HIV STREET ART ajunge în liceele din Bucureşti în săptămâna … ŞCOALA ALTFEL

Bucureşti, 7 aprilie 2014
 
Campania HIV STREET ART ajunge în această săptămână în cinci dintre liceele din Bucureşti: Spiru Haret, Jean Monnet, Kretzulescu, Sf. Sava, Gh. Lazăr. Campania completează astfel oferta educaţională pe care aceste licee o oferă elevilor cu ocazia săptămânii “Şcoala Altfel”, într-un mod informal, adaptat vârstei tinerilor elevi, pe un subiect unde nevoia de informare şi educare este mai mult decât necesară.
 
Aflaţi la vârsta tentațiilor, tinerii reprezintă categoria de populație cu risc major de infectare cu HIV. Pentru ca ei să fie bine și corect informați cu privire la această afecțiune, dar și pentru a conștientiza nevoia testării HIV, UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” și Fundația ”Prof. Dr. Matei Balș” derulează timp de un an de zile Campania națională de informare și educare numită HIV STREET ART.
 
În cele cinci licee va fi prezentată expoziţia de panouri graffiti cu mesajele campaniei, voluntarii UNOPA vor oferi informaţii şi pliante despre infecţia HIV, va fi prezentată o piesă de teatru cu același subiect, vor fi realizate dezbateri alături de specialiştii UNOPA şi INBI “Matei Balş” pe subiectul infecţiei HIV, prevenirii acesteia, comportamente la risc, testare, stigma şi discriminare.
 
HIV STREET ART este un proiect inovator și diferit de toate proiectele de până acum.
Arta urbană a fost aleasă drept instrument de transmitere a mesajului pentru că prin imagini vizuale mesajul este mai accesibil și mai de impact, arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă identificându-se cu publicul țintă.
 
Astfel, HIV STREET ART se adresează tinerilor expuși la risc - cei care pot avea contacte sexuale neprotejate, pot avea multipli parteneri sexuali, pot fi consumatori de droguri injectabile, pot fi homosexuali, pot practica tatuajul, piercingul  - fiind astfel în situații la risc de infectare în care trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză.
 
HIV STREET ART este, de fapt, o POVESTE.  Povestea unei tinere infectate cu HIV. Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustrează etapele vieții tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea și autoizolarea, și până la acceptarea bolii și a tratamentului care o vor duce către o viață normală, cu o familie fericită și cu copii sănătoși.
 
 

 
 
 

 
 
MESAJELE pe care le transmite această poveste sunt despre: recunoașterea comportamentelor la risc, testarea, în cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, și a tratamentului, viața merge mai departe cu HIV, persoanele infectate pot duce o viață normală, pot să-și întemeieze o familie, să aibă copii sănătoși.
 
“Am considerat important ca HIV STREET ART să îşi ducă mesajul şi în licee, pentru că este o campanie care se adresează foarte mult liceenilor. Iar Şcoala Altfel este o ocazie foarte bună pentru astfel de activităţi de educare a elevilor pe un subiect de o importanță majoră pentru ei şi pentru sănătatea lor. Ceea ce facem noi în această campanie se adresează câtorva mii de elevi din Bucureşti, însă educaţia pentru sănătate ar trebui să devină disciplină obligatorie la toate nivelele de studiu, aşa cum este în multe ţări din lume. Numai printr-o educaţie cât mai timpurie pe teme ce ţin de sănătatea fiecăruia putem genera comportamente responsabile şi putem preveni multe probleme de sănătate” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța descoperă lumea poliției în cadrul programului „Școala altfel” (FOTO)

21 Feb 2024 585

Elevii din cadrul Școlii Gimnaziale “Ioan Nenițescu” Tulcea, în vizită la ISU Delta (GALERIE FOTO)

20 Feb 2024 578

„Școala altfel” la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

19 Feb 2024 682

„Școala altfel”, alături de polițiștii din Constanța. Iată ce au învățat elevii (FOTO)

10 Nov 2023 723

„Școala Altfel”, la Ministerul Afacerilor Interne. Iată ce au aflat elevii

09 Nov 2023 752

IPJ Tulcea promovează siguranța și educația în cadrul programului "Școala altfel"

08 Nov 2023 818

ISU Argeș Sute de copii au participat la activitățile pompierilor argeșeni din cadrul „Școala Altfel”

27 Oct 2023 674

Preșcolarii de la Grădinița cu program normal "Năsturel" Constanța, „mici vedete" în cadrul Programului național „Școala altfel" (GALERIE FOTO)

27 Oct 2023 1397

Elevii Școlii Generale Gala Galaction din municipiul Mangalia, vizitați de polițiști (GALERIE FOTO)

26 Oct 2023 645

Mangalia Copiii, în vizită la pilotul campion Emil Ghinea. „M-am bucurat să le povestesc despre sport și motorsport“ (GALERIE FOTO)

14 Oct 2023 912

Asociația Elevilor din Constanța arată cu degetul „Ministerul Educației legalizează fondul clasei!”

13 Oct 2023 1014

Ministrul Educației Programul "Săptămâna Şcoala Altfel" va fi dedicat prevenirii violenţei în şcoli şi a adicţiilor

02 Oct 2023 792

Modificări importante în cadrul Programului național „Școala altfel”. Proiectul, pus în consultare publică (DOCUMENT)

08 Sep 2023 862

„Școala Altfel“ și „Săptămâna Verde”, în Gara CFR Constanța (FOTO)

19 May 2023 1004

Constanța Oră de sport specială pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 23 „Constantin Brîncoveanu“. Pe cine au avut în vizită (GALERIE FOTO)

29 Apr 2023 1652