Matei Copil Miner, de Alexandra Gulea Povestea din spatele poveștii

 Alexandra Gulea este regizorul şi scenaristul peliculei Matei Copil Miner, filmul care spune povestea unui băiat din Valea Jiului, rămas cu bunicul său, părinţii fiind plecaţi la muncă, în Italia.
Matei Copil Miner a intrat în cinematografe vinerea trecută, distribuit de Independenţa Film. Premiera de gală a avut loc joia trecută, pe 21 noiembrie, cu o sală arhiplină. La ieșirea din sala de cinema, mulți spectatori au ținut să stea de vorbă cu Alexandra Gulea, în dorința de a-și exprima satisfacția de a fi văzut un film care le-a stârnit emoții puternice.
                                               
Producătorul filmului este Thomas Ciulei/Europolis Film.
 
În rolurile principale: Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului, şi actorul Remus Mărginean, în rolul bunicului.
 
La întrebarea “De ce a ales să facă acest film tocmai în acest moment al carierei sale”, Alexandra Gulea ne-a răspuns: “Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune, am simțit nevoia să îl concep ca pe o confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experienţa morţii, ca punct de ruptură, să devină o temă centrală”.
 
"Un film care se adresează atât adulților, cât și copiilor", spune producătorul Thomas Ciulei – "o poveste despre copilărie pe înțelesul celor mici, dar în care orice părinte se poate regăsi. Povestea lui Matei este povestea multor copii din România. În ciuda experiențelor dramatice prin care este nevoit să treacă, Matei are șansa fie un învingător."

Amănunte din spatele lui Matei Copil Miner
 
Filmul este inspirat din cazurile reale, din păcate, extrem de numeroase, de copii abandonaţi de părinţii obligaţi de sărăcie să muncească în străinătate. Personajul principal, Matei, are ca punct de pornire un asemenea caz, un copil pe care Alexandra Gulea l-a întâlnit în urmă cu mai mai mulţi ani, cu ocazia unei filmări în Gara de Nord.
 
O parte din personajul Matei se numeşte de fapt Ionel. În anii ‘90, Ionel era unul dintre primii copii ai străzii de după revoluţia din Decembrie 1989. Copil de miner, el fugise de-acasă, din Valea Jiului, ajunsese la Bucureşti şi îşi făcea veacul prin Gara de Nord. Alexandra Gulea l-a cunoscut şi ulterior l-a urmărit, spune ea, “pe drumurile pe care l-a dus viaţa: la un cămin, la o casă pentru copii cu dizabilităţi, apoi la spital, suferind de tuberculoză”. Acum, Ionel are peste 20 de ani şi trăieşte în Italia.


“Matei” Şcolar Muzician
 

Pentru primul ei film de ficțiune, Alexandra Gulea a revenit în Valea Jiului, la Uricani. “Ca să găsim copilul pentru film, am mers în toate şcolile din Valea Jiului şi am văzut la probe sute de băieţi între 10-12 ani. Alexandru a apărut cu foarte puţin timp înainte de filmare. A dat o probă pentru un copil care trebuia să cânte în film. Când l-am auzit cântând mi-a fost clar: îl găsisem. Un copil de miner muzician.”
 
Alexandru Czuli, cel ales pentru rolul lui Matei este pasionat de muzică. Lui Alexandru i-a fost uşor să se adapteze la multe repetiţii sau duble. “Fluieratul lui Matei exista în scenariu, dar secvenţele în care cântă la chitară au apărut odată cu Alex”, povestește Alexandra Gulea.
 
Filmările la Muzeul Antipa din Bucureşti
 
Alexandra Gulea îşi aminteşte: “La Antipa eram cu toţii încărcaţi de atmosfera muzeului în şantier, cu mamuţi sub plastic şi urşi în pungi de gunoi. Era o atmosferă halucinantă, ireală. La Antipa, lui Matei i se revela o lume, care în pofida prezenţei morţii, traversează epocile. Acolo intelege noţiunea de evoluţie.”
 
