Primăria Constanta ar putea fi trasă la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET! (DOCUMENT)

 
  • Administratorul judiciar al Electrocentrale Constanta SA mai consideră, conform BPI, că „în virtutea controlului exercitat de către Primăria Mun. Constanta și Consiliului Local Municipal Constanța, acestea din urma aveau obligații legale exprese reglementate prin acte normative specifice pe care nu le-au îndeplinit în mod continuu și sustinut așa cum ar fi trebuit, fapt ce a rezultat faptul previzibil și acceptat de către Municipalitate a incapacitatii de plată a RADET Constanța față de proprii creditori“.
 
Electrocentrale Constanța SA își continuă demersul în formularea unei acțiuni de atragere a răspunderii fostelor organe de conducere ale RADET Constanța, pentru situația în care a ajuns regia aflată în prezent în faliment. Astfel, administratorul judiciar al Electrocentrale Constanta SA a solicitat unor societăți de avocatură emiterea unei oferte de servicii de asistență juridică și reprezentare de specialitate, în vederea promovării demersurilor legale și litigioase necesare, în contradictoriu cu, dar fără a se limita la Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local Municipal Constanța.
 
Recent s-a aprobat desemnarea Societății Civile de Avocați Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LLDP (din București și cu un birou în Paris) în vederea acordării de asistență juridică și reprezentare a societății Electrocentrale Constanta SA în demersurile litigioase ce urmează a fi promovate în vederea recuperării drepturilor de creanță pe care aceasta le deține împotriva terței debitoare R.A.D.E.T. Constanța SA, în contradictoriu cu aceasta, Primăria Municipiului Constanta, Consiliul Local Municipal Constanta și oricare alte subiecte de drept responsabile.
 
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 5494/29.03.2022, (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente) administratorul judiciar al Electrocentrale Constanța SA, CITR Filiala București SPRL, a convocat Comitetul Creditorilor societății Electrocentrale, evenimentul având loc zilele trecute.
 
Context
 
Societatea Electrocentrale Constanța SA a intrat în procedură generală de insolvență, conform încheierii civile nr. 283/24.05.2019 pronunțată în dosarul nr. 2760/118/2020 aflat pe rolul Tribunalului Constanța- Sectia a II-a civilă.
 
Activitatea curentă principala a societății privește în prezent producția, transportul și furnizarea energiei termice la nivelul Municipiului Constanța.
 
Până la data de 01.09.2021 energia termică a fost distribuită către consumatorii finali prin intermediul partenerului comercial RADET Constanța.
 
Prin încheierea nr. 303 din 05.06.2019 Tribunalul Constanța a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență față de RADET Constanța. La data de 23.09.2021 societatea RADET Constanța a intrat în procedură generală de faliment.

 
62,86% din totalul masei credale RADET
 

Electrocentrale Constanta SA, având calitatea de creditor majoritar în procedura insolvenței/falimentului RADET, deține o creanță în cuantum 298.296.138,47 lei cu o pondere de 62,86% din totalul masei credale, creanța fiind reprezentată de contravaloarea energiei termice produsă și livrata debitoarei RADET Constanța.
 
Totodată menționăm că potrivit Tabelului suplimentar al creantelor RADET Constanța, publicat în BPI nr. 19920/23.11.2021, Electrocentrale Constanta S.A a fost înscrisa cu o creanță în cuantum de 136.916.205,61 lei, deținând 94,25% din totalul masei credale.
 
Avand în vedere drepturile de creanță mai sus mentionate, administratorul judiciar al Electrocentrale Constanta SA a solicitat unor societăți de avocatură emiterea unei oferte de servicii de asistență juridica și reprezentare de specialitate, în vederea promovării demersurilor legale și litigioase necesare, în contradictoriu cu, dar fără a se limita la Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Local Municipal Constanța.
 
Obiectivul demersului
 
Obiectivul demersului este, după cum este precizat în BPI Nr. 5494/29.03.2022 , obligarea Primăriei Constanța, a Consiliului Local Municipal Constanța sau a oricărui alt subiect de drept rsponsabil, la suportarea parțială a pasivului societății debitoare în insolvență RADET Constanța, respectiv acoperirea sumelor înscrise și acceptate la masa credală a acesteia din urmă, reprezentând contravaloarea cantităților de energie termică produsă și livrată efectiv către RADET Constanța și rămasă neachitată.
 
Obligații legale exprese reglementate
 
Administratorul judiciar al Electrocentrale Constanta SA mai consideră, conform BPI, că „în virtutea controlului exercitat de către Primăria Mun. Constanta și Consiliului Local Municipal Constanța, acestea din urma aveau obligații legale exprese reglementate prin acte normative specifice pe care nu le-au îndeplinit în mod continuu și sustinut așa cum ar fi trebuit, fapt ce a rezultat faptul previzibil și acceptat de către Municipalitate a incapacitatii de plată a RADET Constanța față de proprii creditori“.
 
„Prejudiciu“
 
„Prejudiciul produs societății constă în paguba suferită de Electrocentrale Constanța SA, prin nerespectarea de către RADET Constanța și respectiv de către organele cu care aceasta avea un raport legal de subordonare, a obligației principale de asigurare a serviciului public de alimentare cu energie termică. Avand în vedere complexitatea promovării acestor demersuri juridice, probatoriul extins și de specialitate necesar a fi administrat în demersurile litigioase, impactul legal și economic asupra societății debitoare, se constată necesitatea contractării unor servicii de reprezentare judiciară de specialitate“, potrivit BPI.
 
