OUG nr.54/2010 privind evaziunea fiscala

Nr.8233/30.06.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor : OUG nr.54/2010 privind evaziunea fiscală        

 În Monitorul Oficial nr.421 din data de 23.06.2010  a fost publicată OUG nr.54 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale;
  În ceea ce priveşte Codul fiscal, principalele măsuri luate sunt:
· înfiinţarea Registrului operatorilor intracomunitari, registru unde se vor declara toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, atât conform art.153 din Codul fiscal cât şi cei înregistraţi doar pentru achiziţii intracomunitare conform art.153^1 şi care efectuează sau intenţionează a efectua operaţiuni intracomunitare.
 Astfel, potrivit acestor prevederi, orice contribuabil care va face operaţiuni intracomunitare, respectiv  livrări şi achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile în România, inclusiv operaţiuni triunghiulare şi prestări de servicii, va trebui să solicite organului fiscal competent înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, înainte de efectuarea respectivei tranzacţii.
 Înscrierea se face pe baza unei cereri (formular 095), cerere ce va fi însoţită de cazierul judiciar al administratorilor şi al asociaţilor (mai puţin în cazul societăţilor pe acţiuni).
 Urmare depunerii cererii, organul fiscal va emite decizia de înscriere, respectiv respingere a cererii, în maxim 10 zile de la data depunerii, pentru cei ce se înregistrează în scopuri de TVA conform art.153 sau 153^1 din Codul fiscal, iar în cazul celor care sunt deja înregistraţi în scopuri de taxă pe valoarea adăugată şi solicită doar înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari, se va verifica situaţia administratorilor sau asociaţilor, respectiv cazierul judiciar şi se va dispune de îndată aprobarea sau respingerea cererii.
 Radierea din registru se va face fie în urma unei cereri depuse de contribuabil în acest sens, fie din oficiu, de către organul fiscal competent, pentru contribuabilii ce figurează în lista contribuabililor inactivi, a celor ce se află în inactivitate temporară, a celor ce în anul următor înscrierii nu au mai efectuat operaţiuni intracomunitare, a celor care solicită anularea înregistrării ca plătitor de TVA potrivit legii. Tot din oficiu, organul fiscal competent va anula înscrierea din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a dispus acţiunea penală în legătură cu tranzacţii intracomunitare.
 Cererile privind înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari se vor depune începând cu data de 01.07.2010, iar Registrul operatorilor va fi operaţional începând cu data de 01.08.2010.
 De asemenea, agenţii economici plătitori de TVA au obligaţia aplicării taxării inverse pentru următoarele categorii de poduse: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie, astfel cum sunt stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF.  Aceste prevederi se aplică începând cu cea de-a 10 zi următoare comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării pentru aplicarea acestor prevederi până la 31 decembrie 2011.

Bogdan  Huţucă
Director executiv          


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

alina

15 Jul, 2010 14:06

Buna ziua as dori sa fac o sesizare referitoare la evaziunea fiscala pe care o face fratii Balan Alexandru si Virgil prin comercializarea produselor de tip fast-food-had-dog,porumb fiert si copt,scaune pentru masaj,tigari interzise de lege pentru comercializare(si totusi ele se vand la negru).Acest comert se practica in statiunea costinesti pe faleza incepand de la hotel PIERR si pana dincolo de podul de la lac, toate cele 7 tarabe cu porumb si cele 4 tonete de hot-dog nu fac altceva decat evaziune fiscala,neutilizand case de marcat , neintocmind nici un fel de eviidenta contabila iar facturile cu care marfa este achizitionata sunt distruse inclusiv cele de la firma Dobrocea de unde achizitioneaza painicile pentru hot-dog.Oare nimeni nu se sesizeaza ca ei ca persoane fizice nu pot consuma zilnic cate 300 de painici,chifle,iar de la selgros achizitioneaza crenvustii cate 10kg.zilnic.Ei nu vor sa stie de case de marcat , de utilizarea lor,de fiscalizarea lor,de emiterea de bonuri fiscale...Va multumesc.

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 411

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 447

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 685

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 583

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 542

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 776

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 558

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 662

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 713

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 526

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 582

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 556

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 787

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3405

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14213