Prima serie de politisti detasati pe litoral si-a incheiat misiunea

Prima serie de poliţişti detaşaţi pe litoral şi-a încheiat misiunea

Nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor, tentativă de omor, tâlhărie şi viol comisă asupra turiştilor, iar furturile de pe plajă au scăzut cu 44% faţă de perioada similară a anului trecut.


În perioada 1 – 31 iulie,  230 de poliţişti, dintre care 139 de ordine publică, 45 de poliţişti rutieri, 21 de tehnicieni criminalişti, precum şi 25 de poliţişti specializaţi în investigaţii criminale au fost detaşaţi pe litoral pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în perioada sezonului estival 2010.

Aceştia şi-au încheiat misiunea prin care le-au asigurat turiştilor un concediu liniştit, activitatea lor fiind continuată, în perioada 1 – 31 august a.c. de o nouă serie de poliţişti. Predarea ştafetei s-a realizat în prezenţa comisarului-şef Dumitru Jianu, directorul Direcţiei de Ordine Publică şi a comisarului-şef Lucian Diniţă, directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, alături de comisarul-şef George Popa, împuternicit şef al I.P.J. Constanţa.       

Activitatea poliţiştilor se desfăşoră în conformitate cu Planul de Acţiune Litoral 2010 aprobat de către conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române şi are ca scop prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură penală sau contravenţională ce pot afecta climatul de ordine şi siguranţă publică.
 
Ţinând cont de specificul judeţului Constanţa în perioada sezonului estival şi de particularităţile zonelor, localităţilor şi staţiunilor turistice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi-a adaptat programul de lucru şi modul de acţiune a poliţiştilor pentru a răspunde cât mai eficient problematicii acestei perioade.


Astfel, au fost constituite patrule mixte (pedestre sau de intervenţie) compuse din poliţişti şi jandarmi sau poliţişti şi poliţişti de frontieră, întregul segment de menţinere a ordinii publice fiind coordonat şi gestionat de către Poliţie. De asemenea, s-a urmărit realizarea unor dispozitive eficiente care să aibă o intervenţie fermă şi rapidă la orice sesizare primită din partea cetăţenilor.

În urma activităţilor întreprinse numărul infracţiunilor stradale a scăzut nefiind înregistrat niciun furt de autoturism în dauna turiştilor, iar furturile din buzunare sau poşete au scăzut cu 75%. Totodată, numărul suspecţilor prinşi în flagrant a crescut cu 12%. Numărul infracţiunilor de natură judiciară a scăzut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pozitiv fiind faptul că nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor, tentativă de omor, viol şi tâlhărie  comisă asupra turiştilor.

Poliţiştii constănţeni, sprijiniţi de colegii lor detaşaţi, au organizat aproape 1.500 de acţiuni şi controale pentru combaterea comerţului stradal neautorizat, a faptelor cu violenţă, dar şi pentru a verifica activitatea unităţilor de cazare a turiştilor, constatând astfel peste 11.000 de abateri.

Pentru fluidizarea traficului, prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere poliţiştii au fost prezenţi zi de zi în trafic, iar la sfârşit de săptămână au fost sprijiniţi din aer de un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei. Totodată, Poliţia Autostrăzi a realizat un dispozitiv flexibil de supraveghere a traficului rutier, asigurând prezenţa permanentă a poliţiştilor pe căile rutiere ce converg spre litoral.

De remarcat faptul că, în judeţul Constanţa, numărul accidentelor grave înregistrate în această perioadă a scăzut cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, iar cel al persoanelor decedate a scăzut cu 33%. Pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii din Constanţa au reţinut , vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, 394 permise de conducere şi au retras 377 certificate de înmatriculare.

De asemenea, pe Autostrada Soarelui nu au fost înregistrate accidente grave, soldate cu persoane decedate sau rănite grav. Pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii de pe autostradă au reţinut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice, 47 permise de conducere şi au retras 93 certificate de înmatriculare.

Totodată, Poliţia Transporturi a luat măsuri suplimentare pentru protejarea persoanelor care călătoresc cu trenul spre şi dinspre litoral, efectuând patrulări în staţiile C.F.R. şi pe trenurile de calatori. 
Întrucât litoralul românesc reprezintă un punct de atracţie atât pentru turiştii români cât şi pentru cei străini, poliţiştii au desfăşurat mai multe activităţi preventive. Activităţile s-au circumscris campaniilor de prevenire „Dependenţi de libertate", „Proiectului de prevenire a furturilor din camerele de hotel, motel, campinguri pe litoral, în sezonul estival 2010",  campaniei „Vacanţă în siguranţă" şi „Planului de măsuri pentru prevenirea criminalităţii în staţiunile din judeţul Constanţa, în perioada iulie-august 2010".

Pe parcursul derulării acţiunilor poliţiştii le-au înmânat turiştilor peste 10.000 de materiale preventive (fly-ere, pliante, afişe) şi le-au oferit personal sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale infractorilor.

În baza semnării, la data de 28 iulie a.c., a Acordului de Cooperare Poliţienească Internaţională între România şi Bulgaria, începând cu data de 12 iulie a.c., patru poliţişti români, cunoscători ai limbii bulgare, au desfăşurat activităţi de siguranţă publică în cadrul unor patrule comune cu poliţişti bulgari, în staţiunile turistice de pe litoralul bulgăresc. Activităţile s-au derulat în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur. Această iniţiativă s-a bucurat de apreciere, atât din parea partenerilor bulgari, cât şi a turiştilor români.
 De asemenea, poliţiştii români au participat, alături de cei bulgari, la aproximativ 40 de intervenţii la evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale. Totodată, au consiliat peste 230 de turişti români pentru obţinerea de informaţii de ordin legislativ din ţara gazdă.
Un aspect pozitiv îl constituie faptul că pe timpul misiunii, conform datelor statistice existente la nivelul poliţiilor din cele două staţiuni, nu s-au înregistrat cazuri de implicare a unor cetăţeni români ca autori în comiterea unor fapte penale. Totodată, nu au fost înregistrate evenimente deosebite care să aibă ca victime cetăţeni români.

În urma activităţilor întreprinse în această perioadă, nu au fost înregistrate evenimente de natură să afecteze viaţa, integritatea sau patrimoniul turiştilor români şi străini aflaţi pe litoralul românesc. 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 601

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 836

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 858

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 592

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 752

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 642

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 851

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1478

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 700

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 512

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 746

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1284

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 453

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1069

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1091