Active Watch isi face publice sursele de finantare si cere PD-L sa faca acelasi lucru

12 noiembrie 2009

Catre: Dl. Emil Boc, presedintele Partidului Democrat Liberal

Ref: Comunicatul de presa transmis pe 11 noiembrie, legat de Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac

Agentia de Monitorizare a Presei isi face publice sursele de finantare si cere PD-L sa faca acelasi lucru

Stimate domnule Boc,

In comunicatul de presa transmis pe 11 noiembrie de Partidul dvs. afirmati:

<<Cerem precizari publice din partea ONG-urilor si a asociaţiilor jurnalistilor, legat de afirmaţiile lui Bogdan Chirieac vizand faptul ca este „director de ONG”. Consideram ca organizaţii nonguvernamentale care s-au manifestat repetat in apararea valorilor libertaţii presei si a libertaţii de exprimare, cum sunt Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice, Agenţia de Monitorizare a presei „Academia Caţavencu” sau Centrul pentru Jurnalism Independent, sunt obligate cu doua raspunsuri vizand: 
o 1 – elucidarea rapida a existenţei unei relaţii de finanţare cu Bogdan Chirieac;
o 2 – o poziţie de desolidarizare morala faţa de acţiunile celor doi pretinsi jurnaliţti independenţi politic, prin care asupra instituţiilor statului se exercita presiuni directe, explicite pentru implicarea in jocul electoral. 
§ Consideram ca ONG-uri care s-au manifestat consecvent pentru apararea instituţiilor statului si impotriva transformarii instituţiilor in arme politice vor avea aceeasi unitate de masura morala si pentru presiunile vadit politice ale celor doi miliţieni-politruci pretinsi jurnalisti>>.

Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, in calitatea sa de organizaţie care apara dreptul la libera exprimare indeplinește, alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent, si functia de secretariat al Convenţiei Organizaţiilor de Media - COM (care reuneste peste 30 de organizaţii ale profesionistilor din mass-media, sindicate si patronate de presa). Cele doua organizaţii menţionate au transmis miercuri 11.11.2009 (in ziua urmatoare aparitiei informatiei in presa), alaturi de membrii COM, o luare de poziţie faţa de cei doi jurnalisti (documentul este atasat). Mai multe detalii despre Convenţia Organizaţiilor de Media gasiţi la http://www.organizatiimedia.ro/.

Bogdan Chirieac nu face si nu a facut niciodata parte din organizatia noastra. Nu am avut niciodata nicio relatie comerciala directa cu Bogdan Chiriac. De asemenea, nu am avut si nu avem nicio relatie personala sau de colaborare cu acesta.

Nu cunoastem ce ONG conduce Bogdan Chirieac. Raspunsul la aceasta intrebare poate fi obţinut consultand bazele de date publice, cum ar fi cea de la Ministerul Justiţiei. In virtutea dreptului la libera asociere, credem ca oricine – inclusiv  Bogdan Chirieac - are dreptul sa fie director al oricarui ONG, atata timp cat se menţine in limitele legalitaţii. Depasirea acestor limite poate fi constatata doar de organele abilitate ale statului.

Pentru Agentia de Monitorizare a Presei, integritatea este o valoare fundamentala, alaturi de spiritul critic, diversitatea, transparenta si democratia participativa.  Conditie sine qua non a integritatii, protejarea independentei organizatiei este o preocupare prioritara. Unul dintre mecanismele de asigurare a independentei este accesarea cu prioritate a surselor de finantare care nu genereaza conflicte de interese. Faptul ca majoritatea covarsitoare - 94,81% - a finantarilor programelor noastre provine de la organizatii internationale publice sau private previne expunerea la asemenea situatii. Si restul surselor de finantare - cele autohtone, private - sunt importante pentru noi, dar ponderea lor este suficient de scazuta pentru a nu risca expunerea fata de eventuale conditionari din partea donatorilor. Nu am acceptat niciodata o finantare care risca sa afecteze independenta organizatiei, iar sponsorii/donatorii acceptati nu au incercat niciodata sa ne deturneze  activitatile de la misiunea si obiectivele organizatiei.