 Matei Copil Miner, un film cu personaje reale
 
Băiatul din rolul lui Matei, Alexandru Czuli, nu este singurul din film care nu are nici o legătură cu meseria de actor. Personajul la care Matei fuge de-acasă într-o primă fază se numeşte Izidor şi este chiar cioban la o stână. Pe ciobanul Izidor Alexandra Gulea l-a cunoscut încă de la primele incursiuni în Valea Jiului. Ea îşi aminteşte: “Îl enervau îngrozitor dublele... Mai ales că în ziua în care filmam s-a născut mielul din film şi Izidor era preocupat de animalele lui.”
 
Şi una din femeile care se ocupă de bunicului lui Matei când acesta este grav bolnav este tot din Uricani şi se numeşte Gheorghiţa. Alexandra spune: “Pentru mine era esenţial să lucrez cu oameni din Vale. Am rămas foarte legată de locul acela”.
 ---------------------------------------------

Despre Alexandra Gulea, pe scurt

Alexandra Gulea s-a născut la Bucureşti, în 1970. În 1990 studiază în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, iar în 1997 absolvă “Cum Laude” cursurile “École Nationale Supérieure des Beaux Arts" din Paris. Urmează cursurile Școlii de film din München, secția de documentar.
 
În anul 2000 semnează un prim scurtmetraj (11 minute): Anonim, film care obţine mai multe premii în festivaluri: FFF Bayern, Munich Documentary Film Festival, Minority Prize Mediawave, Györ (Ungaria). Deasemenea, filmul participă în competiţia internaţională a Oberhausen Festival din Germania, cel mai vechi festival de scurtmetraje din lume, fondat în 1954. Şi al doilea său scurtmetraj, The fourth wall (17 minute), este selecţionat în cadrul aceluiaşi festival, un an mai târziu.
În 2003, serialul pentru televiziune Hacker, regizat de Alexandra Gulea și Stere Gulea primeşte premiul APTR pentru cea mai bună ficţiune.
 
Un an mai târziu apare documentarul Dumnezeu la saxofon, Dracu’ la vioară (45 minute), care participă la numeroase festivaluri: IFF Rotterdam, Cinéma du Réel Paris, IDFF München, IDAFF Leipzig, IDVF Kassel, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, MoMA. Filmul este răsplătit cu o serie de premii: German Short Film Prize, Golden Key, Kassel Documentary Film & Video Festival, Best Student Film, Molodist, Kyiv, Ukraine, DAAD Prize, Germany 2004 Prix du Film Long, Les Ecrans Documentaires, France 2004 Mention Henry Langlois, Poitiers, France, 2004.
 
Azi eram frumoasă, jună (52 minute) apare în 2007. Festivalurile la care participă: Festival dei Popoli, Firenze (Italia, 2007), Cronograf (Moldova, 2008), TIFF (Cluj, 2008).
 
Colaborarea cu Thomas Ciulei începe în 2001, când Alexandra este editor al filmului Asta e, regizat de Thomas Ciulei. Lungmetrajul obţine premii la Firenze, Belfort şi Kalamata. În 2008 este din nou editor, pentru Podul de flori, al aceluiaşi regizor, premiat la Cinéma du Réel (Paris), GoEast (Wiesbaden), TIFF (Romania). În 2008, Alexandra Gulea montează filmul Week-end cu Mama, în regia lui Stere Gulea, iar în 2013 semnează montajul filmului Sunt o babă comunistă, regizat de Stere Gulea.
 ---------------------------------------------

Matei Copil Miner. Povestea
 
Matei are 11 ani și este pasionat de stiințele naturii.
El locuiește împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecați la muncă în Italia. Între copil și bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din școală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă. Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu inițiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.
 ---------------------------------------------
 
Până joi, 28 noiembrie, inclusiv, filmul rulează în cinematografele: Studio, Elvire Popesco, Union, NCRR (MȚR) și Grand Cinema Digiplex, din București. Din 29 noiembrie va putea fi vizionat în cinematografele Union, NCRR (MȚR) și Elvire Popesco, din București, la Cluj (Victoria) și Braşov (Cityplex), iar din 6 decembrie, la Iași (Art House Central).
 ---------------------------------------------

Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca “Amour”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi madre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville”, ”Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, “Adèle: Capitolele 1 și 2 / La Vie d'Adèle” etc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 611

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 570

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 886

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 615

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 766

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1207

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1505

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1136

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1177

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1030

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1032

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1563

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1334

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7747

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

28 Jun 2023 1081