Campanie „Împarte drumul"

Începând cu 28 aprilie a.c., până în data de 01 noiembrie 2011, Serviciul Rutier Constanţa, sub coordonarea Direcţiei Rutiere va derula o campanie de informare a participanţilor la trafic şi de prevenire a accidentelor rutiere, denumită „ÎMPARTE DRUMUL", susţinută de SUZUKI ROMÂNIA.

Aceasta este parte componentă a programului preventiv „ALEGE VIAŢA!", care are ca obiectiv principal creşterea gradului de siguranţă rutieră a cetăţeanului prin reducerea numărului şi a consecinţelor accidentelor grave de circulaţie.

La nivel naţional campania a fost lansată în data de 14 aprilie a.c. print-o conferinţă de presă, unde au fost prezenţi Ministrul Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii - Raed Arafat, Directorul Direcţiei Rutiere - Comisar Şef Lucian Diniţă, Directorul Adjunct al Direcţiei Rutiere - Comisar Şef Marian Motoc, Şeful Serviciului Educaţie Rutieră şi Cooperare Operaţională - Comisar Şef Costin Tătuc, reprezentanţi ai partenerului oficial al campaniei, personalităţi din viaţa socială, sportivă şi media (Adelin Petrisor, Victor Nemes, Vladimir Draghia, Dan Demetrescu,), reprezentanţi ai Asociaţiei Române de Motociclism şi ai altor asociaţii de motociclişti.

Campania "ÎMPARTE DRUMUL" are ca scop promovarea unei conduite responsabile în rândul motocicliştilor şi mopediştilor, respectiv a conştientizării conducătorilor de autovehicule asupra prezenţei în trafic a utilizatorilor de vehicule moto, precum şi a regulilor care trebuie respectate pentru convieţuirea în condiţii de siguranţă cu aceştia.

Astfel, în data de 28 mai a.c., Serviciul Rutier Constanţa împreună cu reprezentanţii partenerului oficial, cu cei ai Asociaţiilor de Motociclişti din judeţ şi cu A.C.R. - Constanţa vor organiza o acţiune concretizată într-o paradă moto cu punct de plecare din parcarea de la Aqua Magic din staţiunea Mamaia către oraşul Năvodari cu întoarcere la sensul giratoriu din zona Caraiman - retur staţiunea Mamaia - B-dul. Al. Lăpuşneanu - B-dul. 1 Decembrie 1918 - B-dul. 1 Mai - Şos. Mangaliei - întoarcere în sensul giratoriu de la Metro 2 - retur Şos. Mangaliei - B-dul. 1 Mai - B-dul. 1 Decembrie 1918 - B-dul. Ferdinand - Str. Mircea cel Bătrân - B-dul. Mamaia - B-dul. Tomis - B-dul. Al Lăpuşneanu - sosire în parcarea de la Aqua Magic în staţiunea Mamaia.

De asemenea, în cadrul activităţii vor fi distribuite materialele campaniei, constând în pliante, broşuri şi brelocuri cu sigla acesteia.

La nivel naţional în anul 2010 numărul şi consecinţele accidentelor grave de circulaţie au scăzut, înregistrându-se totuşi evenimente în care au fost implicaţi motociclişti şi mopedişti, soldate cu decesul a 202 persoane şi rănirea gravă a altor 1.275. Statistic vorbind, putem afirma faptul că în cursul sezonului moto 2010 (din aprilie până în octombrie), în medie, zilnic şi-a pierdut viaţa câte un motociclist sau mopedist şi au fost răniţi grav alţi 6 asemenea participanţi la trafic.

Cauzele acestor evenimente sunt multiple, cea mai frecventă fiind viteza, nefiind de neglijat nici abaterile considerate a fi minore, precum nesemnalizarea şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers, vinovăţia aparţinând deopotrivă, atât utilizatorilor de vehicule pe două roţi, cât şi automobiliştilor.

În ceea ce priveşte parcul moto de la nivel naţional, acesta a crescut între anii 2006 şi 2010 cu 95,35%, ajungând la 84.592 unităţi, respectiv 1,5% din totalul vehiculelor înmatriculate în circulaţie, numărul posesorilor de permis de conducere de categoria A şi A1 fiind de 398.564 de persoane (6,4% din totalul posesorilor de permis de conducere), din totalul conducătorilor moto 2,9% fiind femei.

În anul 2010, la nivel naţional, din totalul accidentelor moto 14,7% au fost accidente grave, din care a rezultat decesul a 13% dintre cei implicaţi în astfel de evenimente şi rănirea gravă a 7%, principalele cauze ale producerii acestora fiind viteza (preponderent viteza neadaptată) - 16,9%, conducerea imprudentă - 10,6%, neacordarea priorităţii vehiculelor - 6%, nerespectarea distanţei între vehicule - 6%.

Vinovăţia în accidentele moto în anul 2010 a aparţinut în proporţie de 53,9% conducătorilor moto, care au comis 810 accidente grave, soldate cu 127 de persoane decedate şi 737 de răniţi grav, în restul situaţiilor vinovate fiind celelalte categorii de participanţi la trafic, mai ales a automobiliştilor.

Dinamica accidentelor moto de la nivel naţional, pe primul trimestru al anului 2011, indică faptul că se păstrează trendul descendent al numărului şi consecinţelor acestui gen de evenimente, la aceasta contribuind şi conduţiile meteo din prima parte a acestui an.

Având în vedere aceste aspecte, apreciem că prin desfăşurarea activităţilor preventiv-educative pe care Serviciul Rutier Constanţa le demarează în luna mai, prin campania „IMPARTE DRUMUL", se va reuşi sporirea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile din judeţul Constanţa.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 594

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 826

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 851

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 574

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 743

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 639

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 842

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1476

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 694

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 511

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 745

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1282

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 451

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1065

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1089