Informare SJA Constanta - Luni, 12 Septembrie 2011

A N A L I Z A  CTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ŞI A REZULTATELOR  BŢINUTE DE SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE CONSTANŢA
ÎN ANUL 2009

Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, în cooperare cu celelalte instituţii care au competenţă în prevenirea şi combaterea corupţiei, întreprinde măsurile operative, în scopul prevenirii, documentării şi combaterii faptelor de corupţie, asimilate corupţiei sau în legătură directă cu acestea, în rândul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Retrospectiva profesională a Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, aferentă anului 2009, evidenţiază realizări pe ambele coordonate de acţiune, respectiv, în plan preventiv, unde au fost adoptate noi instrumente de lucru menite să genereze o bună conştientizare a lucrătorilor ministerului în ceea ce priveşte consecinţele implicării în acte de corupţie, iar în plan investigativ şi procedural s-a reuşit instrumentarea unor dosare complexe şi dificile.

Activitatea de prevenire

În perioada analizată Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa a demarat o serie de activităţi preventive în cadrul structurilor M.A.I. de la nivelul judeţului. În acest context, pe linia prevenirii faptelor de corupţie săvârşite de către cadrele M.A.I.‚ în judeţul Constanţa,au fost desfăşurate 100 activităţi la care au participat 2.221 de persoane, după cum urmează:

- 10 activităţi au fost desfăşurate cu personalul cu funcţii de conducere au participat 144 persoane;

- 90 de activităţi au fost desfăşurate cu personalul cu funcţii de execuţie, la care au participat 2.077 persoane, astfel:

- 65 activităţi realizate cu personalul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, la care au fost prezenţi 672 participanţi;

- 10 activităţi desfăşurate cu personalul unităţilor Jandarmeriei Române din judeţul Constanţa, la care au participat 550 de persoane;

- 1 activitate realizată cu personalul Poliţiei de Frontieră Constanţa la care au participat 29 persoane;

- 10 activităţi de prevenire desfăşurate cu personalul I.S.U. Constanţa la care au participat 741 persoane;

- 1 activitate realizată cu personalul Biroului 8 Audit Intern Constanţa la care au participat 8 persoane;

- 3 activităţi de prevenire desfăşurată cu participarea a 77 angajaţi ai Centrului Medical Judeţean Constanţa şi Direcţiei Publice Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Constanţa.

Activităţile de prevenire realizate cu personalul Poliţiei Române, au fost în principal activităţi de instruire anticorupţie a personalului încadrat la posturile de poliţie comunale: s-au prezentat aspecte privind obligaţia de sesizare a organelor judiciare şi vulnerabilităţile identificate de către D.G.A. la nivelul acestor structuri, s-a pus accent pe consecinţele comiterii infracţiunilor de corupţie, pe integritatea profesională, subliniindu-se importanţa testelor de integritate. În cadrul activităţilor au fost prezentate înregistrări audio-video realizate cu ocazia acţiunilor de flagrant, două înregistrări realizate cu ocazia unor teste de integritate, precum şi filmul realizat de D.G.A. - „Şeful de după gratii".

În cadrul activităţilor preventive realizate în colaborare cu alte instituţii publice, a fost realizată o activitate de prevenire cu consilierii - diriginţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, la care au participat 194 persoane.

În perioada analizată au fost realizate 10 întâlniri în cadrul grupurilor de lucru organizate la nivelul instituţiilor M.A.I. din judeţul Constanţa, în scopul identificării vulnerabilităţilor şi factorilor de risc în activitatea desfăşurată de lucrătorii acestor structuri, precum şi măsurile ce se impun pentru prevenirea/combaterea acestora.

