Fetele sunt stropite ca să rămână frumoase tot anul Tradiţiile reînvie în a doua zi de Paşte

Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor. În această săptămână, totul stă sub semnul luminii, simbolul învierii lui Hristos.
 
Salutul obişnuit a fost înlocuit, încă de ieri, cu un salut-mărturisire: „Hristos a Înviat” – „Adevărat a Înviat!”. Acest salut exprimă public credinţa în înviere.
 
Tradițiile din a doua zi de Paște se respectă cu sfințenie în unele zone ale țării. În Lunea Albă, prima de după Înviere, care deschide Săptămâna Luminată, oamenii cheamă preoții după Liturghie să le sfințească ofrandele: pască, drob de miel, ouă roșii. În multe zone, femeile de la ţară dau de pomană pască şi vin roşu.
 
În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut. Se spune că acele fete vor avea noroc şi vor fi frumoase tot anul, iar bărbaţii care uită de acest obicei vor fi urmăriţi de ghinion. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână. De asemenea, în unele sate, fetele îşi iau revanşă în cea de-a treia zi de Paşte, când e rândul băieţilor să fie stropiţi.
 
Se spune că acum sunt deschise uşile Raiului, iar persoanele care mor ajung direct acolo, indiferent de ce păcate au făcut.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Obiceiuri în prima zi de Paşte

01 May 2016 3920

Handmade by Carmen Petrișor OBICEIURI DOBROGENE DE PASTE!

08 Apr 2015 2429