PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI SUNTEȚI ÎN VACANȚĂ! PRUDENŢA ESTE LA ÎNDEMÂNA FIECĂRUIA!

Având în vedere campaniile si programele de prevenire a criminalităţii, derulate atât la nivel naţional cât şi la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Constanţa, continuă informarea preventivă a turiştilor aflaţi pe litoral, pentru a-i feri de situaţiile în care ar putea deveni victime ale unor acte antisociale. Pentru o vacanţă în siguranţă şi un concediu reuşit, fără evenimente nedorite, poliţiştii vă recomandă următoarele:

ÎN STAŢIUNILE TURISTICE:

- Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină.
- Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!
- Acordaţi o atentie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia. Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte. Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al parinţilor, precum şi adresa la care locuieşte. Învaţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.
- În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut anuntaţi în cel mai scurt timp Poliţia; sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenta 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren; Pastrati-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.
- Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.
- Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!
- Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru şi sesizaţi poliţia.
- Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
- Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!
- Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!
- Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!
- În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

 
CÂND PLECAŢI DE ACASĂ:
- Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

- Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă.
- Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!
 
SIGURANŢA AUTOTURISMULUI:
- Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii.
- Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.
- Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi. Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.
- Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante. Obişnuiţi-vă să parcaţi autovehiculul în spaţiile special amenajate şi illuminate.
- Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute.
 
 
Cu un plus de vigilenţă şi prudenţă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1743

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3856

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1493

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1732

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1390

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 470

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1105

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 586

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 625

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 884

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 742

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 850