Ziua Europei Unite sărbătorită la Universitatea „Andrei Şaguna”

 Deschiderea festivă a avut loc în Aula Magna a Universității, în faţa unui public numeros alcătuit din personalităţi ale vieţii ştiinţifice culturale şi politice, studenți și profesori şagunişti, precum și studenţi de la Universitatea Bucureşti şi Universitatea Cumhuriyet din Sivas (Turcia), aflați în stagiu Erasmus la Universitatea „Andrei Șaguna”.
Lucrările au fost deschise de Preşedintele Universităţii, prof.dr. Aurel Papari, care a precizat că marcarea  Zilei Europei Unite este o tradiţie a Universităţii constănţene, inaugurată încă din anul 1995 şi a felicitat tinerii înscrişi în număr mare în programul sesiunii,   organizate cu acest prilej, numindu-i “floarea studenţimii şaguniste”, remarcabili atât prin rezultatele obţinute în cadrul activităţilor didactice, cât şi prin actvitatea de cercetare ştiinţifică. 
În acest context,  Domnia sa a prezentat rezultatele Votului studenţesc, practică tradiţională instituţiei, voturile exprimând punctul de vedere al studenților cu privire la activitatea dascălilor şagunişti, oferind sugestii pertinente pentru perfecţionarea acesteia şi, nu în ultimul rând, pentru îmbunătăţirea relaţiei profesor - student. Au fost adresate mulţumiri și felicitări şi au fost acordate diplome de excelenţă cadrelor didactice care au întrunit cele mai frumoase aprecieri, Nicu Ionel Sava și Cristian Vanghele.
În continuare, a fost lansată cartea Identitate națională și iubire de țară, semnată de prof.univ.dr. Verginia Vedinaş, șefa Departamentului juridic al Curții Constituționale a României, membră a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Volumul  a obținut Diploma de Onoare, în cadrul PREMIILOR ȘTIINȚIFICE ale Uniunii Juriștilor din România, Societății „Titu Maiorescu” și ale revistelor „Dreptul” și „Palatul de Justiție” pe anul 2014.
Vorbind despre cartea sa, autoarea a subliniat că una din valorile pe care le propovăduiește este ”respectul față de om al tuturor celor care, ca persoane juridice sau organe publice, prestează servicii publice prin care îi satisfac nevoile, pe de o parte, și al omului față de aceste instituţii, pe de altă parte. Fără respect nu putem exist [Anchor] a și nu poate exista nici societatea în care el nu se regăsește, nu poate evolua”.  Lucrarea, care prin problematica abordată şi acurateţea alcătuirii a trezit interesul celor prezenţi, este publicat sub un titlu definitoriu pentru orientarea autoarei spre valorile naționale și ambiția de a le evoca în vremuri în care se pare că societatea şi-a pierdut interesul pentru acestea.
Plenul Sesiunii s-a încheiat cu o foarte interesantă expunere, însoțită de filme tematice, susținută de reprezentantele Reţelei de Studenţi Erasmus +, Mirela Apostol şi Ramona Vişenescu. Bursiere în Franţa şi Germania, activistele ERASMUS+ au prezentat noile oportunități oferite studenților: mărirea cuantumului bursei de studiu până la 1200 Euro/lună, pe perioada unui stagiu de un an și dreptul de a urma, în timpul studenției, mai multe stagii de studiu sau de practică în universități din Europa. În demersul lor, invitatele au împărtăşit din experienţa personală trăită în timpul studiilor în străinătate, subliniind modul benefic în care stagiile Erasmus+ le-au influenţat evoluţia profesională.
Un moment emoţionant a fost creat de intervenţia online a şaguniştilor bursieri ERASMUS+, care, aflaţi la studii în Turcia, au ţinut să-şi exprime dorul de colegii şi profesorii rămaşi acasă, chiar dacă, aşa cum au mărturisit „ERASMUS este mai mult decât o experienţă, este o trăire unică, cu urmări benefice pentru toată viaţa şi, de aceea, şansa implicării în acest program nu trebuie să fie  ratată de nici un student. Să nu spuneți niciodată nu unei asemenea șanse și nici măcar să nu ezitați”.
            Lucrările Sesiunii au continuat cu prezentarea comunicărilor ştiinţifice pe cele opt secţiuni, corespunzătoare specializărilor de la facultățile Universităţii „Andrei Şaguna”: Ştiinţe Economice, Psihosociologie, Drept şi Ştiinţe Administrative, Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice. Interesaţi să se implice în acest eveniment de certă valoare ştiinţifică, studenții și masteranzii din toți anii  universitari au susţinut peste 150 de lucrări realizate sub îndrumarea cadrelor didactice. Numărul mare al intervenţiilor şi valoarea acestora a demonstrat faptul că studenții vin în întâmpinarea oportunităţilor oferite de universitatea şagunistă, între care se numără şi posibilitatea acestora de a se afirma prin rezultatele obţinute în activitatea de cercetare ştinţifică.
            La ora 17.30, în plenul reunit al sesiunii, s-au enunţat concluziile şi a avut loc festivitatea de premiere, a celor mai merituoşi studenţi. În alocuţiunea rostită la final, Rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”  prof. univ. dr. Adrian Papari, a subliniat faptul că aceste evenimente științifice organizate de instituţia academică şagunistă, contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltării abilităţilor în domeniul cercetării, la dezvoltarea spiritului de competiţie şi lărgirea oportunităţilor de interacţiune între studenţi şi profesori, la valorificarea şi dezvoltarea potenţialului studentului şagunist, cu efecte benefice asupra formării sale pe plan personal şi profesional.
În seria manifestărilor dedicate celebrării Zilei Europei Unite oraganizate la Universitatea „Andrei Şaguna”, se înscrie şi expoziţia de grafică şi fotografie, realizată de studenți, vernisată la începutul săptămânii.Grafica, semnată de Patricia-Mihaela Petculescu (Management, anul II) și Simfonia florilor, fotografie artistică, semnată de Adina Monica Stănescu (Administrație Publică, anul II), conturează  dimensiunea unor artişti, oferind o imagine despre profunzimea ideilor, sentimentelor şi originalitatea tinerilor creatori.
 
