Comunicat de presă privind apărarea independenţei şi reputaţiei profesionale a domnului Man Ciprian Florentin, procuror şef al Structurii Teritoriale Oradea din cadrul DNA

În şedinţa de azi, 4 februarie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului avocat Lele Alexandru, lansate în spaţiul public prin intermediul cotidianului „Bihoreanul” în data de 21 decembrie 2015 la adresa domnului Man Ciprian Florentin, procuror şef al Structurii Teritoriale Oradea din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt nefondate şi i-au afectat independenţa şi reputaţia profesională.
Plenul Consiliului a decis, de asemenea, sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România în vederea luării de măsuri potrivit competenţelor legale.

 
Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.
Prin cererea din data de 28 decembrie 2015, domnul procuror Man Ciprian Florentin a solicitat apărarea independenţei şi reputaţiei sale profesionale în raport cu afirmaţiile domnului avocat Lele Alexandru, cuprinse în articolul de presă intitulat „Din anchetator inculpat”, publicat în cotidianul anterior amintit.
Prin articolul menţionat se insinuează faptul că dosarul penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Teritorială Oradea, în care figurează în calitate de inculpat un prim procuror, ar fi rezultatul unui conflict personal între acesta şi procurorul de caz, respectiv domnul Man Ciprian Florentin. Se acreditează ideea că acest dosar penal a fost constituit de către domnul procuror Man Ciprian Florentin cu scopul de a evita o eventuală tragere la răspundere penală pentru o presupusă infracţiune de braconaj săvârşită în anul 2009. De asemenea, pentru a pune la îndoială legalitatea măsurilor dispuse în dosarul penal, s-au făcut referiri la o pretinsă înţelegere dintre denunţător şi procurorul de caz.
Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că domnul procuror a constituit şi instrumentat dosarul penal menţionat cu respectarea prevederilor legale, în cauză instanţa de judecată procedând la admiterea şi prelungirea măsurii arestării preventive propuse de procurorul de caz. De asemenea, s-a constatat că domnul Lele Alexandru este implicat în cauza penală menţionată, fiind avocatul inculpatului.
S-a constatat că prin afirmaţiile virulente, nereale şi lipsite de suport obiectiv referitoare la modalitatea de constituire a dosarului penal, s-a urmărit inducerea în conştiinţa opiniei publice a ideii că acesta este o consecinţă a unui conflict personal dintre procurorul de caz şi inculpat, în scopul de a pune sub semnul îndoielii legalitatea măsurilor dispuse de domnul procuror Man în dosarul penal. Astfel de afirmaţii sunt de natură să influenţeze, în mod negativ, opinia publică cu privire la integritatea magistratului şi să îl discrediteze, afectându-i independenţa şi reputaţia profesională, cu atât mai mult cu cât acestea au fost lansate de către un profesionist al dreptului.
Plenul Consiliului a constatat că declaraţiile domnului avocat Lele Alexandru, lansate în spaţiul public prin intermediul mass media, au adus atingere independenţei şi reputaţiei profesionale a domnului Man Ciprian Florentin, procuror şef al Serviciului Teritorial Oradea din cadrul  Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro
 
 
Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.