Evaluarea activităţii desfăşurată de Gruparea Mobilă de Jandarmi în anul 2014

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, s-a desfăşurat luni, 12 ianuarie a.c., între orele 13.00-14.30, activitatea de evaluare a Jandarmeriei Constanţa. La această activitate au participat subprefectul judeţului Constanţa, domnul Anefi Ersun, primul adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, comandanţii structurilor M.A.I. şi M.Ap.N. din judeţul Constanţa,  colonel Mircea Seceleanu, comandantul Grupării şi inspectorul şef, colonel. Constantin Dima.
                   
Ordinea şi siguranţa publică
În anul 2014 Gruparea de Jandarmi Mobilă "TOMIS" Constanţa a executat un număr de 2.510 misiuni,  rezultând o medie de şase misiuni desfăşurate zilnic, din care exemplificăm: 380 misiuni de asigurare a ordinii publice, 1417 misiuni de menţinere a ordinii publice şi 481 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi punerea în executare a 223 mandate de aducere emise de către organele de urmărire penală.
 
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice
Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice, efectivele unităţii au executat un număr de 380 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică,  la manifestări sportive, cultural-artistice, religioase şi promoţionale cu participarea unui public numeros, astfel:
           Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia Bobotezei, în zona falezei Cazinoului– aproximativ 10.000 de credincioşi; La Mănăstirea Dervent, pe timpul hramului Izvorul Tămăduirii – peste 7000 de participanţi;  Festivalul de Muzică Rock “Out of Doors Fest 2014” organizat pe plaja clubului Doors din staţiunea Mamaia (1500 persoane/ zi);
“Zilele Marinei Române”, eveniment organizat de Comandamentul Flotei, în ziua de 15.08.2014 – peste 15.000 de participanţi;
Mitingul aerian de la Tuzla Aeromania 2014 - aproximativ 4.000 de participanţi;
Hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei, peste 10. 000 de credincioşi; 
Campionatul European de Triatlon - „Triathlon Chalange Mamaia 2014 – ediţia VI” (peste 1500 concurenţi şi 5000 de susţinători/zi);
Sprijinirea Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, cu un efectiv de 150 de jandarmi,  pe timpul desfăşurării procesiunilor religioase şi pelerinajelor credincioşilor cu ocazia prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iaşi;.
 
Participarea la menţinerea ordinii publice   
Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în anul 2014 au fost organizate şi desfăşurate un număr de 1417 acţiuni, din care exemplificăm, 410 misiuni de menţinere a ordinii publice pe litoralul Mării Negre, 47 patrulări executate în zona instituţiilor de învăţământ, 410 misiuni de menţinere a ordinii publice executate în mediul urban, 160 acţiuni executate în pieţe târguri şi oboare,  36 patrule de jandarmi în mediul rural.

 
Sezonul estival 2014
Concomitent cu executarea misiunii de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, efectivele unităţii au executat şi alte misiuni specifice temporare în staţiunile de pe Litoral sau în zonele turistice din zona de competenţă, respectiv asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul desfăşurării a 98  manifestări publice.

Rezultate obţinute în sezonul estival 2014:
  • 100  infracţiuni, fiind identificaţi 130 faptuitori şi 5 persoane urmărite naţional;     
 
Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
În executarea acestor activităţi, cadrele compartimentului Prevenire şi Combaterea Faptelor Antisociale au coordonat activitatea de întocmire a actelor procedurale premergătoare începerii urmăririi penale pentru un număr de 465 infracţiuni. Se constată creşterea numărului de fapte penale constatate pe linia consumului de substanţe cu efect psihotrop, în special în sezonul estival.
În anul 2014, pe timpul executării misiunii de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, cu poliţia, au fost constatate un număr de 222 infracţiuni, fiind depistataţi fiind depistaţi 286 făptuitori şi 4 persoane urmărite naţional.
 
                 Cooperarea interinstituţională
În anul 2014  s-au executat 481 de acţiuni comune cu alte instituţii, din care :  181 cu I.P.J. Constanţa, 18 cu D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O. Constanţa, 219 cu organele administraţiei publice locale, 12 cu Agenţia de pescuit şi acvacultură - Constanţa, 15 cu Serviciul Antifraudă, 13 cu alte instituţii. De asemenea s-au executat un număr de 23 acţiuni comune cu cele cinci inspectorate de jandarmi judeţene din zona de competenţă, astfel: 6 cu I.J.J. Constanţa, 5 cu I.J.J. Tulcea, 4 cu I.J.J. Călăraşi, 5 cu I.J.J. Ialomiţa şi 3 cu I.J.J. Brăila.
 
PRINCIPALELE DIRECŢII DE ACŢIUNE PENTRU ANUL 2015
  • Creşterea gradului de siguranţă stradală, al proprietăţii publice şi private prin participarea la executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat.
  • Creşterea nivelului de siguranţă în mediul rural prin continuarea desfăşurării de acţiuni comune cu inspectoratele judeţene de jandarmi, din zona de competenţă.
  • Promovarea unei culturi de siguranţã publicã în comunitate, prin intermediul jandarmilor, pentru creşterea gradului de conştientizare şi identificare a ameninţãrilor comunitãţii locale.
 
Compartimentul de Relaţii Publice
 
****
Nota Editor –Exemple Fapte anul 2014
 
Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai....nervos din ţară?...
Oglinda nu i-a răspuns,…supărat a trecut la următoarea oglinda a următoarei maşini…şi la următoarea..
 
