Tânăra compozitoare Mara Pruna din Cluj devine ambasadoare a Programului MOL - Pot Ajuta? pentru promovarea artiștilor și sportivilor talentați

Mara Prună din Cluj-Napoca  devine, la doar 14 ani, un ambasador al Programului „MOL-Pot ajuta?", desfășurat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, ca semn de prețuire față de talentul său excepțional și, mai ales, pentru curajul admirabil care o face, zilnic, să își înfrunte problemele și să fie nu doar un copil normal, ci un model pentru oricine o ascultă.
Diagnosticată la 2 ani și jumătate cu autism, verdict schimbat recent în "sindrom Asperger", Mara - îndrumată de părinții ei și ajutată de un talent artistic excepțional - a transformat ceea ce ar fi putut reprezenta o viață izolată într-un univers al sunetelor frumoase în care toată lumea este invitată cu generozitate.
"Pentru mine, muzica a fost cel mai ușor mijloc de comunicare posibil și, mi s-a spus, mijlocul prin care am învins autismul", povestește Mara Prună. Nimic nu trădează problema cu care s-a născut. E veselă, energică, extrem de inteligentă și bucuroasă că poate împărtăși celorlalți din pasiunea sa pentru muzică. A cântat aproape toată viața - de la trei ani, când a primit în dar un pian - iar de ceva vreme compune piese a căror valoare a fost recunoscută și premiată în cadrul mai multor concursuri naționale.
"Indiferent de rasă, sex sau dizabilitate, nu există o barieră în a vedea frumosul în muzică. De aceea mă bucur că prin acest mijloc de comunicare pot să ajung mult mai ușor în sufletul oamenilor", spune tânăra artistă.
Primii pași către muzică i-a făcut cu ajutorul părinților săi - Milena și Dorin. Împinși de o dorință nelimitată de a reuși să comunice cu Mara, părinții au fost primii care au intuit că muzica poate fi instrumentul care să facă legătura dintre ei. Și au reușit. Apoi, cu o generozitate aparte, au ales să împărtășească și altor părinți aflați în situație similară din experiența lor și să îi ajute. Așa au înființat Asociaţia Autism Transilvania. Iar Mara, copilul lor, este astăzi cel mai bun exemplu că dragostea și implicarea pot face miracole, acolo unde știința și medicina nu au neapărat soluții. 
La 14 ani, Mara este elevă la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca, unde studiază pian și vioară. Este deja o artistă recunoscută în branșă, câștigătoare a cinci ediții consecutive ale unor naționale de compoziție muzicală, dar și o desăvârșită interpretă de muzică clasică. Este însă în același timp conștientă de toate cerințele vremurilor actuale.
"Sună mai boem să-ți scrii muzica pe hârtie dar, din păcate, ritmul în care ne mișcăm în mileniul al treilea, foarte alert, nu ne permite să nu fim la curent cu tehnologia", explică tânăra artistă. De altfel, prin intermediul sponsorizării obținute prin programul "Pot ajuta?" desfășurat în parteneriat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, Mara Prună a putut achiziționa un pachet de programe software de specialitate  care  îi permit să asculte simultan mai multe instrumente muzicale în timp ce compune.
În cadrul unui eveniment recent, Mara Prună le-a mulțumit celor de la MOL România și Fundației pentru Comunitate pentru sprijin și încredere.  Însă Mara este cea căreia ar trebui să i se mulțumească pentru tot ceea ce reprezintă și cea care merită toate încurajările.
De 9 ani, MOL România și Fundația pentru Comunitate derulează un program de susținere a tinerelor talente în domeniul artei și al sportului. Inițial, finanțarea se acorda numai tinerilor cu vârsta sub 18 ani, însă succesul proiectului și prietenia legată cu minunații tineri artiști și campioni, asemenea spadasinei Amalia Tătăran, de asemenea ambasador al programului, i-au determinat pe inițiatori să includă o nouă categorie de beneficiari, cei cu vârste peste 18 ani.
În total, de la înființare și până în prezent, prin intermediul programului au fost acordate finanțări în valoare totală de 1,870 milioane lei unui număr de 1.698 de tineri artiști și sportivi talentați. Din județul Cluj au fost susținuți 55 sportivi și artiști tineri și 3 echipe cu suma de 258.000 lei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Dan Iagnov, compozitorul melodiei „Când vine seara”, populară în cadrul Festivalului Mamaia și al altor șlagăre celebre

18 Feb 2024 939

Walter Ghicolescu împlinește 52 de ani. Cântăreț de muzică folk, dar și profesor de matematică care a predat la Constanța

15 Jul 2023 1506

136 de ani de la nașterea lui Ioan Andrian, personalitate tulceană a lumii muzicale

03 May 2023 997

Un nou val de artiști anunțați la Neversea 2023. Ce nume mari vor urca pe scenele festivalului

06 Apr 2023 2085

Festivalul „Primăvara Artelor“ Concertul „Constanța, oraș de poveste“ audiție în premieră a musicalului românesc „Adio Chiustenge”, a regretatului compozitor Dumitru Lupu

09 Mar 2023 1302

Ziua universală a muzicii. Care sunt talentele aduse de briză pe scena muzicală românească (VIDEO)

08 Oct 2022 1584

Astăzi îl sărbătorim pe Harry Tavitian Muntele Ararat de la Constanța!

11 Aug 2022 1546

Omagiu pentru Arșan Bogosian, ilustrul dobrogean care, la doar 16 ani, publica primul său volum

25 Jun 2022 1966

Ziua de 28 mai, în istorie Tudor Chirilă împlinește 48 de ani. Câteva lucruri pe care nu le știai despre celebrul artist (VIDEO)

28 May 2022 1878

In memoriam. Maestrul Dumitru Lupu ar fi împlinit 70 de ani

25 May 2022 3828

A încetat din viaţă Vangelis, considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile

19 May 2022 1923

„Bal mascat“ de Giuseppe Verdi Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski“ invită constănțenii la operă!

06 May 2022 2550

#DobrogeaDigitală Portretul lui Alfonso Castaldi - „Parcă e Avarul în actul al patrulea când i s-a furat caseta“

06 May 2022 3506

Dan Bittman, solistul trupei Holograf, împlinește astăzi 60 ani

29 Mar 2022 1392

#DobrogeaDigitală Portretul lui Dumitru Georgescu-Kiriac - „Nu există decât când conduce un cor“

26 Mar 2022 3735