22 de şcoli din România fac parte din cea mai mare clasă internaţională din Europa România este pentru o săptămână gazda unei reuniuni a elevilor din 15 țări europene.

Peste 200 de elevi şi profesori participă în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, în București, la evenimentul de deschidere a Academiei Școlilor din Europa Centrală (aces). aces este una dintre cele mai importante rețele de școli internaționale care organizează anual un concurs de proiecte de educație alternativă. Obiectivul aces este să activeze și să stimuleze dialogul intercultural și cooperarea dintre tineri și să creeze o rețea continuă de cunostințe comune, învățare reciprocă și inovație. Tema ediției din acest an este “Eu și ceilalți. Să descoperim diversitatea din jurul nostru”.
 
La deschiderea oficială, marți, 1 octombrie 2013, au participat Liliana Preoteasa, Director General, Direcţia Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei şi Ani Matei, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Acestea i-au întâmpinat pe elevi şi profesori şi i-au felicitat pentru ideile inspirate cu care s-au înscris în concurs.
 
44 de proiecte înscrise de 105 şcoli din 15 ţări din regiune au fost selectate de un juriu internaţional format din experţi în domeniul educaţiei. Din cele 105 şcoli selectate, 22 sunt din România. La evenimentul de deschidere a aces participanţii s-au întâlnit cu partenerii lor de proiect din Europa Centrală şi de Sud-Est şi au avut ocazia să cunoască stiluri alternative de predare şi învăţare, precum şi noi instrumente și metode de lucru, care să îi ajute să îşi pună în aplicare proiectele. Pentru implementarea ulterioară a proiectelor participanții primesc o bursa in valoare de 1.800 Euro pentru școlile coordonatoare, respectiv 1.600 Euro pentru școlile partenere.
 
Cum arată clasa europeană aces?
 
“Activitățile din cadrul aces nu sunt precum cele la şcoală unde trebuie să participi la cursuri, iar profesorii stau în faţa elevilor, care, asezați în bănci, sunt simpli ascultători”, explică Tadeja Vaupotič, student şi membru al Consiliului aces.
 
Evenimentul de deschidere al noii ediții aces este un spaţiu educațional dinamic care oferă multiple oportunităţi pentru a dobândi noi cunoştinţe şi abilităţi. Diversitatea este elementul comun care aduce împreună elevii în cea mai mare clasă a Europei. Astfel, peste 200 de persoane de diferite vârste, din țări și medii culturale diferite participă la evenimentul aces din București. Pentru a învăța cum să-și implementeze proiectele școlare bi/trilaterale, elevii participă la ateliere de lucru susținute de către experți din toată Europa. În cadrul atelierelor de lucru, elevii si profesorii coordonatori se familiarizează cu tema competiției, luând parte la diverse activități, precum experimente sociale, jocuri sau piese de teatru.
 
În cadrul evenimentului aces participanţii descoperă avantajelele şi provocările diversităţii într-o atmosferă specială, în care rolurile dintre profesori şi elevi se pot schimba uneori.“Toată lumea este invitată să discute şi să-și împărtăşească opiniile, experienţele şi cunoştinţele cu ceilalţi, indiferent dacă sunt profesori sau elevi”, precizează Darko Marković, unul dintre facilitatorii aces, explicând astfel conceptul de învăţare în cadrul aces.
 
Dezvoltarea unei reţele şcolare europene
Academia Școlilor din Europa Centrală este una dintre cele mai importante rețele de școli internaționale având 15 țări partenere atât state membre cât și non membre UE. Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Iniţiativa este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. aces a trezit interesul şcolilor din România încă de la iniţierea proiectului în 2006, 71 de şcoli numărându-se printre participanţi până în prezent. Până acum, peste 25.000 de elevi şi aproximativ 4.000 de profesori au participat la aces.

 
Persoana de contact (presă):
Graffiti PR (Romania): Mariana Oprea: Tel: 0730 202 354; E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro

 
Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
 
Fundaţia ERSTE:
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE este acționarul majoritar al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.erstestiftung.org
 
 
Interkulturelles Zentrum
 
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.iz.or.at

VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava, care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3846

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1488

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1730

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1383

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 469

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 878

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1100

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 621

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 732

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 848