Comunicat de presa ref HG privind finantarea de baza a invatamantului

Finanţarea învăţământului preuniversitar creşte cu peste 20%

 Finanţarea de bază asigurată de la bugetul de stat pentru învăţământul preuniversitar va fi majorată, în 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul în curs. Astfel, costul standard per elev, în învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creşte de la 2520 lei la 3043 lei, iar în mediul rural, de la 2898 lei la 3499 lei.

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului per elev/preşcolar.

Costul standard reprezintă cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

Prin aceeaşi hotărâre este majorat şi costul standard per elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuieli prevăzute la articolul bugetar „bunuri şi servicii”, de la 312 lei în 2015, la 321 lei.

Actul normativ stabileşte şi coeficienţii de diferenţiere pentru costurile standard per elev/preşcolar şi coeficienţii de corecţie pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani.

Finanţarea de bază a unei unităţi şcolare rezultă prin multiplicarea costului standard per elev/preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii şcolare şi cu numărul de elevi şi se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului.

Conform Legii Educaţiei Naţionale, finanţarea de bază a învăţământului preuniversitar se face după principiul "resursa financiară urmează elevul", în baza căruia alocaţia bugetară aferentă unui elev sau unui preşcolar se transferă la unitatea de învăţământ la care acesta învaţă. În anul şcolar 2015-2016, în învăţămâmântul preuniversitar de stat sunt înscrişi peste 3.000.000 de elevi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.