Conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ”Implementarea Sistemului Naţional Integrat de Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico – Operative la nivelul DGIPI“

R O M Â N I A

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

DIRECŢIA GENERALĂ DE INFORMAŢII ŞI PROTECŢIE INTERNĂ


Bucureşti, 4 octombrie 2012 

COMUNICAT DE PRESĂ
Ref.: Conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ”Implementarea Sistemului Naţional Integrat de Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico – Operative la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă”


   Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a organizat, joi, 4 octombrie 2012, începând cu ora 12.00, la hotel Howard Johnson, conferinţa de presă prilejuită de finalizarea proiectului ”Implementarea Sistemului Naţional Integrat de Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico – Operative la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă” (SIMITO), cod SMIS 19554.
  Proiectul, finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, s-a derulat pe o perioadă de 27 de luni şi a avut drept obiectiv general îmbunătăţirea managementului decizional în domeniul politicilor şi strategiilor naţionale de securitate şi ordine publică.
 Prin implementarea acestui proiect, s-a urmărit, cu precădere, creşterea capacităţii administrative a D.G.I.P.I., în calitate de principal furnizor de informaţii integrate („produse de tip „intelligence”) necesare factorilor de decizie.
Sistemul implementat permite, în timp real, reflectarea tuturor informaţiilor într-un singur sistem informatic modern, integrat la nivel naţional. Prin unificarea tuturor informaţiilor într-un punct central se va contribui la simplificarea proceselor de lucru şi la dezvoltarea interacţiunilor între structurile teritoriale şi centrale de analiză a informaţiilor, fiind eliminaţi timpii necesari pentru transmiterea informaţiilor.
Implementarea proiectului oferă posibilitatea de a beneficia de un sistem informatic modern, ca suport în managementul decizional în domeniul politicilor si strategiilor naţionale de securitate şi ordine publică. Sistemul implementat permite un proces de analiză şi de coroborare a informaţiilor primare, obţinute la toate nivelurile, transformarea informaţiilor singulare în produse analitice de calitate superioară, necesare pentru a fundamenta deciziile factorilor responsabili.
Principalele activităţi desfăşurate în cadrul proiectului au constat în achiziţia de echipamente şi servicii specializate de instruire pentru utilizarea de aplicaţii informatice de analiză a informaţiei şi interpretarea rezultatelor obţinute, precum şi la dezvoltarea sistemului informatic modern compus dintr-o bază de date necesară pentru colectarea, procesarea, stocarea, interogarea şi raportarea datelor gestionate la nivel naţional.
La conferinţa de presă au participat Vasile-Paul Zai, consilier al ministrului Administraţiei şi Internelor, Gina Palade, reprezentant al Direcţiei pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, şefi de structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
În mesajul adresat, conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a transmis mulţumiri personalului unităţii implicat în acest proiect, “pentru modul în care înţelegeţi şi demonstraţi că unitatea are capacitatea şi angajaţii au dorinţa de a dezvolta şi creşte rolul D.G.I.P.I. în spaţiul siguranţei publice şi al unităţilor cu atribuţii în domeniul informaţiilor şi protecţiei interne”. De asemenea, a transmis mulţumiri conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative pentru sprijinul acordat, exprimându-şi convingerea că “vom avea în continuare o foarte bună colaborare în dezvoltarea şi derularea de proiecte care să asigure o mai bună îndeplinire a atribuţiilor conferite, potrivit legii, în interesul cetăţeanului”.

Vasile-Paul Zai, consilier al ministrului Administraţiei şi Internelor, a declarat că absorbţia de fonduri europene cu rezultate palpabile este una dintre priorităţile M.A.I., iar, din acest punct de vedere, D.G.I.P.I. este una dintre cele mai eficiente structuri ale M.A.I..  “Ne putem lăuda astăzi că folosim un sistem informatic modern, utilizat de FBI, CIA, de ţări foarte importante din UE, cum ar fi Germania şi putem să ne lăudăm, de asemenea, că suntem pionieri în sud-estul Europei”, a afirmat Vasile-Paul Zai.

Reprezentantul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Gina Palade, a transmis felicitări echipei de proiect, pentru modul profesionist în care şi-a desfăşurat activitatea şi a subliniat că D.G.I.P.I. este un exemplu de bună practică în domeniul dezvoltării şi implementării de proiecte cu finanţare europeană.
 
Managerul de proiect Valentin DOGARU a precizat că printre rezultatele proiectului “Implementarea sistemului naţional integrat de management al informaţiei şi al activităţii tactico-operative la nivelul D.G.I.P.I.” se numără crearea unei baze de date unice la D.G.I.P.I., în care vor fi preluate atât informaţiile existente până în prezent, cât şi cele obţinute pe viitor la nivelul unităţii, precum şi modificarea cadrului normativ prin emiterea instrucţiunilor de muncă. Totodată, a precizat că după implementarea acestui proiect, timpul în care este livrată informaţia către beneficiar, din momentul în care a fost implementată, cu toate aprobările necesare, se reduce cu 80%.


INFORMAŢII DE BACKGROUND:
Implementarea de sisteme moderne, pregătirea permanentă a oamenilor din sistem, cât şi dezvoltarea mecanismelor de reacţie şi protecţie instituţională, prin dezvoltarea de proiecte finanţate din fonduri europene, reprezintă un  obiectiv prioritar pentru dezvoltarea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
În prezent, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă are în derulare cinci proiecte finanţate din fonduri structurale, în valoare de peste 20 milioane de euro.


Proiectul ”Implementarea Sistemului Naţional Integrat de Management al Informaţiei şi al Activităţii Tactico – Operative la nivelul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă” se înscrie în amplul demers de modernizare a unităţii, ce are drept obiectiv perfecţionarea, modernizarea şi adaptarea metodelor de lucru ale Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, pentru a eficientiza activităţile de prevenire şi combatere a riscurilor şi ameninţărilor la adresa siguranţei publice.   


Compartimentul Relaţii Publice din cadrul DIRECŢIEI GENERALE DE INFORMAŢII ŞI PROTECŢIE INTERNĂ

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 709

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 529

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 570

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 944

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 746

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 661

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 720

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 799

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1550

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 800

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3338

Averea și interesele Cosmin Piersic, nepotul lui Florin Piersic, împuternicit șef în IPJ Constanța! Iată ce serviciu va conduce (DOCUMENTE)

26 Jan 2024 8645

Arnold Schwarzenegger şi-a continuat călătoria. Fusese reţinut de vameşii germani pe aeroportul din München

18 Jan 2024 664

Jean Ionescu și amintirea omului măreț atât ca actor, cât și ca director al Teatrului de Stat Constanța

15 Jan 2024 753

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1565