Cum a dispărut Hiparion Distribution SA, unul dintre principalii distribuitori de ziare şi reviste din România

Elena Blidaru Mateescu, judecător sindic din cadrul Tribunalului Bucureşti, a închis procedura insolvenţei împotriva SC Hiparion Distribution SA, unul dintre principalii distribuitori de ziare şi reviste din România. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti din luna ianuarie 2013, iar în prezenta cauză au fost acordate 23 de termene.
 

Povestea oficială

 
Potrivit publicaţiei Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a VII-a Civilă, la data de 10 ianuarie 2013, debitoarea SC Hiparion Distribution SA a solicitat instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună deschiderea faţă de aceasta a procedurii generale de insolvenţă prevăzute de Legea 85/2006, arătând că se află în stare de insolvenţă (…), având debite pe care nu poate să le achite.
 
Prin cererea de intervenţie înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, SC Tutun Ziare SRL (una dintre firmele omului de afaceri din Constanţa Sorin Strutinsky) a solicitat judecătorului sindic să dispună deschiderea procedurii insolvenţei faţă de SC Hiparion Distribution SA, arătând că deţine faţă de aceasta o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în cuantum de 6.806.657,68 de lei. Prin cererea de intervenţie în interes propriu formulată în cauză, SC Intact Media Group SA a solicitat instanţei să se dispună citarea acesteia pentru ca acţiunea SC Hiparion Distribution SA să fie soluţionată în contradictoriu cu intervenienta, în calitate de acţionar al debitoarei cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%.
 

Cererile formulate de Tutun Ziare SRL şi Intact Media Group SA, respinse

 
Prin încheierea de şedinţă din 15 ianuarie 2013, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibile cererile de intervenţie în interes propriu formulate de SC Tutun Ziare SRL şi SC Intact Media Group SA. Pe cale de consecinţă, instanţa a admis cererea formulată de către debitoarea SC Hiparion Distribution SA, deschizând procedura generală împotriva acesteia, desemnând în calitate de administrator judiciar pe Valor SPRL.
 

Fondurile obţinute din lichidare, insuficiente

 
Prin sentinţa civilă nr. 3359 din data de 25.03.2014, judecătorul sindic a dispus (…) intrarea în faliment prin procedura generală a debitoarei SC Hiparion Distribution SA. La data de 12 ianuarie 2018, lichidatorul judiciar desemnat în cauză a depus raportul final de activitate însoţit de situaţiile financiare finale şi a solicitat închiderea procedurii falimentului. În cuprinsul rapoartelor întocmite de lichidatorul judiciar, pe parcursul desfăşurării procedurii falimentului, se arată că pasivul societăţii debitoare, astfel cum acesta rezultă din tabelul definitiv consolidat, este de 62.807.847,41 de lei, că aceasta şi-a încetat activitatea şi că activele firmei debitoare au fost valorificate în cadrul procedurii prin vânzare la licitaţie.
 
Mai mult decât atât, s-a mai menţionat că fondurile obţinute din lichidare au fost insuficiente pentru acoperirea obligaţiilor debitoarei, obligaţiile neachitate în urma valorificării activelor societăţii debitoare fiind în cuantum de 61.818.815,41 de lei.
 

Fără obiecţiuni cu privire la propunerea de închidere a procedurii

 
În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă se mai arată că, legal convocaţi, creditorii SC Hiparion Distribution SA nu au transmis niciun fel de obiecţiuni cu privire la propunerea de închidere a procedurii. Asta în timp ce creditorii care au transmis puncte de vedere, însumând creanţe ce reprezintă 48,64% din masa credală, au înţeles să ia act şi să aprobe raportul final şi situaţiile financiare finale.
 

Fără bunuri în patrimoniu

 
În final, instanţa de judecată a constatat că societatea SC Hiparion Distribution SA nu mai are bunuri în patrimoniu a căror valorificare să asigure recuperarea creanţelor, judecătorul sindic a dispus închiderea procedurii falimentului, în conformitate cu dispoziţiile art. 132, alin. 2 din Legea nr. 85/2006 şi radierea societăţii debitoare din Registrul Comerţului Bucureşti.
 

Chioşcuri, magazine, benzinării, supermarketuri şi hipermarketuri

 

Potrivit curierulnational.ro, Hiparion Distribution este unul dintre principalii distribuitori de ziare şi reviste din România, reţeaua sa fiind compusă din peste 6.000 de locaţii, inclusiv chioşcuri, magazine, benzinării, supermarketuri şi hipermarketuri. Tot potrivit sursei mai sus citate, compania a fost fondată în anul 1999, din 2004 fiind parte a grupului Rautakirja, cel mai mare distribuitor şi detailist de ziare şi reviste din Finlanda, Olanda şi Ţările Baltice, cu operaţiuni în Rusia. Rautakirja face parte din grupul SanomaWSOY, cel mai mare operator media în zona de nord a Europei şi una dintre principalele edituri de reviste şi cărţi educaţionale la nivel european.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Încă o amânare în dosarul în care este implicat Hiparion Distribution SA

18 Jan 2018 1670

Termen nou în procesul în care este implicat Hiparion Distribution SA

27 Apr 2017 3868

Un nou termen în procesul în care este implicat Hiparion Distribution SA

10 Jan 2017 2159

Un alt termen, în 2017, în procesul în care este implicat Hiparion Distribution SA

20 Sep 2016 1784

S-a amânat termenul în procesul în care este implicat SC Hiparion Distribution SA

11 May 2016 1993

Blestemul Hiparion Distribution? Soluţie în procesul de faliment în care sunt implicate Tutun și Ziare şi Intact Media

20 May 2015 3181

S-a amânat pronunțarea în procesul în care este implicat SC Tutun și Ziare SRL

14 May 2015 2072

S-a amânat termenul în procesul în care este implicat SC Tutun Și Ziare SRL Constanţa

29 Apr 2015 2299