Institutii mass-media Comunicate

Holy Motors, un film de cinema despre cinema Holy Motors, un elogiu adus cinematografiei de Léos Carax

Holy Motors (tradus Sfintele motoare) este un film greu de catalogat, ca mai toate filmele semnate Léos Carax. Site-urile de specialitate l-au trecut drept "dramă SF". Însă n-am greşi cu nimic dacă l-am caracteriza drept hibrid între film noir, comedie, melodramă, SF, crime thriler, musical romance. O adevărată scrisoare de dragoste la adresa cinematografului.

În film îi veţi putea pe: Denis Levant (personajul principal), Eva Mendez (Training Day 2001, Ghost Rider 2007, Hitch 2005), Kylie Minogue, Michel Piccoli şi pe Léos Carax însuşi, interpretînd propriul rol, în deschiderea filmului.

Holy Motors va avea premiera vineri, 7 decembrie, la Cinema Studio (Bd. Magheru, 24), distribuit în România de Independența Film. Filmul va rula în prima săptămână în București, la Cinema Studio, Movieplex Cinema Plaza, Cinema City Cotroceni, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Hollywood Multiplex, Cinema Union, și la Cluj, la Cinema City. Din 14 decembrie va intra și în cinematografele Cityplex din Constanța și din Brașov.

Povestea

Filmul prezintă o zi, de la răsărit şi pînă la miezul nopţii, din viaţa unui personaj ciudat numit Monsieur Oscar (jucat de Denis Levant). Oscar pare a fi un fel de hitman, cu diferenţa că misiunile sale nu sînt chiar asasinate, ci mai degrabă roluri. Însoţit peste tot de limuzina sa albă care-i serveşte totodată drept birou şi studio de machiaj, bizarul domn Oscar plonjează cu toată fiinţa sa dintr-un rol în altul, devenind, pe rînd: cerşetoare, bancher, asasin plătit, lăutar ţigan, tată de adolescentă ajunsă la problematică vîrstă a pubertăţii, monstru din subteranele Parisului, ninja, bătrîn muribund etc.

-----------------------------

Cîteva amănunte mai puţin ştiute* despre Holy Motors:

* Filmul face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2012, unde a cîştigat Prix de la Jeunesse.

* Léos Carax nu este numele real al regizorului francez, ci doar o anagramă a prenumelor sale: Alex şi Oscar. Numele său complet este Alex Oscar Dupont.

* Personajul Monsieur Oscar din Holy Motors pare să fie, de fapt, un alter ego al regizorului Léos Carax (Alex Oscar Dupont).

* În preambulul filmului, un bărbat se trezeşte din somn şi descoperă în dormitorul său o uşă secretă care dă într-o sală de cinematograf. În sală rulează un film, aşa că bărbatul are ocazia să studieze neobservat expresiile şi reacţiile publicului. "Somnambulul" respectiv este jucat de însuşi Léos Carax, regizorul.

* Regizorul Léos Carax îşi descrie filmul pe scurt într-un interviu:
"Holy Motors poate fi un fel de SF în care oamenii, animalele şi maşinăriile sînt pe cale de dispariţie. Sfintele motoare, toate solidare în faţa aceleiaşi soarte comune: să devină toţi sclavii unei lumi virtuale în continuă expansiune. O lume din care maşinăriile mari, vizibile cu ochiul liber, precum şi acţiunile şi experienţele reale dispar încetul cu încetul".

* Despre Kylie Minogue, care are un rol însemnat în acest film, regizorul mărturiseşte:
"Pînă nu demult, tot ce ştiam despre Kylie erau numele ei şi duetul cu Nick Cave de prin anii ‘90. Asta pînă cînd Claire Denis (regizoare franceză - n. red.) mi-a vorbit de ea pentru un proiect pe care trebuia să-l filmez în Londra. Kylie este puritatea întruchipată. Să lucrez cu ea a fost una dintre cele mai delicate experienţe pe care le-am avut vreodată pe vreun platou de filmare".

* Una din "misiunile" lui Oscar în film este de a răpi un model numit Key M. de la un shooting dintr-un cimitir parizian. Key M. este jucată în film de actriţa Eva Mendez, însă regizorul a recunoscut că iniţial s-a gîndit la manechinul Kate Moss.

* La un moment dat în Holy Motors apare patronul personajului principal, un fel jucat de producător, boss-ul din spatele camerelor de filmat invizibile. Într-o primă fază, acest rol trebuia să fie jucat tot de regizorul Léos Carax, însă ulterior şi-a dat seama că acest ar fi putut fi o manevră derutantă pentru public. Aşa că i-a oferit rolul lui Michel Piccoli, cu intenţia de a-l face de nerecunoscut şi, ulterior, a-l trece în distribuţie sub un pseudonim. Însă, oricît de amuzant i s-ar fi părut acest artificiu regizorului Léos Carax, secretul a răsuflat, lumea a aflat şi planul i-a fost dat peste cap. Aşadar, în film îl veţi recunoaşte, totuşi, pe Michel Piccoli, iar numele real i-l veţi regăsi pe afiş.

----------------------------------

Holy Motors este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca "Trainspotting", "Amélie", "Melancholia", "Todo sobre mi madre", "In The Mood for Love", "Vicky Cristina Barcelona", "Dogville" etc.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 2101

ZIUA de Constanța angajează REDACTOR ONLINE 

01 Feb 2018 5527

Palaz se realege duminică preşedinte la PMP Constanţa. Tensiuni între conducerea filialei şi deputatul Turcescu? Miza alegerilor, funcţia de prim-vicepreşedinte

18 Nov 2017 3327

Editorial Poliţia Constanţa, scurgerile de informaţii şi purtătorii de cuvânt degeaba

10 Mar 2017 3684

Comunicat de presa - Coalitia pentru Educatie „Viitorul educatiei” sau cum sa aducem curajul in educatia din Romania

13 Apr 2016 1634

Comunicat de presa - DIICOT 2 13 Aprilie 2016

13 Apr 2016 1573

Comunicat de presa - DIICOT 13 Aprilie 2016

13 Apr 2016 1527

Comunicat de presa M.Ap.N. Carta Alba a Apararii a fost aprobata

13 Apr 2016 1453

Comunicat de presa - DIICOT 12 Aprilie 2016

12 Apr 2016 1495

Comunicat de presa - Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO

12 Apr 2016 1388

Comunicat presa ANOFM -Bursa Generală a Locurilor de Munca - date preliminarii

12 Apr 2016 1513

Comunicat de presa - Participarea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, şi a domnului senator Florea Voinea, membru al Comisiei, la cea de-a treia întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia a Comisiilor pentru afaceri externe, Ankara, 14-15 aprilie 2016

12 Apr 2016 1622

Comunicat - Arestare preventivă- omor ş.a.-SUPC-PÎCCJ

12 Apr 2016 1345

Comunicat de presă - Agenda dezbaterii științifice

11 Apr 2016 1378

Comunicat de presa - PERSOANE IN EVIDENTA AGENTIEI MUNICIPALE PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA A MUNICIPIULUI BUCURESTI la data de 31.03.2016

11 Apr 2016 1374