Comunicat de presa - Adunarea Generala a Retelei Mediteraneene a Facultatilor de Inginerie

 
Intre 12 – 16 martie, a avut loc la Cairo, Adunarea Generala a Retelei Mediteraneene a Facultatilor de Inginerie -RMEI la care a participat si dl. prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, Secretarul General al Retelei Universitatilor de la Marea Neagra - RUMN.

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Academia Araba pentru Stiinta, Tehnologie si Transport Maritim si fost gazduita pe Parcul Tehnico Stiintific “Smart Village” care este considerat a fi cea mai moderna platforma de cercetare stiintifica si inovare din Africa de Nord.

In alocutiunea sa, dl. prof. Mamut, a prezentat pozitia Universitatilor membre RUMN cu privire la le cu care se confrunta regiunea, de la conflictele inghetate din Transnistria, Crimea, Donbas, Nagorno-Karabak, la situatiile din Siria, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Au fost mentionate problemele legate de migratie, lipsa locurilor de munca si degradarea fara precedent a mediului inconjurator. Intr-un astfel de context, profesorul constantean a lansat un apel pentru o mai stransa colaborare intre RMEI si BSUN pentru a promova un mod radical diferit de abordare in relatiile Nord – Sud la Marea Mediterana care sa fie centrat pe implicarea Universitatilor din cadrul RMEI si RUMN in rezolvarea de probleme concrete in tarile aflate in nevoie.
Pe parcursul lucrarilor Adunarii Generale RMEI, au fost analizate modalitati concrete de rezolvare pentru problemele legate de angajarea tinerilor absolventi in Egipt, Tunisia sau Maroc, a sprijinirii Universitatilor din Palestina si Liban in dezvoltarea de programe de studii ancorate la realitatile din tarile lor.
In urma dezbaterilor s-a convenit ca RUMN va facilita infratirea dintre Universitatile din zona Orientului Apropiat si Africa de Nord – MENA cu Universitati membre ale retelei pentru a dezvolta proiecte comune. RUMN a convenit asupra unei colaborari cu Asociatia Inginerilor Francofoni din Egipt pentru a deschide o reprezentanta la Cairo. Pentru prima etapa au fost identificate urmatoarele proiecte:
  • Dezvoltarea unui program de masterat in domeniul administrarii durabile a resurselor minerale, al reciclarii si procesarii deseurilor in tarile MENA cu sprijinul unui grup de universitati membre RUMN;
  • Conceperea unor scheme de instruire a studentilor din zona MENA la Universitati din cadrul RUMN dar punand accent principal pe reinsertia absolventilor in tarile de origine;
  • Realizarea unei platforme de cercetare pilot in Egipt cu sprijinul Universitatilor membre RUMN, si a unor parteneri din Franta si Italia, pentru utilizarea energiei solare si a carbunilor pentru producerea de hidrogen, energie electrica si termica cu impact minim asupra mediului inconjurator.
In perioada urmatoare vor fi demarate activitatile de pregatire a proiectelor convenite iar la Congresul RUMN, care va avea loc in perioada 12 – 15 Mai la Tbilisi, Georgia, se vor parafa acordurile de colaborare.
De asemenea, a fost initiata o colaborare intre Academia Araba pentru Stiinta, Tehnologie si Transport Maritim si Institutul pentru Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie din cadrul Universitatii “Ovidius” din Constanta, in domeniul nanotehnologiilor, dedicata dezvoltarii de suprafete antistatice pentru limitarea depunerii de praf la instalatii solare lucrand in conditii de desert.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în fotbalul românesc. A murit la numai 40 de ani!

11 Sep 2022 3124

Anunţ de presă Creșterea competitivității firmei VDM MOBILIART SRL prin producție de mobilier

19 Nov 2018 1535

Anunț de presă Lansarea proiectului „Dotarea firmei Toldimed SRL cu echipamente în domeniul tehnicii dentare”

31 Jul 2018 1878

Nava Elli, eşuată la Tulcea va fi tractată de remorcherul Gheorghieni 2

14 Oct 2014 3147