PRIMA SERIE DE POLITISTI DETASATI ISI INCHEIE ASTAZI MISIUNEA PE LITORAL

O nouă serie de poliţişti va continua acţiunile pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe litoralul românesc alături de celelate structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice

Prima serie de poliţişti detaşati pe litoral,în cadrul Planului de acţiune „LITORAL 2009", în vederea desfăşurării de activităţi menite să contribuie la asigurarea unui climat de ordine şi linişte pe durata sezonlui estival, la prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi-a încheiat astăzi, 3 august a.c., misiunea. Începând cu aceeaşi dată, misiunea de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe litoralul românesc va fi continuată de o nouă serie de poliţişti detaşaţi.

Ţinând cont de specificul şi problematica judeţului Constanţa în perioada sezonului estival şi de particularităţile zonelor, localităţilor şi staţiunilor turistice, a creşterii numărului de turişti români şi străini, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa şi-a adaptat programul de lucru şi modul de acţiune al poliţiştilor pentru a răspunde cât mai eficient problematicii acestei perioade.

Acţiunea „Litoral 2009" a fost demarată la data de 1 iulie, anul acesta fiind detaşaţi pentru a sprijini activităţile desfăşurate de Poliţia Constanţa, în luna iulie, 250 de poliţişti, dintre care 139 de poliţişti de ordine publică, 65 de poliţişti pentru Serviciul Poliţiei Rutiere, 21 de tehnicieni criminalişti precum şi 25 de poliţişti pentru Serviciul de Investigaţii Criminale. Pentru luna august a fost detaşată, în acelaşi format numeric, o altă serie de poliţişti ce-şi vor încheia activitea la data de 31.08.2009. În funcţie de situaţia operativă, efectivele detaşate pot fi suplimentate cu un număr de 50 de poliţişti.

Toţi aceşti poliţişti detaşaţi pe litoral vor fi instruiţi cu privire la modul de acţiune pentru prevenirea faptelor antisociale, fiindu-le prelucrate prevederile privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţii desfăşurate pe plajă, sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

În ceea ce priveşte numărul turiştilor prezenţi în judeţul Constanţa în perioada 01.07.2009 - 31.07.2009 se poate observa o creştere a numărului de turişti prezenţi pe litoralul românesc, aproape similară cu cea din anul precedent, în special în zilele de sâmbătă şi duminică, aspect reprezentat în graficul de mai jos.

Se poate observa un vârf al acestei perioade la data de 18 iulie 2009 când au fost prezenţi pe litoral 126.453 de turişti, cu 46.594 turişti mai mult decât în data de 18 iulie 2008.

EVOLUŢIA NUMĂRULUI DE POLIŢIŞTI AFLAŢI ÎN MISIUNE PE LITORAL

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a înregistrat o scădere a efectivelor delegate pe litoralul Mării Negre, dar acest lucru nu a avut influenţe negative asupra asigurării climatului de ordine şi linişte publică.

În această perioadă efectivele poliţiei de ordine publică au intervenit la 1.342 de evenimente semnalate prin Serviciul de Urgenţă 112, au efectuat 683 de acţiuni şi controale, au aplicat un număr de 2.239 contravenţii în valoare de 966.043  lei şi au depistat 5 persoane date în urmărire.

Pe parcursul perioadei analizate, efectivele de poliţie au acţionat în patrule mixte, împreună cu forţele G.M.J., I.J.J., I.J.P.F. şi ale Poliţiei Comunitare.

EVOLUŢIA STĂRII INFRACŢIONALE PE LITORAL

În ceea ce priveşte infracţionalitatea judiciară, în perioada analizată au fost descoperite 45 de infracţiuni (+4 coparativ cu luna iulie 2008), din care 39 în flagrant, 9 de natură  economică şi 31 de natură judiciară.

Pe genuri, se pot exemplifica astfel:

