În completarea comunicatului nr. 1674/VIII/3 din 29 octombrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele

În completarea comunicatului nr. 1674/VIII/3 din 29 octombrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 05 noiembrie 2015, a inculpaţilor

PĂTCAȘ DOREL, director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor și director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor (D.G.F.P) – coordonator al Activității de Inspecție Fiscală, la data faptelor, în prezent șef birou în cadrul Administrației Publice a Finanțelor Publice Bihor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
luare de mită (patru infracţiuni) şi
spălare a banilor.

ȘANDOR FLORIAN, șef al serviciului inspecție fiscală al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor, la data faptei, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director adjunct al D.J.A.O.V. Bihor, a primit de la un om de afaceri (administrator de fapt al mai multor firme), o sumă de bani nedeterminată și produse alimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile comerciale controlate de respectivul om de afaceri.
În data de 22 septembrie 2011, inculpatul Pătcaș Dorel, în aceeaşi calitate, a primit de la un al doilea om de afaceri (martor denunțător în cauză), suma de 6.000 de lei prin intermediul unei rude și beneficiind de ajutorul inculpatului Șandor Florian, în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta.
 În perioada 2012 – 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director executiv adjunct în cadrul D.G.F.P. Bihor, a pretins și primit de la alţi doi oameni de afaceri (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro de la fiecare denunţător), pentru a face demersurile necesare astfel încât inspectorii care efectuau controale la societăţile comerciale administrate de aceştia să nu constate aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile societăților  respective.
     În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, cunoscând împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție.

    În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
    În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

            Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să a se analiza oportunitatea prezentării inculpaților Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 360

Oficial! 21 de polițiști de la Frontieră și un inspector de la Antifraudă, trimiși în judecată de DNA

27 Mar 2024 637

Patru inspectori de trafic rutier și Popovici Florin Mădălin, viceprimarul comunei Sârbi, județul Bihor, trimiși în judecată de DNA

25 Mar 2024 482

DNA a trimis în judecată un șofer! Dare de mită, ultraj, distrugere și amenințare

25 Mar 2024 388

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 971

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 668

Tribunalul Constanța, al 7-lea termen în dosarul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

23 Mar 2024 538

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 641

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 442

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 511

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 670

Un an de închisoare cu amânare pentru Laura Bobeș, fosta șefă al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța! (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 662

Un an de închisoare cu amânare pentru Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior la Primăria Constanța (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 693

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6928

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 783