Lector. Univ. dr. Carmen Irene Atanasiu
Expert informare și publicitate 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Accident pe bulevardul Lăpușneanu, cu trei mașini implicate. O victimă este la spital (FOTO+VIDEO)

16 Jan 2024 3459

In memoriam Olimpiu Glodarenco, istoricul care a condus timp de șapte ani Muzeul Național al Marinei Române

12 Jan 2024 1122

Personalități Constanța Traian Brătianu împlinește 82 de ani. Carieră împărțită între presă, literatură și pedagogie

09 Jun 2023 1348

Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

21 Jan 2023 2333

#Dobrogea144 Prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele Fundației și Universității „Andrei Șaguna“, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2022 1374

Intervenție de urgență în stația de autobuz de la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Nov 2022 8772

A încetat din viață fostul președinte al Institutului Național de Statistică

07 Feb 2021 2732

Constanța Incendiu la un autoturism, în fața Universității Andrei Șaguna

24 Jan 2021 1866

Tragedie pe litoral Cine este tânărul care și-a pierdut viața în accidentul de la Eforie. Studia la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța

12 Aug 2020 4105

#citeșteDobrogea Remember George Pruteanu, la 12 ani de la dispariție. „A asculta manele e degradant ca și a te scobi în nas cu degetul până la cot”

27 Mar 2020 4464

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, la Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța „Rusia este gata să poarte un dialog cu orice stat și guvern legitim“ (galerie foto)

29 Feb 2020 2330

Protest în fața Universității Andrei Șaguna din Constanța, în timpul vizitei ambasadorului rus Valerii Kuzmin (galerie foto)

28 Feb 2020 5117

​Scrisoare deschisă adresată ARACIS „Jurnaliştii sunt instrumentalizaţi în propagandă şi legitimarea puterii abuzive” (documente)

09 Jan 2020 2405

Doliu în lumea academică. A încetat din viață un academician ce a primit titlul de doctor honoris causa al unei universități din Constanța

02 Jan 2019 2319

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 2559