Comunicate de presa

Sute de elevi din localități ale județului Constanța au avut ocazia să învețe date despre istoria Dobrogei prezentate neconvențional

Circa 2.000 de elevi din 20 de localități ale județului Constanța au avut ocazia să învețe date despre istoria Dobrogei prezentate neconvențional, prin intermediul unui spectacol de teatru. Aceasta a fost ideea de bază a proiectului „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală”, organizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu, care a avut ca partener Inspectoratul Școlar Județean Constanța și care s-a încheiat recent.

„A fost o experiență deosebită. Am fost impresionați de dorința de cunoaștere pe care au manifestat-o elevii. A fost, într-adevăr, un mod interesant prin care le-au fost transmise informații importante despre istoria Dobrogei, iar ei au răspuns cu atenție și receptivitate.”, a declarat Georgiana Rusu, managerul proiectului.

„Impactul proiectului a fost cel scontat. Pot spune chiar că realitatea a depășit așteptările. În perioada următoare, vom studia posibilitatea ca în toamnă să prezentăm lecția noastră de istorie culturală a Dobrogei și în alte localități ale județului, poate din fonduri de la Consiliul Județean, dacă va fi organizată o sesiune de finanțare.”, a spus Sebi Pătrunjei, coordonator de activități.


Proiectul a presupus producția unui spectacol de teatru muzical, cu o durată de 50 de minute, bazat pe un scenariu original, în care s-au regăsit referiri la repere esențiale care au marcat istoria Dobrogei, care au fost aduse în atenția liceenilor într-o formă artistică atractivă.

În cadrul său s-a evidențiat un adevăr incontestabil, unanim recunoscut: Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, un exemplu de diversitate și toleranță, fiind privită ca un standard în ceea ce privește armonia dintre diversele etnii conlocuitoare. În acest sens, spectacolul a fost realizat în baza unui scenariu pigmentat cu fragmente muzicale, replici și/sau dialoguri purtate în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruși-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, evrei etc.

Documentarea a fost realizată de Cristian Cealera, scenariul a fost semnat Luiza Martinescu, iar ilustrația muzicală a fost creația lui Alex Rebegea. Regia artistică i-a aparținut lui Iulian Enache. Spectacolul a fost prezentat în localitățile: Băneasa, Ostrov, Adamclisi, Dobromir, Hârșova, Ciobanu, Poarta Albă, Castelu, Murfatlar, Cobadin, Topraisar, Negru Vodă, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Cumpăna, Techirghiol, Ovidiu și Năvodari. Accesul la reprezentații a fost gratuit.

„Bugetul total al proiectului a fost de 78.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare AFCN, iar 8.000 lei contribuție proprie a beneficiarului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării” - au transmis organizatorii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Ce volume sunt lansate

24 Jun 2019 589

Constanța și Tulcea, gazdele Simpozionului „140 de ani de presă românească în Dobrogea - trecut, prezent și perspective”

20 Jun 2019 1059

Calitatea și-a spus cuvântul Timp de patru luni, motorina produsă la Petromidia alimentează trenurile românești

20 Jun 2019 1090

Scurtă istorie a cazinourilor

19 Jun 2019 757

Cu o istorie de peste 40 de ani Compania Rompetrol a intrat în Top 10 cele mai valoroase branduri din România

14 Jun 2019 843

Provocarea lui Victor Torpilorul din Vaslui (galerie foto)

14 Jun 2019 2173

Şase comandanţi care au făcut istorie la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică din Mamaia Sat. Cine sunt aceştia (galerie foto)

14 Jun 2019 2100

Istoria Dobrogei - Geografie - Localități Ibida (galerie foto)

12 Jun 2019 2097

Călătorie de istorie gastronomică. Claudia-Romana Rista lansează volumul 2 de Zestre culinară (galerie foto)

12 Jun 2019 508

România susţine diseară meciul cu Malta, din preliminariile Campionatului European din 2020

10 Jun 2019 578

Regele Mării Negre, Mithridates al VI-lea cel Mare, și stăpânirea sa în Dobrogea antică (I)

03 Jun 2019 1265

#citeșteDobrogea Rasova, așezare românească de pe malul Dunării (III) (galerie foto)

29 May 2019 1395

Evoluţia organizării profesiei de avocat în România Istoria pe scurt a decanilor Baroului Constanţa

23 May 2019 1297

Masă rotundă internaţională, cu istorici de la Cernăuţi şi Kiev, găzduită de MINAC

20 May 2019 550

Masa rotundă internațională la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

19 May 2019 541