               Un jandarm aflat în timpul liber a surprins o persoană care a distrus mai multe oglinzi retrovizoare ale unor autoturisme parcate în apropierea locuinţei sale, pe Bulevardul 1 Mai, zona “Far”.
 
                Luni, 30 martie 2014, ora 05.00, un ofiţer din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, aflat în timpul liber, a auzit mai multe persoane care se certau în faţa blocului în care locuieşte. Una dintre acestea a început să injure şi a lovit cu pumnul şi piciorul oglinda retrovizoare a unui autovehicul parcat în faţa blocului. A trecut la oglinda următorului autovehicul şi mai departe la celelate maşini parcate în imediata apropiere.
 
               Jandarmul a coborât imediat în faţa blocului, l-a suprins pe cel care a apucat, din păcate, să avarieze, să distrugă şi să spargă, 14 oglinzi retrovizoare.
 
               Tânărul, G.I.M., de 26 ani, aflat în stare de ebrietate, foarte agitat şi violent, nu a putut să fie potolit de cei din grup. S-a potolit numai după ce ofiţerul şi-a declinat identitatea. A declarat că este supărat că prietena l-a părăsit şi aşa a găsit o modalitate de a-şi “calma supărarea”.
 
               Pe numele acestuia au fost întocmite actele de constatare pentru fapta de distrugere.
 
   Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat imediat la faţa locului şi l-a condus pe cel în cauză la Secţia 5 Poliţie Constanţa pentru continuarea cercetărilor .
 
*****
Jandarmii au surprins în Constanţa, patru tineri care aveau 79 de plicuri cu substanţe halucinogene.
 
         Joi, 22 mai 2014, ora 11.00, un echipaj de jandarmerie care se afla în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, în municipiul Constanţa, pe strada Caraiman, a observat un grup format din patru tineri care-şi confecţionau dintr-o substanţă de culoare verde,   o ţigară.  La vederea militarilor, aceştia au început să se agite şi au aruncat pe jos o borsetă. Au fost somaţi şi l-i s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau.
 
         Asupra celor patru tineri, cu vârste cuprinse între 18-22 de ani, din Constanţa,  jandarmii au  găsit în buzunarele de la pantaloni,  13  plicuri şi o ţigară, iar în borsetă, alte  66 plicuri,  care conţineau aceeaşi substanţă vegetală.
 
       Cele 79 de plicuri şi ţigara vor fi predate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Constanţa,  în vederea continuării cercetărilor.
 
****
Unchiul cu porumbul şi gâlceava, ....nepotul cu scanarea zonei
 
        Jandarmii şi poliţiştii au surprins pe plaja din Mamaia, două persoane care sustrăgeau de la turişti, mai multe bunuri aflate pe cearceaful acestora.
 
         Miercuri, 02 iulie 2014, ora 13.00, un jandarm care se afla în timpul liber, pe plaja din spatele hotelului Parc, a observat două persoane care ofereau spre vînzare porumb fiert. Prima persoană avea în mînă o găleata, iar cea de-a doua, un minor, cu o sacoşă voluminoasă într-o mână şi care privea cu mare atenţie la bunurile aflate pe cearceafurile turiştilor. Subofiţerului i s-a părut suspect şi a observat cum adultul se întoarce uşor şi-i face un semn copilului. Cel din urmă a lasat sacoşa din mână, pe nisip, chipurile pentru a se odihni, iar când s-a ridicat a mai apucat o geantă aflată în imediata apropiere. Jandarmul l-a somat şi l-a reţinut pe minorul care a aruncat bagajele şi a încercat să fugă.
 
       În acelaşi timp, o femeie aflată în apropiere a început să ţipe „prindeţi hoţii”!, mi-au dispărut lucrurile şi l-a văzut pe adultul care o agasa cu câteva minute în urmă, pentru a cumpăra porumb fiert. Şi-a recunoscut bunirile din şacoşa aruncată pe plajă.
 
       Jandarmul a liniştit-o pe femeie, şi-a declinat identitatea şi a chemat echipajul  de ordine publică (poliţist, jandarm)care se afla în zonă, deoarece cu puţin timp în urmă, o altă persoană a sunat la 112 şi a reclamat că i-a dispărut geanta în care avea cheile de la maşină, telefonul mobil, o sumă de bani şi alte obiecte de îmbrăcăminte.
 
     Cei doi au fost luaţi la întrebări, iar adultul a spus că nu-l cunoaşte pe minor, că nu are nici o legătură cu acesta şi că el doar vindea porumb. A fost verificat şi a reieşit că tocmai ce şi-a ispăşit o pedeapsă privată de libertate pentru furt.
 
     Copilul a recunoscut că el a luat cele două bagaje şi că înaite, cu unchiul său, mai achiziţionaseră o geantă, pe care au ascuns-o.
 
     Celor doi li s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau. Asupra bărbatului a fost găsită o sumă de bani şi mai multe bunuri pe care una dintre părţile păgubite le-a recunoscut.
 
     Printre bunurile recuperate şi predate celor trei familii se numără două seturi de chei ale autovehiculelor personale, două telefoane mobile, sume de bani şi articole de îmbăcăminte.
 
     Cei doi, E.P. de 30 ani şi minorul au fost duşi la sediul Poliţiei Mamaia pentru continuarea cercetărilor şi le-au fost întocmite actele de constatare pentru fapta de furt.
 
     Metoda este simplă, dar eficientă, unul te ţine de vorbă, iar altul sustrage bunurile de pe plajă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1167

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1209

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1267

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1197

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1352

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1496

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1938

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1565

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1503

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1427

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1602

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1844

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3696

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3097

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6155