Cozonac cu iz de sărbătoare de la Dobrogea Grup

Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată în fiecare an pe data de 25 decembrie, în calendarul gregorian şi pe 6 ianuarie, în calendarul iulian. În România, Naşterea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, aducând aproape familia şi crescând bucuria copiilor vizitaţi de Moş Crăciun.

În acelaşi timp, pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi. De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească bucatele tradiţionale, precum cârnaţii, toba, sarmalele şi caltaboşul. Nelipsit de la masa de Crăciun este şi cozonacul. Ce este mai frumos decât să intri într-o casă călduroasă unde domneşte liniştea şi mireasma de cozonac proaspăt scos din cuptor? Plus că tradiţia românească spune că dacă ai un cozonac pe masă înseamnă că te afli în sărbătoare. Reţeta cozonacului are o istorie lungă, ce are ca punct de pornire Egiptul antic. Egiptenii au inventat şi dezvoltat metode sigure de a găti şi primele forme de cuptoare. În acestea preparau o mare varietate de feluri de pâine, multe îndulcite cu miere şi mâncate ca deserturi.

De asemenea, grecii aveau un tip de cozonac cu brânză îndulcit cu miere şi nuci strivite, care se numea "plakous", iar romanii au creat primele forme ale cozonacului cu stafide şi nuci sau alte fructe uscate. Dacă la început existau doar două varietăţi de cozonac numite "libum", ce se folosea numai pe post de ofrandă adusă zeilor, şi "placenta", o ofrandă specială sub forma de cozonac cu brânză, stafide şi alune, iată că de-a lungul timpului romanii au devenit maeştri în mânuirea drojdiei. După mai multe transformări şi metode de preparare, cozonacul, acest desert încărcat de istorie, s-a consacrat la fiecare popor într-un alt fel.

Românii îl preferă pe cel pufos şi mult crescut, frământat cu drojdie de bere. Însă ceea ce a rămas comun peste tot în lume este sentimentul de sărbătoare pe care îl aduce acest desert special.

Dobrogea Grup, unul din principalii producători din industria morărit-panificaţie oferă în preajma sărbătorilor o paletă bogată de cozonaci deliciosi pregătiţi după reţete tradiţionale româneşti: cozonaci de casă pufoşi şi aromaţi, cu multă umplutură de nucă, rahat, stafide şi cacao, cozonaci Festivi cu cacao, rahat şi stafide şi cu cremă de nuci şi cozonaci Dobrogea cu cremă de ciocolată, cu crema de nuci, cu stafide, rahat şi cacao.

Cu bogată umplutură, pufoşi şi aromaţi, cozonacii Dobrogea va aduc parfumul sărbătorilor!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1206

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1250

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1286

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1219

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1380

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1515

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1977

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1584

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1527

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1450

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1622

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1866

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3798

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3132

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6202