,,Votul tău! Vocea ta!” – Educație pentru democrație la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”

   Trei elevi de clasa a XI-a din cadrul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" Constanța (Marius Alexandru Dogaru, Andreea Bianca Popescu și Adrian Stoica) împreună cu prof. Elena Basa, s-au implicat în proiectul ,,Votul tău! Vocea ta!’’ inițiat de Asociația Pro Democrația, cu sprijinul Fundației Hans Seidel. În perioada 25-27 martie 2016, aceștia au participat, alături de liceeni din alte cinci orașe, la trainingul organizat la Sinaia. Activitățile au avut drept scop formarea tânărului cetățean în spirit civic, activ în comunitatea sa și a cuprins mai multe module. În luna aprilie, tinerii vor candida în școlile lor pentru postul fictiv de primar al școlii, elevii claselor de același nivel reprezentând alegătorii.

            Agenda trainingului a cuprins o gamă variată de teme și jocuri care le-au dat ocazia să-și exprime opiniile, să experimenteze și să dobândească încrederea de sine. Pentru început, în cadrul secțiunii de ,,Public Speaking’’, au învătat mici trucuri pe care să le folosească pentru ca discursurile lor să capteze atenția, să transmită mesajul eficient și să câștige simpatia publicului, așadar, să fie de succes. De asemenea, au învățat rolul limbajului nonverbal în orice fel de comunicare și cum să-l coreleze cu limbajul verbal. Contactul vizual cu publicul, structura clară a mesajului (3-5 idei principale și un raport echilibrat între introducere, cuprins și încheiere) inlăturarea tuturor obiectelor care pot deveni sursă de distragere a atenției spectatorilor (inclusiv anumite obiecte vestimentare sau accesorii) sunt câteva din condițiile pe care un prezentator trebuie să le indeplinească pentru ca discursul său să fie de impact.

            Următorul modul a avut tematica ,,Democrația cu telefonul mobil’’, discutându-se despre avantajul tehnologiei. Elevii au ajuns la concluzia că mediul online este o sursă de informații nelimitată, cu condiția verificării și filtrării acelei informații, dar și o modalitate de distribuire a informației, fiind, astfel, extrem de utilă în promovarea unui candidat în timpul unei campanii electorale. Prin urmare, telefonul mobil devine un birou de buzunar, având utilizări multiple și diverse care le pot ușura considerabil activitatea.

            În continuarea trainingului, au învătat cum se realizează o cercetare sociologică, legată de unele aspecte care ar trebui urmărite la prezentarea online a candidaților: numărul fanilor pe paginile de Facebook, frecvența postărilor, numărul de share-uri, dacă folosesc sau nu hate speech-ul politic. Toate acestea îi vor ajuta pe tineri să se orienteze în alegerile pe care le au de făcut în calitate de cetățeni activi, mai ales că anul acesta va fi primul an în care vor vota.
            Tocmai de aceea, secțiunea ,,Educație Electorală-Primul Vot’’ le-a fost de un real ajutor, în cadrul căreia au aflat despre mecanismul de funcționare al votării, care sunt instituțiile care asigură desfășurarea alegerilor, ce reguli există și ce înseamnă un comportament corect atunci când se merge la vot.

            ,,Toate aceste noțiuni teoretice, dar și experiența căpătată ne vor fi de folos în construirea propriei campanii electorale, să ne prezentăm în fața colegilor și aceștia să simuleze procesul alegerilor, informațiile despre care sunt pașii de urmat în ziua de vot ajungând, în acest mod, la un număr mai mare de viitori adulți responsabili. În data de 14 aprilie, liceenii din clasele a XI-a din liceul nostru vor avea ocazia să participe direct la o simulare de alegeri pentru primarul comunității școlare.’’, a subliniat Andreea Popescu, din clasa a XI –a B.
            Alt tânăr participant la training, Adrian Stoica, din clasa a XI-a D, a afirmat: ,, Pentru mine a fost o experiență plăcută, am învățat lucruri noi, am înțeles cum funcționează programul alegerilor, am lucrat în echipă și am legat relații de prietenie. Am avut formatori și traineri deosebiți, de la care am avut de învățat lucruri interesante și utile pentru viață socială. După această experiență, cred că am reușit să am mai multă încredere în mine și să învăț să-mi gestionez mai bine emoțiile atunci când mă prezint în față unui public.’’ Totodată, a adresat un sfat tinerilor de vârsta lui: ,,În final, vreau să vă încurajez să participați la activități în proiecte inițiate de organizațiile nonguvernamentale sau chiar să deveniți voluntari în programele acestora.’’ 

Director, Consilier de imagine,
Prof. Elisabeta Ana Iuliana LINEA Prof. Simona DRAGOMIR
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 596

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 634

Un nou proiect de educație pentru științele oceanice la Liceul Teoretic „Ovidius ”Constanța

26 Mar 2024 368

Licitații Constanța Primăria comunei Gîrliciu cumpără echipamente digitale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 436

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 587

ISU Constanța Reducerea riscului. Educație în situații de urgență pentru copii și elevi (FOTO)

22 Mar 2024 335

Institutul Yunus Emre a marcat Ziua Mondială a Sindromului Down printr-un atelier de pictură pe apă

22 Mar 2024 270

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 350

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Zilelor Porților Deschise Universitatea Ovidius din Constanța își prezintă oferta educațională

20 Mar 2024 456

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 615

Elevii din Constanța au participat la Olimpiada de Religie- cult musulman în limba turcă, etapa județeană

16 Mar 2024 629

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 599

Locuri de muncă Constanța Primăria Cumpăna angajează. Detalii

15 Mar 2024 734

Ministerul Educației, anunț de ultim moment despre procedura de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu

13 Mar 2024 566