Comunicate de presa

Sute de elevi din localități ale județului Constanța au avut ocazia să învețe date despre istoria Dobrogei prezentate neconvențional

Circa 2.000 de elevi din 20 de localități ale județului Constanța au avut ocazia să învețe date despre istoria Dobrogei prezentate neconvențional, prin intermediul unui spectacol de teatru. Aceasta a fost ideea de bază a proiectului „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală”, organizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu, care a avut ca partener Inspectoratul Școlar Județean Constanța și care s-a încheiat recent.

„A fost o experiență deosebită. Am fost impresionați de dorința de cunoaștere pe care au manifestat-o elevii. A fost, într-adevăr, un mod interesant prin care le-au fost transmise informații importante despre istoria Dobrogei, iar ei au răspuns cu atenție și receptivitate.”, a declarat Georgiana Rusu, managerul proiectului.

„Impactul proiectului a fost cel scontat. Pot spune chiar că realitatea a depășit așteptările. În perioada următoare, vom studia posibilitatea ca în toamnă să prezentăm lecția noastră de istorie culturală a Dobrogei și în alte localități ale județului, poate din fonduri de la Consiliul Județean, dacă va fi organizată o sesiune de finanțare.”, a spus Sebi Pătrunjei, coordonator de activități.


Proiectul a presupus producția unui spectacol de teatru muzical, cu o durată de 50 de minute, bazat pe un scenariu original, în care s-au regăsit referiri la repere esențiale care au marcat istoria Dobrogei, care au fost aduse în atenția liceenilor într-o formă artistică atractivă.

În cadrul său s-a evidențiat un adevăr incontestabil, unanim recunoscut: Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, un exemplu de diversitate și toleranță, fiind privită ca un standard în ceea ce privește armonia dintre diversele etnii conlocuitoare. În acest sens, spectacolul a fost realizat în baza unui scenariu pigmentat cu fragmente muzicale, replici și/sau dialoguri purtate în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruși-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, evrei etc.

Documentarea a fost realizată de Cristian Cealera, scenariul a fost semnat Luiza Martinescu, iar ilustrația muzicală a fost creația lui Alex Rebegea. Regia artistică i-a aparținut lui Iulian Enache. Spectacolul a fost prezentat în localitățile: Băneasa, Ostrov, Adamclisi, Dobromir, Hârșova, Ciobanu, Poarta Albă, Castelu, Murfatlar, Cobadin, Topraisar, Negru Vodă, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Cumpăna, Techirghiol, Ovidiu și Năvodari. Accesul la reprezentații a fost gratuit.

„Bugetul total al proiectului a fost de 78.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare AFCN, iar 8.000 lei contribuție proprie a beneficiarului.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării” - au transmis organizatorii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Demonstraţii de tehnică a vitraliului, prilejuite de expoziţia Glass Nouveau a artistului Cristian Florin Anghelescu

20 Sep 2019 341

#citeşteDobrogea „Istoria Dobrogei“ (1998) Lecţii esenţiale de istorie dobrogeană. 20 septembrie 1940 - evacuarea Cadrilaterului

20 Sep 2019 477

Personalități din domeniul culturii, decorate de președintele Klaus Iohannis

19 Sep 2019 396

#citeşteDobrogea Krikor Zambaccian - o pasiune pentru o viaţă

18 Sep 2019 500

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Tomisul şi-a salvat amintirea şi istoria, în ruinile sale şi monedele vechi găsite pe urmă“ (galerie foto)

17 Sep 2019 1107

Sit arheologic, descoperit în zona peninsulară din Constanţa. Arheologul Aurel Mototolea a descoperit edificii rare (galerie foto)

17 Sep 2019 6357

Constanța sărbătorește „Săptămâna Europeană a mobilității“. Cetățenii, invitați să aleagă bicicleta sau autobuzul

13 Sep 2019 793

Zilele Culturii Armâneşti 2019, de astăzi, la Muzeul de Istorie din Constanţa

13 Sep 2019 471

Conferința internațională a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene, la Muzeul de Istorie Constanța

10 Sep 2019 498

Conferință Internațională de Arheologie Aeriană, la Constanța

09 Sep 2019 520

La Centrul Cultural „Yunus Emre“ din Constanța, au început înscrierile pentru cursurile de limba turcă

09 Sep 2019 436

Istoriograful constănțean Lavinia Dumitrașcu - proaspăt Cavaler de Clio

09 Sep 2019 854

#DobrogeaAcademică Volum semnat de acad. Emil Condurachi - „Pars Orientis - studii de istorie a culturii europene“ (galerie foto)

09 Sep 2019 523

Schimbări în organigrama ISJ Constanţa. Echipa mandatului nr. 5 al lui Petrică Miu

07 Sep 2019 4985

Duhovnicul din submarin Fetițele șefului mecanic (galerie foto)

06 Sep 2019 1552