DNA şi ANTIFRAUDA se întrec în controale şi percheziţii la NEPTUN TV! De 3 ori în 4 zile!

S.C. SOTI CABLE NEPTUN SRL, operator al Neptun TV – televiziune naţională, generalistă, cu sediul în Constanţa, B-dul Mamaia, Nr. 296, CUI RO 1869894, este vizată până la anihilare de acţiunea concertată şi discriminatorie a  DNA şi ANAF – Direcţia Antifraudă.
Astfel, luni, 20 aprilie, inspectori ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 2 Constanţa, la dispoziţia Direcţiei Generale Antifraudă Bucureşti, au descins la sediul NEPTUN TV. Au solicitat documente ÎN ORIGINAL privind contracte comerciale cu parteneri tradiţionali – membri ai grupului de firme CONPRESS, evidenţe şi registre contabile, facturi în original, dipoziţii de plată şi extrase de cont pentru perioada 2007-2014.
Reprezentanţii televiziunii au solicitat, dar NU li s-a prezentat, un ordin de serviciu clar, cu tematică şi obiective precise, pentru controlul fiscal la SC SOTI CABLE NEPTUN SRL. Inspectorii antifraudă şi-au justificat acţiunea doar cu un ordin permanent şi generic.
Am obiectat asupra reţinerii documentelor în original, fără nicio justificare, în condiţiile în care nu există niciun risc de înstrăinare sau distrugere, şi am exprimat disponibilitatea punerii la dispoziţie a copiilor conforme cu originalul.  Inspectorii antifraudă au insistat să ignore alin 5 din art 1, punctul 6 din secţiunea 1 a Ordonanţei  47/2007, care precizează că “în cazul în care, pentru stabilirea stării de fapt fiscal, contribuabilul pune la dispoziţia organului fiscal înscrisuri sau alte documente, în original, acestea se înapoiază contribuabilului, păstrându-se în copie, conform cu originalul, numai înscrisuri relevante fiscal“.
La finalul zilei, dat fiind volumul uriaş de acte şi documente, inspectorii antifraudă au plecat doar cu o parte din originale. Urma ca pe 22 aprilie 2015, în temeiul invitaţiei adresate, reprezentanţii SC SOTI CABLE NEPTUS SRL  să predea la sediul ANAF Constanţa restul actelor solicitate, în original.
Însă, miercuri, 22 aprilie 2015, de la prima oră, la sediul televiziunii NEPTUN TV a început percheziţia DNA – a doua, în ultimele 2 luni (prima percheziţie a avut loc la începtul lunii februarie 2015). Ni s-au solicitat aceleaşi acte in original(!) pe care, parte dintre ele, le luaseră inspectorii Antifraudă! Operaţiunea de identificare, selecţie, pregătire şi predare a tuturor documentelor cerute de DNA a durat până la ora 21:20. Au fost înmânate  nu mai puţin de 13 dosare cu peste 1.600 de file şi sute de minute de dovezi video pe 9 DVD-uri. În aceste condiţii, era evident ca nu aveam cum să onorăm invitaţia celor de la Antifraudă, lucru pe care reprezentanţii  NEPTUN TV l-au şi comunicat telefonic, cu precizarea că toate documente rămase vor fi înmânate în cel mai scurt timp, adică a doua zi, 23 aprilie.
Joi, 23 aprilie, inspectorii Antifraudă au revenit la sediul NEPTUN TV, alegând să ignore atât semnificaţia propriei invitaţii anterioare, cât şi disponibilitatea reprezentanţilor televiziunii de a le pune la dispoziţie restul actelor. A început iarăşi operaţiunea de răvăşire a arhivelor, de selecţie şi predare a documentelor ORIGINALE….Însă, la jumătatea zilei, după ce au luat doar o parte din aceste documente, inspectorii Antifraudă au plecat, insistând  ca reprezentanţii NEPTUN TV să realizeze copii (!!) pentru restul şi să le aducă în cel mai scurt timp.
Am comunicat şi am contestat oficial, prin avocat, maniera în care s-a produs acţiunea celor de la ANAF Antifraudă, cu ignorarea şi intepretarea abuzivă a Codului de Procedură Fiscală, cu cerinţe excesive  şi inconsecvenţe evidente.
Solicităm public conducerii ANAF, Direcţiei Generale Antifraudă Bucureşti, răspunsuri la următoarele întrebări :
Cine a dispus şi în ce temei controlul Antifraudă simultan, atât la SOTI CABLE NEPTUN SRL, cât şi la parteneri – respectiv firme ale grupului CONPRESS?
Cum se respectă Codul de Procedură Fiscală în privinţa caracterului inopinat al controlului, în condiţiile premeditării şi ordonării ţintite ale actului de control?
Care sunt obiectivele, tematica şi justificarea controalelor dispuse? De ce inspectorii Antifraudă nu au prezentat un ordin de serviciu clar şi evident, de-o manieră care să înlăture suspiciunile de abuz?
De ce s-au ridicat ostentativ acte în original, în condiţiile în care nu exista niciun pericol de înstrăinare sau deteriorare şi SOTI CABLE NEPTUN SRL putea furniza copii conforme cu originalul?
Acţiunea dispusă de DGAF Bucureşti inspectorilor Direcţiei Regionale Constanţa este urmare a unei solicitari a DNA ?
Care este urgenţa care impune ignorarea decenţei şi reglementărilor  legale în relaţia cu contributorul SOTI CABLE NEPTUN SRL? 
Este evident pentru orice persoană de bună-credinţă că NEPTUN TV este ţinta unei acţiuni concertate de hărţuire, intimidare şi subminare, cu grave consecinţe asupra drepturilor şi libertăţilor presei. Acţiunile repetate ale DNA şi ANAF împotriva televiziunii, prin frecvenţă, intensitate şi expunere publică, generează efecte nocive asupra clienţilor şi telespectatorilor noştri şi în final afectează grav dreptul constituţional la liberă exprimare.

NEPTUN TV ca entitate media ţintă, agresată şi abuzată de instituţiile de forţă ale statului român, solicită  protecţia organismelor naţionale şi internaţionale care garantează drepturile şi libertăţile presei, ale liberei exprimări şi anunţă public că va sesiza instituţii din ţară, dar şi externe, în legătură cu abuzurile la care este supusă.    
 
 

 
Constanţa,                                                               GABRIEL SORIN STRUTINSKY
23 aprilie 2015                                         PREŞEDINTE SC SOTI CABLE NEPTUN SRL
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.