  • 10 infracţiuni de furt din camere de hotel (toţi suspecţi au fost indetificaţi);
  • 6 infracţiuni furturi din societăţi comerciale;
  • 5 infracţiuni de furt de pe plajă;
  • 2 infracţiuni de distrugere;
  • 4 infracţiuni la Legea 61/1991 republicată privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice ;
  • 3 infracţiuni la Legea 8/1996 (utilizarea de fonograme conţinând opere muzicale fără marcaj holografic);
  • 4 infracţiuni la Lg. 84/1998 (expunerea spre vânzare de articole ce purtau siglele diferitelor mărci protejate de lege);
  • 11 infracţiuni de altă natură.
Pe linie de poliţie economică, în această perioadă, poliţiştii au desfăşurat 35 de acţiuni în care au fost verificaţi 91 de agenţi economici, fiind constatate 40 de infracţiuni. Tot în această perioadă au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 95.000 lei. Lucrătorii de poliţie economică au dispus confiscarea a 20.500 lei şi a 190 grame bijuterii din argint. Pe linie de circulaţie rutieră, în acest interval de timp s-a acţionat în conformitate cu prevederile Planului de acţiune „Litoral 2009", realizându-se un dispozitiv de circulaţie flexibil, în strictă concordanţă cu evoluţia situaţiei operative, intervenindu-se şi gestionându-se situaţiile înregistrate în puncte nevralgice pentru fluenţa traficului rutier.

Din punct de vedere al evoluţiei accidentelor rutiere, s-au înregistrat:

- 121 de accidente rutiere:
- 8 accidente grave soldate cu 6 morţi, 2 răniţi grav şi 15 răniţi uşor ;
- 113 accidente uşoare soldate cu 157 răniţi uşor.

Pentru combaterea acestor evenimente, au fost aplicate de către lucrătorii de poliţie ai S.P.R. Constanţa 6.679 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 552.712 lei, s-au reţinut 441 de permise de conducere şi au fost retrase 220 de certficate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate 104 de infracţiuni, marea majoritate la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Activităţile desfăşurate de către lucrătorii de poliţie rutieră detaşaţi s-au concretizat prin aplicarea a 5.493 sancţiuni contravenţionale în valoare de 589.223 lei, prin constatarea a 31 infracţiuni, prin reţinerea a 227 de permise de conducere şi prin retragerea a 137 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce priveşte activitatea de prevenire, în vederea asigurării unui climant de ordine şi siguranţă publică pe perioada sezonului estival, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a fost întocmit Programul  de Prevenire şi Combatere a Infracţionalităţii - "Litoral 2009". Obiectivele programului vizează organizarea de activităţi de prevenire în zonele turistice, îmbunătăţirea procesului de primire a sesizărilor, de asistenţă şi îndrumare a turiştilor, precum şi de investigare a cazurilor sesizate, astfel încât acestea să beneficieze de prioritate şi dezvoltarea de proiecte punctuale în funcţie de dinamica situaţiei operative.

Cu ocazia deschiderii oficiale a Sezonului Estival 2009, în staţiunea Mamaia,  au fost prezentate poliţiştilor detaşaţi pe litoral planurile de măsuri preventive din această perioadă. Astfel în cadrul întâlnirilor organizate s-a acordat o atenţie deosebită prevenirii furturilor din autoturisme şi camere de hotel, în acest sens fiind prezentate măsurile minime de siguranţă pe care ar trebui să le adopte turiştii şi modalităţile de acţiune ale poliţiştilor în cazul în care se vor confrunta cu astfel de situaţii.

În vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite, în cadrul Programului  de Prevenire şi Combatere a Infracţionalităţii - „Litoral 2009", se vor distribui flyerele şi pliante în staţiunile de pe litoral pentru prevenirea furturilor din autoturisme, dispariţiilor de minori, exploatării copiilor prin muncă, popularizarea Apelului de Urgenţă 112 şi siguranţă rutieră în colaborare cu ONG - urile cu atribuţii în domeniu şi prin intermediul voluntarilor din cadrul Universităţii «Ovidius » Constanţa.

Totodată au fost demarate activităţile în vederea efectuării unui sondaj de opinie cu privire la percepţia populaţiei municipiului Constanţa asupra activităţii poliţiei.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 515

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 432

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1070

Declarații de avere Constanța Simona Grigorescu, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 486

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Titel Gagiu, director la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 658

Declarații de avere Constanța Dan Cristian Fugigiu, economist la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 630

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1732

Handbal CSM Constanța, succes confortabil cu CSM 2007 Focșani

24 Mar 2024 670

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui lui Paul Cononov, Director la ABADL (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 560

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Cosmin - Ștefan Gerap, inspector de specialitate la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 573

Fotbalistele de la Farul Constanța, victorie clară cu liderul Superligii. Parcurs perfect în play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Mar 2024 823

Constanța Raportul de evaluare pentru diferența de preț asupra terenului deținut de Ion Dumitrache, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 609

Schimbări de temperatură în Dobrogea. Prognoza meteo pentru zilele următoare

24 Mar 2024 599

Baschet CSM Constanța, învinsă de CSO Voluntari (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 646

Volei CSM Constanța a cedat greu cu Rapid București, după ce a câștigat primul set (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 528