Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Florentina Drăghiceanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova

Comunicat de presă
privind apărarea reputaţiei profesionale a doamnei Florentina Drăghiceanu,
procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova
 

În şedinţa de azi, 17 decembrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public la adresa doamnei Florentina Drăghiceanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, i-au afectat reputaţia profesională.

Cererea doamnei procuror Florentina Drăghiceanu, înaintată Consiliului Superior al Magistraturii în data de 15 octombrie 2015, are ca obiect apărarea reputaţiei sale profesionale în raport de conţinutul articolelor de presă publicate pe pagina de internet a cotidianului Puterea - www.puterea.ro şi pe site-urile  www.româniacurată.ro  şi ro.blastingnews.comîn perioada 8 – 11 octombrie 2015.

Articolele de presă au vizat activitatea desfăşurată de doamna procuror într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa având ca obiect cercetarea unor fapte penale prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006  şi de Codul penal.

Printre altele, în cuprinsul articolelor s-a afirmat că dosarul a fost „muşamalizat” de procurorul Florentina Drăghiceanu, ”motivul clasării fiind unul halucinant”, precum şi faptul că „procurorul…în loc să-l trimită în judecată pentru port şi uz ilegal de armă, decide să-i aplice doar o amendă administrativă de 1.000 de lei (pentru a nu-i afecta cazierul şi a putea purta armă în continuare) şi acceptă tacit fapta poliţiştilor de a-i da ulterior permis de portarmă unui hoţ de arme, ba chiar dispune procuroarea să îşi primească înapoi şi arma confiscată”. De asemenea, s-au făcut referiri la traseul profesional al doamnei procuror, menţionându-se că „a fost transferată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, după ce iniţial fusese transferată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Adică două transferuri în nici un an”, insinuându-se realizarea unor transferuri în mod incorect.

Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a acestora.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că dosarul penal menţionat a parcurs etapele de soluţionare prevăzute de lege, iar soluţia de clasare adoptată de doamna procuror a fost legală şi temeinică. Mai mult, Inspecţia Judiciară a dispus clasarea sesizării din oficiu, constatând că nu există indicii ale săvârşirii unor fapte de natură să atragă răspunderea disciplinară a magistraţilor care au instrumentat cauza.

Conţinutul materialelor de presă menţionate, lipsa documentării acestora, prezentarea parţială a unor informaţii privind cariera doamnei Florentina Drăghiceanu, precum şi modalitatea de exprimare prin utilizarea unui limbaj agresiv, au condus la dezinformarea opiniei publice cu privire la modalitatea de soluţionare a cauzei, afectând reputaţia profesională a doamnei procuror.

Reamintim că reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.


Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro .
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.