Toate finantarile AMP provin din derularea unor activitati conforme misiunii si obiectivelor sale si sunt integral descrise pe siteul AMP. Principala sursa de finantare (94,81% - din totalul surselor din perioada 2006-2008) a activitatii AMP o constituie fondurile atribuite prin competitie de catre institutii internationale de prestigiu, printre care enumeram: programele PHARE si Fondul Social European ale Uniunii Europene, Open Society Institute Londra, Fundatia Soros, National Endownment for Democracy, Mott Foundation, ambasadele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii si Regatului Tarilor de Jos.

De asemenea, in baza legii sponsorizarii si a Codului Fiscal (legea "2%"), AMP a beneficiat in ultimii ani de sponsorizari din partea mai multor societati comerciale si persoane fizice; lista societatilor comerciale este disponibila in cadrul rapoartelor anuale de activitate postate pe siteul nostru. Suma totala a sponsorizarilor primite de AMP in perioada 2006-2008 a fost de 207.910 RON, aceasta reprezentand 5,19% din veniturile AMP. Printre sponsori se regasesc: Posta Romana, GMP Advertising SRL (firma care s-a ocupat de campaniile lui Traian Basescu), Vodafone etc. (lista completa in Anexa 4).

Una dintre aceste firme este Compania pentru Servicii de Radiocomunicatii (CSR), care l-a avut printre actionari, la un moment dat, pe Bogdan Chirieac. CSR a sponsorizat AMP cu suma de 72.000 RON intre 2006 si 2008 (in 2009 nu exista nici o sponsorizare).

Dintr-un buget total al AMP in perioada 2006-2008 in valoare de       4.011.260 RON, contributia CSR reprezinta 1,8%.

Avand in vedere ca in solicitarea PDL sunt exprimate cateva accente in registrul sarjei politice, ne permitem sa adaugam cateva comentarii suplimentare pentru a va ilustra mai temeinic importanta pe care o acordam independentei organizatiei fata de sursele de finantare. Nu am "facut jocurile" lui Traian Basescu atunci cand am primit finantari de la GMP, societate care a conceput si coordonat campanile lui Traian Basescu. Nici sponsorizarea primita din partea Postei Romane nu ne-a impiedicat sa actionam in judecata institutia pentru nerespectarea legii 544/2001, proces aflat in acest moment pe rol la Curtea Constitutionala. Raportul FreeEx privind libertatea Presei in anul 2007 a  condamnat comportamentul lui Bogdan Chirieac (Anexa 2), desi AMP primise sponsorizari de la CSR, firma la care acesta a fost actionar. Comunicatul COM din 11.11.2009 este inca o dovada ca aceste sponsorizari nu influenteaza actiunile noastre (Anexa 1). Romtelecom, un alt sponsor al AMP, a fost taxat public in “Raportul privind Libertatea Presei 2007” si a primit si un premiu “Repetentii libertatii de exprimare” in urma unui articol publicat de ziarul Curentul care dezvaluise ca aceasta companie incheia contracte de publicitate prin care incerca sa limiteze libertatea editoriala a publicaţiilor (Anexa 3). Precizam ca acesti sponsori au avut eleganta de a nu retrage finantarile in urma acestor critici.

 Cu speranta ca am raspuns atat solicitarii dumneavoatra cat si suspiciunilor care razbat din epistola pe care ne-ati adresat-o, va rugam sa ne semnalati in continuare orice probleme mai aveti referitor la onestitatea sau consecventa functionarii AMP. Ca partid politic, sunteti printre principalii beneficiari ai activitatilor noastre destinate consolidarii democratiei din Romania. De aceea, acordam o deosebita importanta  opiniilor pe care PD-L si celelalte partide politice le au asupra functionarii AMP.

In acelasi spirit de respect pentru valoarea democratica a transparentei, va cerem sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

-      Care este volumul finantarilor primite de PD-L pentru campania prezidentiala, respectiv pentru referendum, si care sunt sursele acestora.

-      Va rugam sa elucidati existenta unei relatii de finantare directa sau indirecta intre PD-L si companiile Energy Holding si/sau Rosia Montana Gold Corporation.

Cu deosebita consideratie,

Mircea Toma, presedinte ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

Anexa 1

Comunicat de presa

11 noiembrie 2009

Conventia Organizatiilor de Media condamna public comportamentul lui

Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac

Referitor la faptele care reies din stenograma si inregistrarea audio a unei discutii care a avut loc la restaurantul El Capitan din Snagov, intre Sorin Rosca Stanescu  (SRS), Bogdan Chireac (BC) si directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Catalin Macovei, COM considera urmatoarele:

Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa “scurga” eventualele rezultate catre SRS si BC.

Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere.

Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti. Avind in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de “jurnalisti” si “formatori de opinie”, consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca cei doi incalca grav statutul de jurnalisti. De asemenea, recomandam celor care gazduiesc articole tiparite sau in format electronic, aparitii radio sau televizate ale lui SRS si BC sa mentioneze calitatea in care sunt invitati cei doi.

Recomandam institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu SRS si BC sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz.

Recomandam TVR sa ia in discutie in Comisia de Etica daca, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, BC incalca sau nu Statutul jurnalistului din TVR.

Sesizam public Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa – Asociatia Jurnalistilor din Romania pentru a lua in discutie acest caz si sa prezinta o concluzie publica.

Solicitam institutiilor statului sa se autosesizeze si sa investigheze daca actiunea celor doi constituie incalcari ale legii si sa se pronunte in regim de celeritate.

Cerem ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.

Conventia Organizatiilor de Media (COM) se afla in plin efort de autoreglementare a media din Romania. Recent, a adoptat un set de reguli care are sanse sa fie asumat de intreaga piaţa mass media si a elaborat un cod care unifica principiile deontologice pe care aceste organizaţii le promovau individual pana acum (link http://www.cji.ro/articol.php?article=842).

Anexa 2

Raportul FreeEx – Libertatea Presei in Romania – 2007:

<<Anul trecut a scos la suprafaţa doua cazuri de natura sa releve mecanisme viciate de funcţionare a presei din Romania. Cazul ‚Gigi Becali – Pro TV’[1] demonstreaza existenţa unor mecanisme neclare de finanţare a presei, chiar de catre subiecţii ei, cu posibile implicaţii directe asupra zonei editoriale. De menţionat in acest caz sunt atat lipsa de transparenţa a inţelegerilor financiare intre parţile implicate cat si caracterul nedeontologic al unor astfel de inţelegeri. Cazul ‚Chirieac’ ridica problema jurnalistilor care au si alte afaceri, unii dintre ei utilizand actul jurnalistic pentru a-si promova interesele de afaceri.
Pe 11 noiembrie, Bogdan Chirieac, senior editor la cotidianul Gandul, a demisionat din funcţie si din redacţia ziarului dupa ce un alt cotidian, Evenimentul Zilei, a publicat o ancheta referitoare la contractele pe care Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL (CSR) le are cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). CSR este o firma in care Bogdan Chirieac este asociat, iar STS coordoneaza telecomunicaţiile speciale pentru autoritaţile publice din Romania. Valoarea contractelor derulate intre cele doua entitaţi in anii 2006 si 2007 a fost de 24 de milioane de euro, acestia fiind atribuiţi de STS doar pe baza ofertei companiei CSR in vederea achiziţionarii unor echipamente Motorola. Conform Evenimentului Zilei, afacerile CSR cu companii aparţinand statului roman au luat amploare dupa ce Bogdan Chirieac a devenit asociat al acestei firme. Intr-o declaraţie data ziarului Evenimentul Zilei, jurnalistul recunoaste ca relaţiile sale au influenţat semnarea contractului: „Sa spunem ca relaţiile mele excelente in Statele Unite si in Israel au contat in certificarea firmei ca distribuitor Motorola”[2].
Evenimentul Zilei l-a acuzat pe Chirieac de incalcarea normelor deontologice prin utilizarea calitaţii de ziarist pentru a favoriza interesele societaţii comerciale la care este acţionar. Astfel, in anul 2005, Chirieac a semnat un articol in care critica produsele unei companii concurente (EADS) care semnase in 2004 un contract cu statul roman pentru securizarea frontierei.
Ca urmare a acestei situaţii, Clubul Roman de Presa a decis introducerea in Codul Deontologic al organizaţiei a unei recomandari privind depunerea unor declaraţii de interese de catre jurnalisti si conducatorii redacţiilor. Conform recomandarii, declaraţiile jurnalistilor ar trebui depuse la editorii sefi, in timp ce declaraţiile conducatorilor de redacţie ar trebui facute publice.
 
