Lansare carte - “Vise în paragină” de Alexandru Calmâcu

Profesorul Alexandru Calmâcu, redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti, a lansat vineri, 22 mai, volumul “Vise în paragină”, o colecţie de editoriale în care sunt prezentate şi satirizate întâmplări inedite inspirate din evoluţia societăţii româneşti postcomuniste. Cartea îmbină stilul publicistic cu cel beletristic pentru a prezenta într-o notă tragicomică condiţia sistemului de învăţământ din România, precum şi alte teme sociale.

„Experienţa de ziarist este importantă în identificarea detaliilor, a particularităţilor ce definesc atât comportamentul uman, cât şi cel social. Aceste amănunte sunt fireşti şi nefireşti, obişnuite şi neobişnuite, de multe ori trecem pe lângă ele şi nu le observăm. Fără o pregătire jurnalistică, perceperea semantică a mediului, a discursului cotidian nu reacţionează, este incapabilă să coreleze particularul cu generalul, şi invers. Formularea mesajului, dat de realitatea imediată, şi transmiterea lui, prin mijloace literare proprii şi cu impact, nu ar fi posibilă fără un exerciţiu constant, în tehnica de elaborare lingvistică şi construcţie narativă”, a afirmat Alexandru Calmâcu.

De asemenea, renumitul clasicist, Liviu Franga, cel care semnează prefaţa volumului “Vise în paragină” a apreciat: “Două sunt componentele care nu lipsesc din acest tipar structural niciodată: nucleul narativ, întotdeauna anectodic, de cele mai multe ori autoreferenţial, pe de o parte; concluzia etică, explicit formulată în majoritatea cazurilor, de regulă concisă la extrem, uneori implicită, absentă formal, pe de altă parte”, apreciază renumitul clasicist, Liviu Franga, cel care semnează prefaţa volumului “Vise în paragină”.
Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate organizată la Casa Universitarilor din Bucureşti, la care au luat parte Liviu Papadima (prorector al Universităţii din Bucureşti), Dan Mircea Cipariu (scriitor, preşedintele Secţiei de poezie a Uniunii scriitorilor din România, filiala Bucureşti), Doru Mareş (scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România), precum şi invitaţi de onoare, oameni politici şi reprezentanţi ai societăţii civile apropiate de Educaţie şi Cultură.

Alexandru Calmâcu a mai publicat volumul “Critica Educaţiei” (Editura Paralela 45, 2010), prima lucrare ce realizează o adevărată “radiografie” a sistemului de învăţământ românesc şi transformările sale de la comunism la capitalism, precum şi romanul dicronic “Cronică despre alb sau negru”, volum recent apărut la Editura Tracus Arte.
 
Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Eevenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 378

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 624

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 568

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 509

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 784

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 833

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 624

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 672

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 906

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1257

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1043

Volum despre viața autorului Virgil Andriescu își lansează la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cartea „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”

14 Dec 2023 915

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 998

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 717

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 885