Comunicat de presă Fundația CAESAR lansează o amplă campanie de consultare publică pe tema valorificării potențialului strategic al diasporei românești

Fundația CAESAR invită reprezentanți ai diasporei și experți în domeniul migrației și în domenii conexe să participe la conturarea unor propuneri de politici publice și proiecte pe următoarele tematici: (1) Statul În slujba diasporei; (2) repatriere şi dezvoltarea României; (3) activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare și: (4) diaspora civică și politică.  
Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat recent la Palatul Cotroceni conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești”.
Evenimentul, menit să readucă în prim-planul opiniei publice acest subiect de importanță majoră pentru România, a reprezentat un punct de pornire pentru constituirea a patru grupuri de lucru care pe parcursul urmatoarelor luni vor contura o serie de propuneri de politici publice si proiecte pentru valorificarea potențialului strategic al diasporei românești. Aceste grupuri de lucru sunt:
Statul în slujba diasporei: îmbunătățirea performanței statului și a instituțiilor românești în protejarea și promovarea drepturilor cetățenilor români din diaspora.

Repatriere și dezvoltarea României: stimularea repatrierii în sectoare de interes strategic precum sănătatea, educația și administrația publică și pentru implicarea diasporei în modernizarea și dezvoltarea economică a României.

Activarea diasporei pentru consolidarea influenței României peste hotare: consolidarea mecanismelor prin care Statul Român colaboreaza cu mediul asociativ din diaspora pentru a promova imaginea și interesele României în lume.

Diaspora civică și politică: încurajarea implicării diasporei în viața civică și politică a României.
Următorul pas în acest proiect este un amplu proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei și cu experți în domenii relevante tematicilor menționate. Aceștia pot participa în acest proces prin doua mecanimse complementare:
Înscrierea în unul dintre cele patru grupuri de lucru care, pe decursul următoarelor luni, vor sintetiza un document de propuneri de politici publice ce va fi înaintat factorilor de decizie, reprezentanților mass-media și publicului larg. Participarea în grupurile de lucru este deschisă tuturor reprezentanților comunităților de români din diaspora și experților pe teme conexe.

Transmiterea în atenția unuia sau mai multor grupuri de lucru a unor propuneri de politici publice și proiecte concrete pentru valorificarea potenţialului strategic al diasporei româneşti. Propunerile se transmit prin intermediul unui formular. Ele vor fi direcționate către grupul de lucru relevant si vor fi incluse în procesul de elaborare a propunerilor din cadrul grupului.

Conferința „Smart Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești” și consultările anunțate fac parte din suita de proiecte ale Fundației CAESAR și ale Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) derivate din Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora), elaborată în cadrul acestor două organizații și lansată în dezbatere publică pe 8 ianuarie 2013. Această strategie reprezintă o propunere de politici publice care are ca scop valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea României.


Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.
Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.
Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a aprobat proiectul privind asociaţiile şi fundaţiile

02 Nov 2023 954

Guvernul României ONG-urile au acceptat ideea obligației auditării financiare a asociațiilor și fundațiilor

20 Sep 2023 2518

Prescripție Pedeapsă micșorată pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“!

08 May 2023 4084

Se cere rejudecarea dosarului fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“. Ce a stabilit Curtea Supremă

06 Dec 2021 1338

Procesul lui Nicuşor Constantinescu, de la Galați, amânat pentru luna viitoare

29 Jan 2021 1928

Nicușor Constantinescu, la Curtea de Apel Galați. Ce dosar se va judeca azi

29 Sep 2020 2318

ABADL. Evacuarea apelor de la fundații în Marea Neagră sau lacurile dobrogene, interzisă

05 May 2020 2431

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ Nicuşor Constantinescu, opt achitări şi opt ani de închisoare. Procesul, la Galaţi. Noul termen, în octombrie

26 Sep 2019 2183

Nicuşor Constantinescu, veşti importante de la Curtea de Apel Galaţi

10 Aug 2019 2861

Consilierii locali municipali au dat aviz favorabil Care sunt fundaţiile din Constanţa ce primesc subvenţie de la bugetul local

16 May 2019 1769

Oficial. Ordinul ministrului privind asociațiile și fundațiile cu activitate în domeniul MApN. Cine face verificări. Cui se adresează

02 Oct 2018 3855

Iată câştigătorii sesiunilor de selecţie organizate de Primăria Constanţa! ONG-urile la care merg fondurile nerambursabile anul acesta (documente)

05 Jul 2018 3374

Aleşii locali, chemaţi să le aprobe în şedinţa CLM Organizaţii politice, asociaţii şi fundaţii din Constanţa vor primi spaţii aflate în administrarea RAEDPP (galerie foto)

25 Apr 2018 2548

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment. Gala Voluntarilor Constanța la Pavilionul Expozițional. Ce premii vor fi acordate (galerie foto)

05 Dec 2017 2398

Care sunt fundaţiile din Constanţa selecţionate pentru subvenţii de la bugetul local în 2018

27 Nov 2017 2676