Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” sărbătorește mâine 125 de existență

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanța va sărbători 125 de ani de existenţă ca instituţie de învăţământ, mâine, 21 mai. 

În cadrul conferinţei, se va prezenta programul evenimentelor care încep sâmbătă, 22 mai şi se vor derula pe toata perioada săptămânii viitoare.

Amintim, prof.dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, a vorbit pe larg, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 5 mai 2021, de la ora 14.00, despre zilele de sărbătoare pe care le celebrează, în această perioadă, mirciștii din toată lumea.

”În perioada interbelică, liceul Mircea era considerat un fel de universitate a Constanței. Prin generațiile pe care le-a pregătit, acest liceu a dovedit că a contribuit la formarea unor mari personalități. Au ajuns academicieni, nu pentru că au studiat la Liceul Mircea, dar faptul că au studiat la acest liceu le-a oferit contextul și ocazia de a ajunge academcieni“, a precizat, în cadrul emisiunii, directorul Vasile Nicoară.



Totodată, echipa Tomis VII,  care a participat la competiția națională CanSat, formată din elevii Alexandru Târhoacă, Irina Mîcnea, Arun Osman, Victor Dumbravă, Ștefan Solomon și Șerban Ionescu, coordonați de prof. Ion Băraru, vor vorbi despre acest concurs, dar și despre ce a însemnat câștigarea premiului „Outstanding Science Mission”.

La conferinţă vor fi prezenţi și reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” care vor lansa proiectul “Dobrogea, mozaic cultural”, cu ocazia Zilei mondiale pentru Diversitate Culturală, pentru Dialog și Dezvoltare.

Proiectul are drept scop îmbogățirea cunoștințelor elevilor despre diversitatea etniilor din Dobrogea și sporirea implicării în păstrarea identității culturale, dar și de a demonstra că diferențele ne unesc. Biroul Executiv (președintele Andreea-Augustina Constantin, secretarul executiv Olivia-Maria Murariu și vicepreședinții Luisa-Elena Vasile, Dima Nancu, Alin-Andrei Barna) au realizat un scurtmetraj în care atât elevii și profesorii, cât și personalități dobrogene, membri ale diverselor comunități, au transmis gânduri și informații despre grupul etnic din care fac parte.

Tomis VII, la competiția națională CanSat
 
CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui elicopter și va trebui să îndeplinească o misiune științifică și să aterizeze în condiții de siguranță.
Competiția CanSat, organizată de ESERO România între 13-17 mai 2021 la Caransebeș, oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor, etc.


Misiunea principală, comună pentru toate echipele participante la etapa națională, constă în măsurarea valorilor presiunii și ale temperaturii pe parcursul coborârii. Acesta ar putea reprezenta o simulare simplificată a unei misiuni spațiale de analiză a datelor atmosferice ale unui corp ceresc străin, cum ar fi o exoplanetă.

Fiecare echipă a avut libertatea de a-și alege la început o misiune secundară, care a trebuit rezumată și la înscrierea în concurs. Originalitatea și complexitatea misiunii au reprezentat și factorii de selecție a echipelor participante la etapa națională. Anul acesta am dorit să analizăm mai în profunzime anumiți parametri dintr-un spațiu străin, precum umiditatea și cantitatea radiației electromagnetice din spectrul vizibil, infraroșu și ultraviolet. De asemenea, am echipat doza cu un modul GPS, un accelerometru și o cameră video. Scopul nostru a fost să analizăm capacitatea unui mediu de a susține dezvoltarea vieții, precum și observarea unor factori ce ar face posibilă construirea unei așezări umane.

Joi, pe 13 mai, doza a fost lansată de la aproape un kilometru altitudine, cu ajutorul unui elicopter, de pe aeroportul din Caransebeș. A fost recuperată imediat, mulțumită culorii stridente a parașutei și a buzzer-ului. Apoi, organizatorii au trimis datele colectate către echipe, astfel începând etapa de analiză și prelucrare. Echipa Tomis VII a fost formată din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța: Alexandru Târhoacă, Irina Mîcnea, Arun Osman, Victor Dumbravă, Ștefan Solomon și Șerban Ionescu. Coordonatorul echipei este domnul profesor Ion Băraru. La etapa națională am obținut premiul „Outstanding Science Mission” pentrul modul în care am conceput misiunea secundară.

