Pelerinaj Sfantul Serafim de Sarov - perioada; 20-27 iulie 2012

Ziua 1. Deplasare spre Moscova cu avionul (compania de linie Aeroflot), conform orar de zbor, decolare de pe Otopeni la ora 12 si aterizare pe aeroportul din Moscova la ora 15.30. Ne deplasam spre lavra Sf. Serghie de Radonej. Cazare in lavra Sf. Serghie.

LAVRA SFINTEI TREIMI. Sf SERGHIE DE RADONEJ (1314 - 1392) primul mare sfant al Rusiei, este cinstit de rusi ca şi Sf Serafim de Sarov. Ca duhovnic al domnului Dimitrie Donskoi, Sf Serghie de Radonej il povatuieste pe acesta sa lupte impotriva tatarilor (necrestini) cu credinta in Dumnezeu, dupa care Rusia ca stat este aşezata sub semnul Sf Treimi. Ţarul ortodox, odata cu implinirea Tainei Mirungerii in timpul incoronarii, devine o persoana sfintita si purtator al unui har aparte al Duhului Sfant. Acest har lucreaza intr-insul atata timp cat el implineste legea lui Dumnezeu si impiedica raspandirea raului in lume. Lavra Sf Treimi a Sf. Serghie de Radonej, manastirea ţarilor Rusiei si locul in care functioneaza si in prezent Academia Teologica Rusa, cuprinde o biserică decorată la 1425 de pictorii Daniel cel Negru şi de Sf Andrei Rubliov.

Ziua 2. Dupa ce participam la sfanta Liturghie si ne inchinam la moastele Sfantului Serghie de Radonej, plecam spre Moscova. Catedrala Mantuitorului - cea mai mare catedrala ortodoxa din lume. Piata Rosie. Kremlinul - optional. Biserica Sfantul Vasile Blajenii. Cazare in Moscova.

Ziua 3, 4 si 5. Ne indreptam spre Diveevo-moastele Sfantului Serafim de Sarov.

Murom - manastirile Buna Vestire si Schimbarea la Fata a Mantuitorului, manastiri de maici si de calugari, inchinare la moastele celor doi sfinti (sot si sotie) Petru si Fevronia - grabnic ajutatori pentru casatorii si ocrotitori ai familiilor crestine.

Vladimir, prima capitala a Rusiei in sec. 12, inchinare in prima biserica crestina din Rusia - Catedrala Adormirii Maicii Domnului, unde au fost increstinati pimii rusi la anul 1000, inchinare la sfinte moaste ale sfantului Andrei de la Bogoliubov, Sf. Gleb si Sf. Alexei , fresca originala de Sf. Andrei Rubliov. Icoana Maicii Domnului din Vladimir. Cazare la Diveevo.

Sf. Serafim de Sarov, marele cuvios si staret, cel mai iubit sfant al Rusiei; ascet, iubitor al tacerii, pustnic, rugator, cel care a stat o mie de zile si nopti in rugaciune pe o piatra, cel caruia in timpul vietii i s-a aratat Maica Domnului de 12 ori. Manastirea din Diveevo a fost descrisa staretului Serafim de catre insasi Maica Domnului, care a numit-o „al patrulea lacas universal al ei pe pamant" (dupa Iviron, Athos si Kiev). Imparateasa Cerurilor a fagaduit sa fie ea insasi Egumena dintotdeauna a acestei manastiri.

 program de slujbe: 6.00 a.m. - Acatistul Sf. Serafim, 7.00- 9.30 - Sf. Liturghie; slujbele se tin in biserica in care se afla sfintele moaste ale Sf Serafim de Sarov

 orele 12.30-18.00: vizita in „pustia de aproape" la izvorul tamaduitor al Sf. Serafim de Sarov, la izvorul tamaduitor al Maicii Domnului ( la care Ea se arata zilnic); baie in apele tamaduitoare

  • ora 21.00 - participare la procesiunea zilnica Drumul Maicii Domnului ( Kanafka)
  • participare la slujba, inchinare la moastele Sf Serafim de Sarov si la icoana Maicii Domnului Umilenia (praznuita in 28 iulie/10 august)
  • Murom: Manastirile „Bunavestire" si „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos" manastiri alaturate ale celor doi soti Sf Petru si Sf. Fevronia (manastire calugari si manastire de maici); inchinare la sfintele moaste
  • Vladimir, prima capitala a Rusiei (sec 12)- vizitarea primei biserici crestine din Rusia - Catedrala Adormirii Maicii Domnului, in care, la anul 1000 au fost increstinati primii rusi; Sf.Andrei Bogoliubov si alte 3 sfinte moaste in aceasta biserica; fresca originala de Sf Andrei Rubliov; Icoana Maicii Domnului din Vladimir - cea mai venerata icoana a poporului rus.

