii financiare ilustrative combinate cu o extinsă expertiză în domeniu. De exemplu, Aura Giurcăneanu a fost implicată în Departamentul Global KPMG cu specializare IFRS din Londra, în cadrul căruia a oferit consultanţă pentru probleme apărute în întreaga lume in acest domeniu. Acesta este nivelul de expertiză care ne promovează printre liderii în IFRS", a concluzionat Bill Bowman, Deputy Senior Partner KPMG în România.

Notă:
Publicatia reflectă Standardele Internaţionale de Raportare Financiară emise la 1 iunie 2009 şi aplicabile începând cu 1 ianuarie 2009 (cerinţe „în vigoare"). Standardele Internaţionale de Raportare Financiară care intră în vigoare după 1 ianuarie 2009 (cerinţe „ulterioare") nu au fost adoptate anticipat în pregătirea acestor situaţii financiare ilustrative, cu excepţia IFRS 3 Combinări de întreprinderi (2008), revizuit, şi IAS 27 Situaţii financiare consolidate şi individuale (2008), modificat.
Materialul dezvoltat de KPMG România ilustrează componenta de situaţii financiare a raportului financiar, incluzand bilantul, contul de profit si pierdere, cash flow-ul si note explicative. Lucrarea contine comentarii explicative extinse şi note precise cu privire la cerinţele IFRS de prezentare a informaţiilor In plus, utilizatorul materialului este îndrumat în permanenţă, printr-o referinţă aferentă fiecărui element din model, către standardul relevant şi către cerinţele de prezentare a informaţiei.


*SFÂRŞIT*
Despre KPMG:

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Ne desfăşurăm activitatea în 146 de ţări şi avem 140.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume. Societăţile independente membre ale reţelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International"), o entitate elveţiană. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separată şi distinctă si se descrie ca atare.
În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispunem de un număr de peste 600 de angajaţi şi parteneri, atât cetăţeni români, cât şi străini.
© 2010 KPMG România S.R.L., o societate cu răspundere limitată de drept român, membră a reţelei de firme independente KPMG afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International"), o entitate elveţiană. Toate drepturile rezervate. Tipărit în România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 315

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 262

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 542

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 401

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 315

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 524

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 667

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 642

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 562

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 816

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 628

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 618

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 558

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 517

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 836