Cu votul a 3 dintre cei 5 membri ai Comitetului Creditorilor s-a aprobat desemnarea Societății Civilă de Avocați Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LLDP și respectiv s-a aprobat oferta financiară formulată de către aceasta, în vederea acordării de asistență juridică și reprezentare a societății Electrocentrale Constanta SA în demersurile litigioase ce urmează a fi promovate în vederea recuperării drepturilor de creanță pe care aceasta le deține împotriva terței debitoare R.A.D.E.T. Constanța SA, în contradictoriu cu aceasta, Primăria Municipiului Constanta, Consiliul Local Municipal Constanta și oricare alte subiecte de drept responsabile.
 
Potrivit new.lddp.ro, echipa Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP este formată dintr-un nucleu echilibrat, incluzând atât profesioniști cu o experiență îndelungată, cât și avocați tineri, cu toții având o abordare flexibilă, o reacție promptă si eficientă.

UPDATE 31.03.2022

Potrivit Notei de rectificare a procesului-verbal al comitetului creditorilor Electrocentrale Constanța SA nr. 569/24.03.2022, se constată faptul că hotărârea consemnată în cuprinsul procesului-verbal „Cu votul a 3 dintre cei 5 membri ai Comitetului Creditorilor, se aprobă desemnarea în condițiile art. 61 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, Societatea Civilă de Avocați Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LLDP și respectiv se aprobă oferta financiară formulată de către această sub nr. 6947/11.03.2022, înregistrată la sediul administratorului judiciar sub nr. 1279/15.03.2022, în vederea acordării de asistență juridică și reprezentare a societății Electrocentrale Constanța SA în demersurile litigioase ce urmează a fi promovate în vederea recuperării drepturilor de creanță pe care aceasta le deține împotriva terței debitoare R.A.D.E.T. Constanța SA, în contradictoriu cu aceasta, Primaria Municipiului Constanța, Consiliul Local Municipal Constanța și oricare alte subiecte de drept responsabile, a fost adoptată în mod eronat, în fapt nefiiind îndeplinite conditiile necesare de vot prevăzute de art. 51 alin. (4) din Legea nr. 85/2014.
 
Fata de cele de mai sus, prin prezenta nota rectificativă se constată invaliditatea Hotărârii nr. 1 consemnată în cuprinsul procesului-verbal al Comitetului Creditorilor nr. 569/24.03.2022, administratorul juridiciar urmând a reconvoca ședința Comitetului Creditorilor cu privire la aceeasi ordine de zi la o dată ulterioară.
 
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă Nr. 5617/30.03.2022, ședința Comitetului Creditorilor a fost programată la data de 05 aprilie 2022, ora 15:00, având următoarea Ordine de zi:
 
1. Desemnarea unei societăți de avocatură și aprobarea uneia dintre ofertele financiare înregistrate în vederea acordării de asistență juridică și reprezentare a societății Electrocentrale Constanța S.A în demersurile litigioase ce urmează a fi promovate în vederea recuperării drepturilor de creanță pe care aceasta le deține împotriva terței debitoare R.A.D.E.T. Constanța SA, în contradictoriu cu aceasta, Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local Municipal Constanța și oricare alte subiecte de drept responsabile.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fosta conducere a RADET Constanța ar putea fi trasă la răspundere pentru situația financiară în care a ajuns regia (DOCUMENT)
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amânare în dosarul în care municipiul Constanța și Consiliul Local au fost date în judecată de lichidatorul judiciar al falimentarului RADET!

28 Feb 2024 947

Falimentul RADET Constanța, amânat pentru anul 2024! În ce stadiu este dosarul în care se cere tragerea la răspundere pentru situației regiei

07 Oct 2023 3501

Termoficare Constanța anunță când revine apa caldă. Vezi dacă te afli printre cei vizați

14 Aug 2023 987

Se cere tragerea la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! S-a fixat ziua pronunțării

12 Jun 2023 2059

Al patrulea împrumut acordat pentru Termoficare Constanta SRL de la înființare! Restanțele de plată către Electrocentrale Constanța SA se apropie de 80 de milioane de lei(DOCUMENTE)

15 Feb 2023 1762

Încă o avarie la Constanța! Țâșnește apă fiartă din asfalt pe strada Semănătorului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jan 2023 2217

RADET Constanța, în faliment! Noul termen al dosarului, în aprilie

14 Jan 2023 2317

Proces pe circa nouă hectare de teren, din Constanța, pe masa judecătorilor de la Tribunal. Dosarul se deschide azi!

09 Jan 2023 1770

Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

24 Nov 2022 2155

Un fost candidat la Primăria Constanța s-a retras dintr-o firmă. Societatea a fost preluată de o rudă, ex-administrator al falimentarei RADET

01 Nov 2022 2627

Consiliul Local Constanța, dat în judecată de lichidatorul judiciar al RADET! Iată ce se cere

29 Oct 2022 1709

RADET Constanța, în faliment! Se cere tragerea la răspundere a fostelor organe de conducere! Anunțul tribunalului

15 Sep 2022 4922

Avarie majoră pe rețeaua de apă caldă din municipiul Constanța. Nu a fost reluată furnizarea apei calde după revizia de două săptămâni

01 Sep 2022 2738

UPDATE Avarie Termoficare în municipiul Constanța în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase. Mai multe cartiere, fără apă caldă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jul 2022 3158

Liviu Popa, declarații importante Cine ar putea fi tras la răspundere pentru intrarea în faliment a companiei RADET Constanța! Listă

09 Jun 2022 3748