Partidul Verde De ce este importanta ”Ora Pământului”?

Partidul Verde din Romania se altatura familiei Verzilor Europeni si WWF pentru a celebra Ora Pamantului – Earth Hour maine, 28 martie, incepand cu ora 20,30 cand stingem lumina pentru a ne aprinde spiritul civic.

Și totusi de ce?

​1. Economisind energia punem umărul la lupta contra schimbărilor climatice

Dacă dorim să avem vreo șansă în a limita încălzirea globală cu maximum două grade Celsius până la sfârșitul acestui secol trebuie să tăiem drastic din emisiile de gaze cu efect de seră. Cea mai bună soluție este în acest caz un consum mai mic de energie. În 2013, 40% din energia consumată în Europa a fost direcționată către încălzirea (pe timpul iernii) și pe răcirea (pe timpul verii) locuințelor. În plus, mijloacele de transport au
produs 31% din emisiile de dioxid de carbon. Asta înseamnă că avem nevoie să economisim energia pentru a salva planeta. Putem contribui la atingerea țelurilor noastre printr-o izolare mai bună a caselor și prin trecerea la un sistem de transport mai curat.

2. Economisind energia reducem deficitul comercial

Uniunea Europeană a cheltuit, doar în 2013, 421 de miliarde de euro pe energie venită din spațiul  extracomunitar, majoritatea fiind gaz rusesc. Acest lucru reprezintă aproape 1.2 miliarde de euro pe zi sau 1200 de euro pentru fiecare locuitor al Uniunii. Doar reducând consumul putem să nu mai depindem de gazul rusesc sau să ne bazăm pe bunăvoința lui Putin sau a Gazpromului.

3. Economisind energia diminuăm valoarea facturilor

Sărăcia energetică afectează între 50 și 125 de milioane de cetățeni ai UE, adică între 14% și 36% a populației reușește cu greu să-și achite facturile la energie sau la gaz (sau nu își pot încălzi sufficient casele). O izolare
mai bună a caselor, dublată de utilizarea unor aparate/sisteme mai eficiente și o manieră inteligentă a  consumului de energie (spre exemplu – evitarea utilizării mașinii de spălat în timpul vârfurilor de cerere),
ne-ar permite să câștigăm la capitolul putere de cumpărare.

 4. Economisind energia dăm naștere unor noi locuri de muncă și stimulăm creșterea economică

În contextual unui declin economic, sectorul eficienței energetice este unul care ar putea fi dintre puținele care ar crea locuri de muncă cum ar fi constructori, meșteșugari, instalatori, arhitecți, ingineri și alte profesii care ar putea renova, planifica și instala tehnologii de eficientizare a consumului de energie. A fost deja confirmat la nivel European că până în anul 2020 vor fi create aproape două milioane de locuri de muncă doar în acest domeniu, cu posibilitatea dublării acestei cifre până în anul 2030. Fiecare million de euro investit în măsurile de economisire a energiei crează în medie 17 locuri de muncă.

5. Economisind energia ajutăm la creșterea competitivității companiilor europene

Consumul de energie și al resurselor reprezinta între 20% și 50% din cheltuielile totale de producție în  industriile manufacturiere. Din cauze geologice și structurale, Europa va beneficia de prețuri mai mari la
energie și la gaz decât marii săi competitori economici – SUA și China. Astfel, dacă ne vom îmbunătăți metodele de eficientizare a consumului de energie și a resurselor din industrii, vom reuși să rămânem competitivi pe piețele din întreaga lume.

6. Eficiența energetică este un adevărat proiect european

Solidaritatea este punctul-cheie al proiectului European. Din motive istorice, economiile localizate în partea central și de est a continentului sunt încă destul de ineficiente pentru a produce o unitate din PIB, spre
exemplu Bulgaria are nevoie de opt ori mai multă energie decât Danemarca. Eficiența energetică ajută aceste economii să conveargă și să reducă dezechilibrul macroeconomic.

Europarlamentarul Claude Turmes, membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European, ne oferă câteva argumente importante pentru care trebuie să facem trecerea la o reală eficiența energetică.

Biroul de Presa

Partidul Verde
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO-TEXT AUR Constanța, în conferință de presă. Precizări despre legea pensiilor speciale și linia verde pentru cetățenii din diaspora (FOTO)

19 Oct 2023 1059

Sondaj de opinie. Fotografie de moment. Ce partide ar vota constănțenii la alegerile locale din 2024?

30 Jul 2023 2322

LIVE TEXT Conferință de presă la Partidul Verde, filiala Constanța (GALERIE FOTO)

29 Jun 2023 1645

Constănțeanul supărat Plângeri la Primăria Constanța și la Garda de Mediu pentru copacii tratați cu dispreț de antreprenorii lucrărilor din municipiu (VIDEO)

31 May 2023 1480

UPDATE! Precizările președintelui, Bogdan Huțucă. Proprietar de imobil în buricul orașului, PNL Constanța vrea extinderea sediului. Artificiul prin care ALDE își reînnoiește contractul de închiriere cu RAEDPP (DOCUMENTE)

28 Mar 2022 2710

Florin Cîţu „Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede. Este o măsură care ajută economia” (VIDEO)

06 Dec 2021 2463

#Dobrogea143 Radu Bugălă, președinte Partidul Verde Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

23 Nov 2021 3145

Reţeaua de socializare Facebook, obligată de un tribunal să şteargă mesajele ce incită la ură

09 May 2017 2796

Deciziile adoptate de BEC pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor

03 Nov 2016 2226

Alegeri în SUA Hillary Clinton, detașată în sondaje în fața lui Donald Trump

23 Oct 2016 3228

Undă verde din partea Parlamentului grec pentru propunerea de acord cu creditorii

11 Jul 2015 1889

​Verzii solicită demisia guvernului și organizarea de alegeri parlamentare anticipate

26 Mar 2015 994

Subjugarea statutului de catre PSD nu a reușit, România normală trebuie să învingă până la capăt

17 Nov 2014 1597

Partidul Verde acuză PSD şi aliaţii politici că îşi pregătesc succesul electoral la prezidenţiale prin Ordonanţe de Urgenţă

26 Aug 2014 1266

Demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului - 16 august 2014

15 Aug 2014 1563