"Să dăm viaţă anilor şi ani, vieţii!"

Prof. Ana Aslan, Preşedinte de onoare al Fundaţiei Ana Aslan International

5.922 de ore de fornare profesionala

2.820 de certificate de absolvire eliberate

1.220 de medici pregătiţi

1.660 de asistenţi medicali pregătiţi

7 specialităţi medicale (geriatrie, imagistică, medicină de laborator, neurologie, psihiatrie, anestezie terapie intensivă, medicină de familie) în care se vor dezvolta competenţe în domeniul îmbătrânirii cerebrale

Proiect unic european şi naţional

Fundaţia Ana Aslan International este beneficiarul proiectului „Instruire in noile tehnologii medicale si perfectionare pentru medicii si asistentii medicali din ambulatorii de specialitate si spitale in brain-aging", având ca parteneri Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMMR).

Proiectul se derulează pe perioada a 3 ani - 1 iunie 2010 - 31 mai 2013 - şi este în valoare totală de 20.531.548,78 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 19.051.006,91 lei. În total, pe parcursul a 3 ani, vor fi pregătiţi un număr de 1.220 de medici şi 1.600 de asistenţi medicali.

Proiectul vizeaza formarea profesionala a medicilor si asistentilor din toate cele 8 regiuni ale tarii. Lansarea de la Neptun, din 2 septembrie 2011, este a patra lansare regionala a proiectului, dupa cele din Cluj-Napoca - 18 decembrie 2010, Iaşi - 23 martie 2011, Ramnicu Valcea - 22 iunie 2011.

Necesitatea acestui proiect rezidă în nevoia medicilor şi asistenţilor medicali de supraspecializări în care să poată profesa şi care să răspundă cererii, în creştere pe piaţa românească, de asistenţă medicală individualizată.

Astfel, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Ana Aslan International, 30% din medicii din sistemul sanitar românesc ar avea nevoie de supraspecializare în domeniul îmbătrânirii cerebrale (brain aging). Având în vedere că 10% din populaţia vârstnică din România este afectată de boli de memorie şi în care, până în anul 2025, 40% din populaţia ţării va fi vârstnică este extrem de importantă pregătirea medicilor şi asistenţilor medicali în domeniul brain aging.

Poate mai mult ca oricând, în contextul unui ritm al vieţii extrem de agitat şi de stresant, al unei societăţi în mişcare continuă, sunt definitorii cunoaşterea fenomenului îmbătrânirii cerebrale, abordarea holistic-individuală a pacientului, aplicarea principiilor medicinei de prevenţie şi de predicţie, a medicinei longevităţii. În următorii 5 - 10 ani, se va vorbi despre medicina personalizată, despre medicaţia personalizată, individualizată. Tocmai de aceea, pregătirea medicilor şi asistenţilor medicali în domeniul brain-aging este esenţială pentru asigurarea calităţii actului medical.

În condiţiile în care, în România, formarea profesională de specialitate este considerată o cheltuială, nu o investiţie, realizându-se sporadic, superficial şi nesistematic, actualul proiect vine să suplinească o carenţă a sistemului formal de învăţământ şi să răspundă unei nevoi stringente a sistemului medical, cel de dobândire a unor competenţe specifice în legătură directă cu noua problematică a individului şi a societăţii, cu noile cerinţe în materie de sănătate şi de asigurare a unei calităţi crescute a actului medical, dar şi a vieţii, în general.

Cursanţi - dublu faţă de nivelul estimat

Până în acest moment, implementarea proiectului s-a finalizat în două regiuni - Regiunea NV şi Regiunea NE - si este in curs de derulare in Regiunea SV.

Succesul înregistrat de proiect - cuantificat în numărul mare de cursanţi din cele 2 regiuni, depăşind cu 100% numărul estimat - este confirmarea faptului că demersul nostru este corect: sistemul medical românesc avea nevoie de un astfel de proiect de formare profesională, complex şi integrativ.

Rezultate

Număr participanţi formare profesională din regiunea Nord Vest: 585 persoane (+67% faţă de nivelul estimat) ), din care:

- 359 asistenti (+80% faţă de nivelul estimat)

- 226 medici (+51% faţă de nivelul estimat)

Număr participanţi formare profesională din regiunea Nord Est: 748 persoane (+114% faţă de nivelul estimat) ), din care:

- 449 asistenti (+115% faţă de nivelul estimat)

- 299 medici (+100% faţă de nivelul estimat)

Formarea regională pentru Regiunea Sud Est

 Se va desfăşura în perioada 1 - 15 noiembrie 2011

 Vor fi pregătiţi un numar de 150 de medici si 200 de asistenti din cele 6 judete ale regiunii: Constanta, Galati, Braila, Buzau, Tulcea, Vrancea