În urma activităţilor derulate, ce au avut ca scop punerea în aplicare a unei iniţiative pe linie de prevenire a comiterii faptelor de corupţie, s-a obţinut acceptul de difuzare a spotului „Familia are viitor, CORUPŢIA NU!" în reţelele de magazine „REAL HYPERMARKET", SELGROS CASH & CARRY din toată ţara, precum şi în magazinul „METRO 1 CONSTANŢA", prin intermediul S.C. MONOPOLY MEDIA S.R.L., partener al celor mai sus-menţionaţi, care dispune de spaţiul publicitar.

Totodată, au fost afişate 3 bannere cu mesaj anticorupţie pe clădirile în care funcţionează I.P.J. Constanţa, I.J.J. Constanţa şi O.C.P.I Constanţa.

Transparenţă instituţională şi relaţii cu publicul

În ceea ce priveşte activitatea de relaţii publice, în anul 2009, au fost transmise mass-media 15 comunicate referitoare la activităţile desfăşurate de S.J.A. Constanţa în anul 2009, la înfiinţarea registrului de petiţii şi sugestii, precum şi la activităţile efectuate ca urmare a ordonanţelor de delegare emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

În perioada analizată, la nivelul S.J.A. Constanţa s-au primit 62 petiţii din care s-au soluţionat 61 petiţii (o petiţie a fost soluţionată la începutul anului 2010)

Din cele 61 de petiţii, 32 au fost înaintate Parchetelor competente, o petiţiei a fost înaintată la Instituţia Prefectului - Jud. Constanţa - Corp Control, 10 la I.P.J. Constanţa, 2 la Primăria Municipiului Constanţa, iar 16 au fost clasate.

În cursul anului 2009, Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa a soluţionat şapte sesizări ca urmare a apelurilor efectuate la linia gratuită anticorupţie a DGA, 0800.806.806. Totodată, au fost primite în audienţă sau consiliate 28 persoane.

Activitatea de combatere

La începutul anului 2009 la S.J.A. Constanţa, se aflau în lucru 7 dosare penale şi 13 delegări în dosare penale.

Au fost înregistrate un număr total de 46 dosare penale şi 105 delegări în dosare penale, din care:

- 25 dosare penale din sesizare proprie:

13 pentru luare de mită,

2 pentru trafic de influenţă,

2 pentru dare de mită,

2 pentru alte infracţiuni,

5 pentru Legea 78/2000

1 pentru primire de foloase necuvenite,

înregistrate 1 la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti şi 20 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, 3 la DNA SCC şi 1 la DNA-SCICSM,

- 21 dosare directe de la unităţile de parchet:

9 pentru luare de mită

1 pentru dare de mită de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi DNA- SCC,

9 pentru alte infracţiuni,

2 pentru trafic de influenţă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

- 37 delegări din sesizare proprie:

4 pentru dare de mită

27 pentru luare de mită

2 pentru trafic de influenţă

2 pentru alte infracţiuni,

toate înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi

2 înregistrate la DNA Bucureşti (SCC şi SCICSM)

o 1 pentru Legea 78/2000

o 1 pentru primire de foloase necuvenite,

- 68 delegări directe de la unităţile de parchet:

54 de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa

o 27 pentru luare de mită,

o 12 pentru trafic de influenţă,

o 1 pentru dare de mită

o 14 pentru alte infracţiuni,

3 de la DNA - SCC, DNA Constanţa şi DNA Piteşti

o 2 pentru luare de mită

o 1 pentru trafic de influenţă,

2 de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru trafic de influenţă,

1 de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad,

1 de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

7 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa - pentru alte infracţiuni.

Au fost soluţionate prin înaintare la unităţile de parchet 48 dosare penale şi 108 delegări din dosare penale.

La sfârşitul anului 2009 la S.J.A. Constanţa au mai rămas în lucru 5 dosare penale şi 10 delegări în dosare penale.

În dosarele penale soluţionate au fost cercetate 99 persoane, dintre care 29 civili şi 70 personal M.A.I. De asemenea, 8 cadre ale MAI deţin funcţii de comandă, iar 5 fac obiectul cercetări în dosare de corupţie.