În continuare, redăm programul integral al activităților planificate pentru celebrarea celor 125 de ani de excelență în învățământ ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța:


PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DE SĂRBĂTORIRE
A  125 DE  ANI   DE  EXISTENȚĂ
Data Ora Denumirea activității Locul desfășurării Observații
         
21 mai 2021
VINERI
10.00 Conferință de presă
 
Amfiteatrul Coriolan
 
 
22 mai 2021
SÂMBĂTĂ
 
9.30-10.00
 
10.00-11,00
 
 
11,00-13,30
Dezvelirea plăcii de marmură
 
Deschiderea Conferinței “Excelență prin educație”; plenul lucrărilor
Prezentarea lucrărilor înscrise
- 3 secțiuni
Intrarea principală
 
Amfiteatrul Coriolan
5 invitați și 15 gazde
 
Cabinete școală
 
10 – 15 persoane
 
Transmitere și susținere online
 
Cu transmitere și susținere online
24 mai 2021
LUNI
14.00-15.00 Un altfel de teatru – trupa NOI – prezentarea live a pieselor de teatru înscrise în concurs Amfiteatrul Coriolan Elevi ai clasei a X a E și invitații lor
 
25 mai 2021
    MARȚI
13.00-13.30
 
Lansare revista Zări Alb Astre – numărul aniversar Biblioteca școlii / hol intrare Colectivul de redacție, elevi
26 mai 2021
MIERCURI
13.00-13.30
 
  13.30-14,30
 
 
  
Flash-mob  și muzică
(elevi soliști)
Premierea concursului județean „Literatur@, lasă-ne să te citim” – secțiunea creație literară și secțiunea teatru;
Curtea interioară liceu
Amfiteatrul Coriolan
 
Elevi invitați
 
On line
27 mai 2021
JOI
13.00-14,00 Lansarea lucrărilor :
 
 ”Cronica CNMB 2017 –2020”Frumoasa și utila matematică
Curtea interioară /  sala de sport Participă profesorii liceului, elevi și invitați  
28 mai 2021
VINERI
13.00-14.30 Proiecția filmului aniversar
Festivitate de premiere a profesorilor și a invitaților
curtea mare / sala de sport Invitați: foștii profesori ai școlii, reprezentanți ai asociației de părinți
29 mai 2021
SÂMBĂTĂ
10,00-14,00 Excursie cu vizitarea cetății Histria   Angajații colegiului
5 iunie 2021
SÂMBĂTĂ
 
 
10.00 -12.00 Concurs matematică „Mate la puterea 125” pentru elevii claselor VII – XI, dedicat aniversării Sălile de clasă din liceu CNMB Participă elevii calificați
8 iunie 2021
MARTI
11.00 Rezultatele concursului județean  „LHomme et la mer” – premierea câștigătorilor Online catedra de limba franceză.
 

Citește și:

ZIUA LIVE. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – o tradiție vie a excelenței în educație, ce dăinuie de 125 de ani

 LIVE TEXT Sărbătoare la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa!


125 de ani de excelență în învățământ, marcați la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premianții Concursului național de matematică „Laurențiu Panaitopol” de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

21 Mar 2024 749

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12259

#Dobrogea145 Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2023 1656

Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța închiriază un spațiu comercial

03 Oct 2023 904

Festivitate de decernare a diplomelor atestatului de limbă germană la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța

02 Oct 2023 1128

Performanță internațională a elevilor din Constanța! Iată pe ce loc s-au clasat elevii în competiția 2023 Summer International Design Competition Humans to Mars

30 Aug 2023 904

EDITORIAL Emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a s-au încheiat. Media anilor de gimnaziu, neluată în calcul la admiterea în liceu

19 Jul 2023 1265

Eveniment la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța Premierea elevilor care au participat la Concursul Internaţional de Creație „Marco e Alberto Ippolito” (FOTO+VIDEO)

14 Jun 2023 2311

Festivalul internațional de teatru și film „Aplauze”, organizat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

20 May 2023 1316

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013- „Chestionar de evaluare a nivelului de satisfacţie a elevilor“ de Prof. Lucian Oprea

19 May 2023 861

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța Care este programul Festivalului internațional de teatru și film “Aplauze”

19 May 2023 1020

LIVE TEXT Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân" Constanța ce au obținut premiul I la Concursul Internațional CanSat, despre calificarea la etapa internațională (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2023 1408

Echipa TOMIS 9 de la Colegiul "Mircea cel Bătrân", pe locul I la Concursul Național de microsateliți CanSat 2023 (FOTO)

15 May 2023 1145

Precizările Primăriei Constanța De ce a fost reziliat contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare a colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța

05 May 2023 1193

Elevi și profesori de la CNMB au mers în Germania, în ultima mobilitate în cadrul proiectului Erasmus (FOTO)

03 Apr 2023 1265