[1]              Vezi capitolul “Etica si autoreglementare”.
[2]              „Tunurile lui Chirieac” de Mihai Munteanu, Evenimentul Zilei, 18 noiembrie 2007.

Anexa 3

Raportul FreeEx – Libertatea Presei in Romania - 2007

<< 2.3. Presiuni ale autoritaţilor. Presiuni politice si economice

(...)

Cotidianul Curentul a publicat in ediţia sa din 20 martie 2007 un material referitor la clauzele abuzive din contractele de publicitate impuse de cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, compania Romtelecom si de agenţia de media care administreaza contractele de publicitate ale Romtelecom, S.C. Mediacom Romania S.A. Una dintre clauzele menţionate limita grav libertatea editoriala a publicaţiilor care beneficiaza de publicitate din partea Romtelecom, interzicand orice acţiune care ar afecta negativ imaginea companiei: "PRESTATORUL (instituţiile de media) garanteaza BENEFICIARULUI (Romtelecom) ca nu va intreprinde si nu va permite nicio acţiune in cursul si in legatura cu prestarea Serviciilor ce fac obiectul acestui Contract Cadru, de natura sa incalce dreptul la imagine al beneficiarului final al Materialelor. In plus, faţa de cele de mai sus, daca Prestatorul incalca sub orice forma imaginea beneficiarului final al Materialelor transmise de BENEFICIAR, in aceasta situaţie, in afara de de celelalte instrucţiuni transmise de catre BENEFICIAR, va intreprinde prin mijloace proprii si pe cheltuiala sa, orice masuri care sa inlature efectele create in acest sens (incluzand, dar fara a se limita la publicarea oricarei retractari necesare, etc.)”[1].

Romtelecom si-a exprimat punctul de vedere asupra acestei clauze, considerand ca "prevederea din contract nu ingradeste in niciun caz dreptul la libera exprimare", societatea fiind de parere ca este "absolut normala obligaţia (...) ca in cursul si in legatura cu prestarea serviciilor (instituţia mass media, n.r) sa nu intreprinda si sa nu permita vreo acţiune de natura sa prejudicieze imaginea Romtelecom"[2]. Potrivit societaţii, clauza nu afecteaza dreptul si libertatea publicaţiei media de a publica materiale editoriale despre Romtelecom ci doar "in cazul publicarii vreunui material care ar conţine informaţii inexacte, care ar leza imaginea Romtelecom". >>

Repetenții libertatii de exprimare

Premiul “Partidul, Corporatia, Romaniiiia”

Se acorda Romtelecom pentru ca impune clientilor din media contracte de publicitate prin care interzic acestora sa pateze imaginea companiei prin articole rebele.Ziarul Curentul a dezvaluit in 2007 existenta acestei clauze aberante prezenta in contractele de publicitate impuse de companie. Clauza este inutila deoarece, dupa cum observati, nici nu avem ce spune critic la adresa Romtelecom.

Anexa 4

In cei trei ani de activitate AMP a avut ca principala sursa de venituri (94,81%) fondurile nerambursabile de la finantatori interni si internationali, precum Uniunea Europeana prin programul Phare, Open Society Institute, CEE Trust, Freedom House, AMPOSDRU, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii, Ambasada Regatului Tarilor De Jos, World Learning, Secretariatul General al Guvernului.

Sponsorii AMP au fost: Mc Donalds Romania ( in 2008 si 2009 cu suma totala de 7400 RON), Petrom ( 6271,65 RON in 2009) si EdiPresse AS ( 7000 RON in 2008), Murfatlar (31.515,00 RON), Flanco (11.500,00 RON), GMP Advertising SRL (30.000,00 RON), Imprimeria Nationala (7.000,00 RON), Posta Romana (17.371,50 RON), Sorral International   (477,38RON), Vodafone (17.374,50 RON), Centrul pentru Servicii in Telecomunicatii (72 000 RON).

Aceste sponsorizari reprezinta 5,19% din totalul veniturilor AMP.
_______________________________________
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere
Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania

Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67;


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 532

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 391

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 306

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 486

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 651

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 613

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 550

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 791

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 610

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 605

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 544

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 506

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 818

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 665

Firme Constanța Adunare Generală a Asociaților și modificări în contextul decesului unui asociat la Lex Trans SRL

27 Feb 2024 629