Ziua 6. Dupa Sfanta Liturghie, plecam spre Moscova. Cazare in Moscova

Ziua 7. Inchinare la moastele Sfintei Matrona - grabnic ajutatoare, s-a nascut oarba ( fara globii oculari) si a primit darul vederii cu duhul. Galeriile Tretiacov de arta rusa cu peste 100.000 de piese din sec. X-XIX, care cuprinde si celebra icoana Sf. Treime a Sf. Andrei Rubliov si icoana originala a Maicii Domnului din Vladimir aflata intr-un paraclis special construit in lateralul galeriei. Magazinul de obiecte bisericesti Sofrino. Cazare in Moscova.

MOSCOVA, capitala Rusiei din anul 1917, oras cu peste 11 milioane locuitori, cu o suprafata de 800 kmp, un oras de tip radial concentric, in centrul caruia se afla Kremlinul (sediul guvernului) si Piata Rosie.

Catedrala Mantuitorului din Moscova, cea mai mare catedrala ortodoxa din lume.

 Inchinare la moaştele Sf. MATRONA; la manstirea in care se afla moastele Sf Matrona este tot timpul rand lung de moscoviti - multe femei cu flori pt inchinare la sfintele sale moaste si la icoana sa, semn ca este grabnic ajutatoare pentru toti in problemele vietii de zi cu zi. Oarba (s-a nascut fara globii oculari), a fost insa inzestrata de Dumnezeu cu darul vederii cu duhul. A ajutat mult populatia Moscovei si nu numai, fiind unul dintre stalpii ortodoxiei in perioada cruntei prigoane atee - alaturi de Sf Ioan de Kronstadt, de Sf Serafim de Viritza, Sf Iona din Odessa etc. A trecut la Domnul in anul 1952. A spus: „ pe oricine va cere ajutorul meu il voi intampina in ceasul mortii".

Galeriile Tretiacov, celebrele galerii de arta rusa, cuprinzand in 62 camere, peste 100.000 de piese din sec. X-XIX. Galeria de icoana veche cuprinde celebra icoana Sf Treime a Sf Andrei Rubliov, precum si alte 3 icoane originale de mari dimeniuni ale acestuia. Intr-un paraclis special construit in lateralul galeriei se afla icoana originala Maica Domnului din Vladimir (cea mai venerata icoana a poporului rus), in prezent in catedrala din Vladimir fiind o copie.

 Cumparaturi la magazinul Sofrino - al celei mai mari fabrici de obiecte bisericesti ortodoxe din lume.

Ziua 8. Deplasare spre aeroport si decolare de pe aeroportul din Moscova la ora 9 si aterizare pe aeroportul din Bucuresti la ora 11.

Ordinea obiectivelor poate fi schimbata. Conditiile de cazare sunt decente de pelerinaj.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Roxana D

04 May, 2012 06:50

Cu cine as putea lua legatura pentru pelerinajul la Sf. Serafim de Sarov din perioada 20 - 27 iulie ? Multumesc anticipat.

Articole asemanatoare

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 506

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 1736

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 1745

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 4182

ZIUA de Constanța angajează REDACTOR ONLINE 

01 Feb 2018 6351

Palaz se realege duminică preşedinte la PMP Constanţa. Tensiuni între conducerea filialei şi deputatul Turcescu? Miza alegerilor, funcţia de prim-vicepreşedinte

18 Nov 2017 4026

Editorial Poliţia Constanţa, scurgerile de informaţii şi purtătorii de cuvânt degeaba

10 Mar 2017 4386

Comunicat de presa - Coalitia pentru Educatie „Viitorul educatiei” sau cum sa aducem curajul in educatia din Romania

13 Apr 2016 2191

Comunicat de presa - DIICOT 2 13 Aprilie 2016

13 Apr 2016 2190

Comunicat de presa - DIICOT 13 Aprilie 2016

13 Apr 2016 2084

Comunicat de presa M.Ap.N. Carta Alba a Apararii a fost aprobata

13 Apr 2016 1961

Comunicat de presa - DIICOT 12 Aprilie 2016

12 Apr 2016 2067

Comunicat de presa - Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO

12 Apr 2016 1885

Comunicat presa ANOFM -Bursa Generală a Locurilor de Munca - date preliminarii

12 Apr 2016 2043

Comunicat de presa - Participarea domnului senator Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, şi a domnului senator Florea Voinea, membru al Comisiei, la cea de-a treia întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia a Comisiilor pentru afaceri externe, Ankara, 14-15 aprilie 2016

12 Apr 2016 2226