Editura madrilenă Niram Art prezintă patru scriitori spanioli la București

Editura Niram Art, înființată la Madrid, în anul 2009, lansează un nou proiect de schimb cultural între Spania și România. În cadrul acestui proiect, operele mai multor scriitori spanioli vor fi traduse și publicate în România, iar numeroși autori români vor fi prezentați și publicați în Spania.
Astfel, patru scriitori spanioli vor fi prezenți la București cu ocazia prezentării operelor lor în limba română. Lansările vor avea loc la Libraria Dalles, pe 20 noiembrie și la Muzeul Literaturii Române, pe 21 noiembrie 2013. Cei patru scriitori, Anthel Blau, Antonio Mateos Muñoz, Elimaida Vargas Paz și Dimitra Agelopoulou, vor fi prezentați publicului român de Horia Barna, hispanist, traducător, editor, directorul  ICR Madrid între anii 2006 - 2010 și de Dan Caragea, critic literar, lusitanist, traducător și editor.

Cărțile, două de poezii, un roman și un eseu, abordează problematici de actualitate și critică. În “Din spatele privirii”, viziunea poetică a Elimaidei Vargas Paz  despre violența în familie  prezintă o situație tristă cu care atât Spania,  cât și România  se confruntă. Continuând într-un ton nostalgic, Antonio Mateos Muñoz vorbește despre efemeritatea existenței în “Scrisul absent”, iar Dimitra Agelopoulou, autoare de origine greacă în limba spaniolă, pledează pentru întoarcerea la o “Viață primitivă”, simplă.  În “Zburand prin cerurile interioare”, entuziasmul cu care Anthel Blau își ghidează cititorii către o conștiință matură, a cunoașterii de sine, oferă un răspuns optimist întrebării despre evoluția omului.
Moderatorul evenimentelor va fi scriitorul de origine română Fabianni Belemuski, traducătorul operelor, iar lectura fragmentelor va fi realizată de Andreea Niram (Marketing Cultural Espacio Niram - Madrid).

Pe 21 noiembrie, în cadrul evenimentului organizat la Muzeu Literaturii Române, poetul Paul Vinicius, editor la Muzeul Literaturii Române, va vorbi despre poezia spaniolă contemporană, făcând referire la scriitoarea Elimaida Vargas Paz și la poeta Dimitra Agelopoulou.
Operele selectate de editura Niram Art constituie începutul unei colaborări pe termen lung, în ambele direcții, între cele două țări. In sensul acesta, la începutul anului 2014, vor fi prezentate la Madrid două volume de poezii ale poeților Adrian Paunescu și Paul Vinicius. Până în prezent, Editura Niram Art a publicat în Spania mai multe opere literare de autori români, atât poezie, cât și proza, traduse în limba spaniolă, care au beneficiat de recenzii în reviste de specialitate, au fost prezentate la târguri de carte și au avut parte de un răspuns favorabil din partea criticii spaniole.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii IFCO SA în AGOA și AGEA. Iată ce vor discuta

16 Apr 2024 532

Noi decizii luate de firma deținută de Mohammad Murad, candidat la CJ Constanța

01 Apr 2024 698

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați pe 29 aprilie în AGEA și AGOA. Mai multe puncte, inlcuse pe ordinea de zi

01 Apr 2024 683

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 626

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 616

Firme Constanța Rapid Credit I.F.N. SA prelungește linia de credit. Ce decizii au mai adoptat la ultima ședință AGEA?

07 Mar 2024 483

Firme Constanța Acționarii Brise Grains SA, convocați în AGA și AGEA, vor decide desfiinţarea punctului de lucru din Bucureşti, Gara Herăstrău

22 Feb 2024 650

Firme Constanța Ordinea de zi a AGEA THR Marea Neagră SA, completată. Ce puncte au fost adăugate?

05 Feb 2024 743

Convocator Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății Muntenia Estival 2002 SA

30 Jan 2024 539

Firme Constanța Structură nouă a acţionariatului Brise Grains SA, rezultată în urma distribuirii acţiunilor

23 Jan 2024 699

Firme Constanța Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA actualizează contractul de împrumut pentru centrala în cogenerare de la Petromidia

02 Jan 2024 957

Acționarii Oil Terminal, convocați în AGOA și AGEA. Despre ce se va discuta

29 Dec 2023 1119

Metalica Medgidia SA convoacă AGOA și AGEA. Ce se află pe ordinea de zi

22 Dec 2023 730

Firme Constanța Camelia Pleșca a fost aleasă în funcția de administrator al Campio ICM SA

14 Dec 2023 669

Decizii importante luate de AGEA societății Xanadu Turism Constanța. Cine a fost cooptat în cadrul firmei

07 Dec 2023 813