La masă cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei tradiționale din Delta Dunării

Asociația "Ivan Patzaichin Mila 23" și Catedra de Sociologie a SNSPA București au prezentat în fața unui numeros public, în 11 octombrie a.c., la Clubul Țăranului din Bucureşti, rezultatele proiectului cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, "La masă cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării". Au prezentat prof. Vintilă Mihăilescu, șeful echipei de cercetare, din partea Catedrei de Sociologie a SNSPA, Ivan Patzaichin, Teodor Frolu din partea Asociației "Ivan Patzaichin-Mila 23".

În cuvintele lui Vintilă Mihăilescu „Cititul în farfurii este mult mai mult decât atât, este un adevărat glob de cristal al antropologului, care întrezăreşte în el o întreagă societate, cu dinamica şi hibridizările sale permanente".

Așa cum s-a propus, proiectul a documentat și patrimonializat, cu instrumentele și cunoașterea de tip antropologic, cunoașterea gastronomică tradițională specifică Deltei Dunării, în trei localități (Crișan-Mila 23, Chilia Veche, Sfântu Gheorghe) pe baza unei cercetări de specialitate în perioada iunie-octombrie 2012. Echipa de cercetători a fost condusă de prof. Vintilă Mihăilescu, asistat de Bogdan Iancu și Monica Stroe. Activitatea în teren a surprins practicileculinare tradiționale, rețetele, ingredientele specifice, instrumentarul de preparare a hranei, formele de cunoaștere și apreciere a gustului, sezonalitatea hranei și continuumul dintre alimentația domestică și publică, festivă și cotidiană dar și rolul comunitar al hranei.

Din cele 15 proiecte selectate spre finanțare de AFCN la categoria "Patrimoniu imaterial" în 2012, "La masă cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării" a ocupat locul II, fiind declarat câștigător cu 94,67 de puncte, obținând o finanțare publică de 59.616 RON, la concursul pentru proiecte culturale organizat în ultima lună a anului trecut. Bugetul total al proiectului a fost de 66.240 RON, restul finanțării fiind asigurat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, din surse proprii. Activitățile proiectului s-au concretizat într-un ghid de cercetare, publicația „La masă cu oamenii Deltei: gastronomia tradițională din Delta Dunării", un atelier etnografic online (http://deltagastronomia.wordpress.com), o expoziție de etnografie vizuală.

Contact: Tiberiu Cazacioc, director de proiect, tel. 0742111119


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1206

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1250

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1287

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1219

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1380

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1516

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1977

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1584

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1528

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1451

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1623

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1867

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3798

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3134

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6202