Totul despre insolvenţa și creditorii Electrocentrale Constanţa SA (II)

  • Cel mai mare creditor al Radet este producătorul Electrocentrale Constanța, aflat în insolvență
  • Cel mai mare creditor al Electrocentrale Constanța este ELCEN București, la mijloc fiind vorba despre o datorie istorică de peste 220 de milioane de lei
  • În cadrul procesului de insolvență, în  ianuarie 2021, ELCEN București a impus adunării creditorilor Electrocentrale Constanța decizia ca administratorul special al companiei constănțene să voteze respingerea planului de reorganizare al Radet Constanța
  • Practic, ELCEN București a respins planul de reorganizare a Radet Constanța
  • ELCEN București a mai cerut administratorului judiciar al Electrocentrale Constanța a analiză în ceea ce privește atragerea răspunderii unității administrativ teritoriale Municipiul Constanța pentru această situație
  • Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat înființarea unei societăți care va prelua activele Electrocentrale Constanța
 
 În prima parte a serialului dedicat insolvenței Electrocentrale Constanța SA, vă prezentam deciziile societății de termoficare aflată în insolvenţă, de a transfera în proprietatea Primăriei Constanţa reţeaua primară de transport de energie termică aflată în patrimoniul său, vezi secțiunea „citește și”.

Acest transfer avea două componente: prima, obținerea de fonduri de la municipalitate în contul magistralelor vândute de către Electrocentale și obținerea eligibilității primăiei, pentru finanţarea din fonduri publice naţionale şi europene în vederea modernizării magistralelor, accesul la aceste fonduri fiind permis doar autorităţilor locale.

Decizia a fost luată deoarece nivelul pierderilor de energie termică prin intermediul reţelei de transport a atins în ultimii ani o creştere de 28% - pe fondul coroziunii şi degradării izolaţiei termice sau lipsei acesteia în zonele supraterane, dar şi din cauza supradimensionării faţă de cerinţele actuale – un trend în creştere în ceea ce priveşte sistemele de termoficare la nivel național, potrivit lui Dan Deaconescu, administrator special  al Electrocentrale Constanţa SA.

În plus, transferul reţelei primare de transport a energiei termice va conduce la o restructurare operaţională, reducerea costurilor şi diminuarea pierderilor societăţii Electrocentrale Constanţa SA. Viziunea administratorului judiciar al companiei este ca veniturile provenite din energia termică livrată să acopere costurile de producție.

Electrocentrale și  Radet Constanța, în insolvență, din anul 2019

De ani de zile, nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Constanța se află într-o stare financiară, dar și tehnică, deplorabilă.

În contextul insolvenței Electrocentrale Constanța SA (n.r. CET Palas, așa cum s-a împământenit printre constănțeni), declarată oficial pe 27 februarie 2019, autoritățile locale au căutat în ultimii ani soluții pentru transferul operării rețelei de transport și distribuție a agentului termic prin înființarea de noi firme, fără datorii, această fiind singura modalitate prin care ar putea fi accesate fonduri europene pentru modernizarea magistralelor care transportă energia termică.

De altfel, încă de pe vreme administrației conduse de Decebal Făgădău, Primăria și-a propus, dar fără succes, preluarea producătorului local de energie termică, controlat în prezent de Ministerul Energiei.


În Constanța, producția de energie termică este asigurată de către  Electrocentrale Constanța, iar transportul și distribuția – de către Radet Constanța, deținută de Consiliul Local din municipiu. Ambele companii se află în insolvență, din anul 2019.

În locul Radet-ului, Consiliul Local Constanța a aprobat anul acesta înființarea Termoficare Constanța SRL, care are asociat unic municipiul Constanța și care a preluat operarea sistemului de transport și distribuție a energiei termice.

Cel mai mare creditor al Radet este producătorul Electrocentrale Constanța, de asemenea în insolvență. Cel mai mare creditor al Electrocentrale Constanța este ELCEN București, la mijloc fiind vorba despre o datorie istorică de peste 220 de milioane de lei.