 Număr credite de Educaţie Medicală Continuă - 38 pentru medici, 15 pentru asistenţi

 Curs gratuit - se asigură cazare, masă, transport

 Grupul ţintă: - asistenţi de medicină generală

- medici specialişti în următoarele specialităţi: geriatrie, neurologie, imagistică, ATI, laborator, psihiatrie, medicină de familie

Motivaţia proiectului

România urmează trendul european în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei şi necesităţile de sănătate asociate. Conform statisticilor Eurostat, dacă, în 2008, în România, rata de dependenţă (proporţia persoanelor inactive relativ la persoanele active) s-a situat sub media UE 27 (21,3 vs 25,3), pentru anul 2050, rata de dependenţă proiectată situează ţara noastră deasupra mediei UE 27 (54 vs 50,42). Mai mult, se preconizează că, în anul 2025, populaţia vârstnică va ajunge să deţină un procent de 40% din total populaţie.

Cum în acest moment, bolile de memorie afectează 10% din total populaţie vârstnică, cu o creştere a numărului depresiilor de 25% doar în ultimul an, este evidentă necesitatea acestui proiect amplu de training care să pregătească medicii şi asistenţii medicali în perspectiva creşterii impactului tulburărilor anxios-depresive în rândul populaţiei, ceea ce afectează grav procesul de îmbâtrânire individuală, dar şi societatea în ansamblul ei, şi necesită noi abordări în domeniu, cu un accent crescut pe prevenţie.

Preventia nu este un proces simplu si presupune, in primul rind, constientizarea, de catre fiecare dintre noi, a nevoii de a ne investiga starea de sanatate printr-o abordare complexa. Primul pas il reprezinta diagnosticul de varsta. Diagnosticul de varsta este cartea de identitate in plan clinic, biochimic, hormonal, cerebral, a omului intr-o anumita etapa din viata sa, in functie de care se fac predictiile pe termen scurt (pina in 3 ani) si pe termen lung (intre 3 si 5 ani). Stabilirea diagnosticului de varsta are la baza o investigatie ampla ce presupune teste biochimice, teste neuropsihologice (cum ar fi testul REY, testul Gröber-Buscke, etc), examinari imagistice (RMN- care stabileste, de exemplu, pierderile de substanta cerebrala alba, pierderile neuronale la nivelul lobilor corticali, leziunile de tip ischemic, dilatatia ventriculara), precum si istoria personala a pacientului (care releva diferite traume, depresii, etc). Diagnosticul de varsta stabileste varsta reala si modul in care imbatrineste fiecare sistem in parte din organismul nostru. In functie de cum imbatrineste fiecare parte din organismul nostru si, in principal, creierul, pentru ca imbatrinim asa cum imbatrineste creierul nostru si avem varsta pe care o are creierul nostru, putem stabili ce riscuri are fiecare individ pe termen scurt si lung, ce boli poate sa dezvolte, de ce trebuie sa se fereasca si cum trebuie sa abordeze, prin terapii hormonale, medicamente, anti-oxidanti, suplimenti, etc, aceste riscuri, astfel incit sa le elimine sau, cel putin, sa le reduca foarte mult. Ştiind riscurile de sanatate la care suntem expusi, tratandu-le in mod constiincios si responsabil, facem ca aceste riscuri sa dispara sau sa se reduca si, astfel, incetinim imbatrinirea diferitelor sisteme din organismul nostru, imbatrinirea creierului, care este un lucru extrem de important, pe scurt imbatrinirea fiecaruia dintre noi.

Pe termen mediu şi lung, beneficiile pentru grupul ţintă al proiectului - medici şi asistenti - se vor materializa prin profesarea în specializarea brain-aging, atât în cadrul instituţiilor medicale de stat, cât şi în cabinete particulare, azile, instituţii rezidenţiale de recuperare etc. Pe lângă personalul medical subiect al formării profesionale, utilitatea acestui proiect se va reflecta şi la nivelul instituţiilor de profil implicate - partenerii în cadrul proiectului -, prin schimburile de experienţă şi crearea unei reţele de specialişti în brain-aging. Beneficiarul indirect al medicinei brain-aging este, însă, societatea in ansamblul ei: persoanele active, la toate nivelurile de încadrare, prin dimensiunea profilactica; persoanele retrase din câmpul muncii, prin dimensiunea curativa.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1170

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1210

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1270

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1197

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1352

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1496

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1938

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1565

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1503

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1427

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1603

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1845

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3749

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3097

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6157