În 2009, în dosarele instrumentate de ofiţerii SJA Constanţa au fost puse sub învinuire 61 de persoane, iar dintre acestea 52 au fost inculpate, iar 19 cercetate în stare de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

În perioada analizată au fost desfăşurate 9 acţiuni de prindere în flagrant, 6 în dosare din sesizare proprie şi 3 în dosare primite direct de la parchet, fiind cercetaţi 5 agenţi de poliţie (1 de 2 ori) şi 6 persoane din afara MAI.

De asemenea, în colaborare cu structura similară din Bulgaria, în ziua de 19.12.2009, ofiţerii SJA Constanţa au prins în flagrant doi agenţi de poliţie de frontieră români şi un poliţist de frontieră bulgar, de la P.T.F. Comun Ostrov-Silistra, în timp ce primeau suma de 100 de euro de la investigatorul cu identitate reală pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi a-i permite acestuia introducerea în ţară a mai multor plase monofilament, interzise la deţinere în România.

În anul 2009 unităţile de parchet au întocmit 10 rechizitorii, au dispus 5 scoateri de sub urmărirea penală cu aplicarea unei sancţiuni administrative şi 15 alte soluţii.

- Cazuri reprezentative din activitatea de combatere -

1. La data de 13.01.2009, ofiţerii S.J.A. Constanţa, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, l-au prins în flagrant pe agentul de poliţie B.C. în timp ce primea suma de 1.500 lei de la un cetăţean, pentru a-i facilita înmatricularea unui autoturism. În fapt, cetăţeanul G.I.D. a sesizat faptul că, la data de 29.10.2008, poliţistul B.C, din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al I.P.J. Constanţa, i-a pretins suma de 200 euro (pe care a primit-o în data de 12.11.2008), susţinând că va interveni pe lângă angajaţii R.A.R. Slobozia şi alte persoane ca să obţină un aviz favorabil după efectuarea verificării tehnice periodice a autoturismului. De asemenea, în luna decembrie 2008, acelaşi poliţist i-a promis denunţătorului că îi va facilita achitarea „taxei de poluare" la o valoare mai mică decât cea reală (respectiv 4.500 lei), sens în care urma să apeleze la sprijinul unei cunoştinţe, angajată la Administraţia Financiară Constanţa. La data de 05.01.2009, cetăţeanul G.I.D. a fost contactat de poliţistul B.C., care i-a spus că persoana respectivă este de acord să îl ajute să achite o taxă de poluare mai mică, respectiv de 900-1.000 lei, în schimbul sumei de 500 lei, stabilind să se întâlnească la o dată ulterioară.

2. La data de 13.04.2009, ofiţerii S.J.A. Constanţa, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, l-au prins în flagrant pe agentul de poliţie N.I.I., din cadrul Postului de Poliţie Bărăganu, judeţul Constanţa, în timp ce a primit suma de 3.500 lei şi 20 litri de palincă de la un cetăţean, care a denunţat anterior faptul că poliţistul i-a solicitat mită pentru a interveni pe lângă şeful de post în favoarea neînregistrării unui dosar penal în care era cercetat pentru punerea în circulaţie a unui autoturism cu numere de înmatriculare false.

3. Ca urmare a activităţilor specifice desfăşurate de ofiţerii S.J.A. Constanţa, sub coordonarea procurorilor D.N.A. - Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari, la data de 13.05.2009, Tribunalul Militar Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile faţă de opt cadre militare cu funcţii de comandă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, complicitate la fals intelectual şi uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În fapt, cu prilejul organizării şi desfăşurării examenului prevăzut pentru etapa a II-a de profesionalizare în vederea ocupării unor posturi în cadrul inspectoratului, mai mulţi ofiţeri corectori au falsificat lucrările unor candidaţi, cărora le-au acordat note maxime, facilitându-le astfel încadrarea. La data de 20.07.2009, procurorii anticorupţie de la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată 19 persoane în acest caz.