În cadrul procesului de insolvență, în ianuarie 2021, ELCEN București a impus în ședința adunării creditorilor Electrocentrale Constanța decizia ca administratorul special al companiei constănțene să voteze respingerea planului de reorganizare al Radet Constanța.

Practic, ELCEN București a respins planul de reorganizare a Radet Constanța, pentru că acesta prevede că doar creditorii garanți și cei salariali vor primi bani, în total sub 800.000 lei, pentru celelalte categorii de creanțe distribuirea fiind zero.

ELCEN București a mai cerut administratorului judiciar al Electrocentrale Constanța "să convoace o ședință a comitetului creditorilor în care să prezinte un raport din care să rezulte o analiză temeinică, detaliată, asupra cauzelor tehnologice și financiare reale care au condus la intrarea în insolvență a debitorului său, Radet Constanța, precum și o analiză în ceea ce privește atragerea răspunderii unității administrativ teritoriale Municipiul Constanța pentru această situație.
 
Consiliul Local Municipal a aprobat înființarea unei societăți care va prelua activele Electrocentrale Constanța
 
În ședința Consiliului Local Municipal din 8 septembrie, aleșii locali au adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea înființării de către autoritatea publică locală a unei societăți în vederea preluării activelor funcționale de la Electrocentrale Constanța SRL și achiziția serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare în vederea înființării societății.
 
În condițiile în care Electrocentrale Constanța este în insolvență, iar situația echipamentelor de producție este una ce necesită investiții semnificative pentru a produce energie termică într-un mod eficient și în conformitate cu prevederile legislației de mediu, autoritatea publică locală trebuia să găsească rapid o soluție.
 
Cea mai bună modalitate de rezolvare a acestei situații este înființarea unei societăți proprii care să producă energia termică necesară asigurării apei calde de consum și a căldurii pentru constănțeni.
 
Noua societate va prelua, în primă instanță, activele funcționale din incinta CET Palas pentru a asigura continuitatea producerii agentului termic pe durata tranziției către un mix de surse de energie.
 
Vom reveni.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Totul despre insolvenţa și creditorii Electrocentrale Constanţa SA (I)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Albet Impex SRL, cu sediul social în Piața Tomis III, Constanța, a intrat în insolvență!

21 Jan 2024 852

Asociaţia Rugby XV Constanţa, radiată de Tribunalul Constanța! Explicațiile judecătorilor

14 Jan 2024 846

ONRC Constanța pe locul 5 în topul județelor în care firmele au intrat în insolvență în anul 2023

29 Dec 2023 656

Celebra fabrică de pește, din Constanța! Iată de ce a intrat în insolvență Condemar SA!

13 Oct 2023 1096

Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului, în faliment! Se cere tragerea la răspundere. Dosarul, amânat pentru la anul

04 Oct 2023 908

Peste 1500 de contracte publice Insolvența nu a ocolit Opal Construct SRL, una dintre cele mai cunoscute firme din Constanța. Termen nou în instanță

24 Sep 2023 1125

Ecoprest Akasa Services SRL, firma care a făcut curățenie la Delfinariu, ar putea intra în insolvență

28 May 2023 1605

Cum a intrat în insolvență Asado Corner Shop Group SRL!

17 May 2023 1929

Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean a intrat în insolvență! Azi, un nou termen în instanță

15 May 2023 1200

S-a ocupat de promovarea staţiunii Mamaia! Fashiontv RO SRL, în insolvență! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 1372

Celebra companie THR Marea Neagră SA ar putea intra în insolvență!

07 May 2023 1800

Callatis Therm SA a intrat în insolvență! Printre asociați, Consiliul Local al Municipiului Mangalia

03 May 2023 2565

Iată de ce a intrat în insolvență Economu International Shipping Agency SRL, administrată de președintele Comunității Elene din Constanța

27 Mar 2023 2001

Atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă Finanțele Publice îl cheamă în instanță pe consilierul județean Cosmin Ciobanu, peședintele Organizației de Tineret a PSD Constanța

05 Oct 2022 2499

Administratorul unei firme din Constanța, cu peste 3400 de contracte publice, chemat în instanță de Finantele Publice

17 Sep 2022 2177