Campania “Împreună, pentru siguranţă” Peste 100 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr.8 din Constanţa au aflat cum pot preveni actele de violenţă

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa derulează Campania de informare, prevenire şi dialog social - „Împreună, pentru siguranţă”. Această campanie se desfăşoară pe parcursul unui an, se adresează elevilor şi are ca scop informarea acestora cu privire la rolul pe care îl are Jandarmeria Romană în societate, modul activ în care această instituţie se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor precum şi tipul de misiuni pe care le execută jandarmii, dar şi despre prevenirea şi combaterea violenţei.
 
Activitatea se desfăşoară în baza protocolului semnat de Jandarmeria Constanţa şi I.S.J. Constanţa, vizează mai multe deplasări la instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa şi are ca grup-ţintă îndeosebi elevii din grupa de vârstă 11-19 ani.
 
  Tema acestei luni „Violenţa un drum către nicăieri”, cuprinde întâlniri ale jandarmilor cu elevii şi profesorii din mai multe unităţi şcolare din municipiul şi judeţul Constanţa. În acest sens, plutonierul major Adrian CUCU, a participat joi, 19 februarie a.c, la o întâlnire cu peste 100 de elevi ai Şcolii Gimnazială nr.8 din Constanţa.
  Elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a le-au fost prezentate pe scurt şi pe înţelesul lor, misiunile jandarmeriei, importanţa şi locul acestei arme în cadrul forţelor de ordine publică.
 
  În partea a doua a întâlnirii, elevii au exemplificat formele de violenţă întâlnite în mediul familial, în cercurile de prieteni, pe drumul de/la şcoală, în incinta şcolii, pe net sau la televizor. Aproape jumătate dintre elevi au descris diferitele forme ale violenţei, de la cea verbală şi până la cea fizică, percepută în ansamblu ca o manifestare la care recurg cei ce au astfel de exemple în familie, dar şi pe stradă, fie că sunt împinşi să acţioneze astfel de către persoane rău intenţionate, fie că în acest mod încearcă să îşi revendice un statut clamat de anturaj. De altfel, una dintre problemele repetat puse în discuţie de către elevi a fost aceea că în viaţa de zi cu zi este dificil şi chiar periculos să iei atitudine împotriva celor care încearcă să inspire teamă celor din jur şi să „facă legea“ pe stradă.
 
  Reprezentantul Grupării de Jandarmi Mobile a pus accentul în răspunsurile date îndeosebi pe rolul prevenirii unor astfel de manifestări, oferind totodată soluţii practice de răspuns în astfel de situaţii. De asemenea au fost prezentate prevederi ale Codului Penal şi a altor legi în acest sens. Jandarmul a arătat că cea mai importantă armă de descurajare a unui astfel de comportament constă în alertarea în cel mai scurt timp posibil a forţelor de ordine, prin apelul unic de urgenţă 112, explicând ce informaţii sunt cerute de la un apelant într-un astfel de caz.
 
  De săptămâna viitoare, un reprezentant din partea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, doamna Carmen Lipan, psiholog, se alătură jandarmilor şi le prezintă tinerilor pericolele pe care le reprezintă consumul de alcool, tutun şi consumul de substanţe halucinogene. Pe fondul prezentării unor filme tematice, tinerii sunt îndrumaţi să recunoască semnele unor consumatori de substanţe interzise.
 
  Directorul unităţii de învăţământ, profesorii şi elevii s-au arătat încântaţi şi au stabilit noi întîlniri între jandarmi şi elevii din clasele V-VIII.
 
               Deasemenea, în perioada următoare jandarmii vor mai desfăşura astfel de activităţi şi cu elevi ai Şcolilor Gimnaziale nr 7 „Remus Opreanu” şi nr.1 Valu lui Trăian.

 
 
***** Notă pentru editor

  Plutonierul major Adrian CUCU, este specializat în problematica violenţei domestice şi juvenile. El a efectuat un stagiu de pregătire pe acest profil la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, susţinut de experţi ai Jandarmeriei Franceze.
 
  Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa, a semnat opt parteneriate educaţionale cu Şcolile Gimnaziale „Remus Opreanu”, „Mihai Viteazul”, nr. 8 Constanţa, nr.1 Valu lui Traian dar şi cu Liceul Teoretic”Decebal” , Ovidius”, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa şi Liceul Tehnologic ’’Lazăr Edeleanu’’ Năvodari.
 
  Deasemenea, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa şi Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, au semnat un protocol de colaborare, prin care cele două instituţii vor desfăşura în unităţile şcolare activităţi de prevenire şi combatere a violenţei şi a consumului de substanţe halucinogene.
 
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.