4. La data de 25.06.2009, ofiţerii D.G.A., în colaborare cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi cu sprijinul Jandarmeriei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au efectuat 50 percheziţii atât la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, cât şi la domiciliile a 39 agenţi de poliţie rutieră şi 4 cetăţeni suspectaţi de comiterea unor fapte de corupţie. Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicate de la locaţiile menţionate mai multe unităţi de calculator, documente şi înscrisuri, sume de bani, precum şi alte bunuri necesare soluţionării cauzei. Începând cu luna februarie 2009, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul S.J.A. Constanţa au fost delegaţi pentru efectuarea de activităţi specifice, în scopul stabilirii întregii activităţi infracţionale a agenţilor de poliţie rutieră, precum şi a celorlalte persoane implicate. Drept urmare, s-a stabilit că poliţiştii, în mod repetat, şi-au încălcat atribuţiunile de serviciu, favorizând anumiţi conducători auto prin neaplicarea măsurilor legale pentru săvârşirea de contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau prin folosirea influenţei pe lângă alţi colegi în scopul de a nu fi aplicate sancţiuni unor contravenienţi. Totodată, au permis accesul la informaţii care nu sunt destinate publicului unor persoane neavizate, au intervenit în favoarea unor persoane pentru a nu le fi întocmit dosar penal sau pentru a nu li se suspenda permisul de conducere, au omis intenţionat inserarea în conţinutul procesului verbal de contravenţie a unor elemente esenţiale, în vederea creării posibilităţii făptuitorilor de a contesta şi, ulterior, de a obţine anularea respectivului proces-verbal şi au procedat nelegal la anularea unor amenzi de circulaţie. În dosar sunt continuate cercetările, sub supravegherea procurorilor, cu toate persoanele inculpate, în sarcina acestora reţinându-se săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals intelectual.

5. În urma unei acţiuni comune a ofiţerilor D.G.A. şi a omologilor bulgari, desfăşurată la data de 19.12.2009, au fost prinşi în flagrant pentru luare de mită agenţii de poliţie de frontieră C.S. şi C.S.S., din cadrul I.J.P.F. Constanţa, precum şi poliţistul de frontieră bulgar M.M. Operaţiunea s-a realizat ca urmare a măsurilor stabilite de factorii de conducere ai celor două structuri, în cadrul unei întâlniri care a avut loc în perioada 07-13.12.2009 şi care a avut drept scop stabilirea măsurilor necesare pentru combaterea faptelor de corupţie din Punctul de Trecere a Frontierei comun Ostrov-Silistra. În fapt, în luna octombrie 2009, la nivelul S.J.A. Constanţa au fost obţinute unele date conform cărora lucrători din cadrul P.T.F. Ostrov primesc sume de bani de la diverse persoane pentru a nu efectua în mod corespunzător controlul la intrarea în ţară. Verificările efectuate au confirmat suspiciunile, fapt pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care a autorizat folosirea unui investigator cu identitate reală în cauză. Acesta s-a întâlnit cu procurorul de caz din Republica Bulgaria şi cu ofiţerii de poliţie bulgari din cadrul Departamentului de Securitate Internă, delegaţi în cauză, fiind stabilită acţiunea de prindere în flagrant a celor trei poliţişti. În urma acţiunii organizate, poliţistul de frontieră bulgar a fost reţinut de autorităţile bulgare, iar cei doi poliţişti de frontieră au fost aduşi cu mandat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. După audiere, poliţiştii de frontieră români au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar, la data de 20.12.2009, Tribunalul Constanta a dispus pe numele acestora măsura arestării preventive pentru o perioadă de 29 de zile.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1167

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1209

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1267

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1194

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1348

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1493

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1933

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1562

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1503

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1426

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1602

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1844

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3695

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3094

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6155