Promovarea sanatatii la locul de munca duce la cresterea productivitatii si la imbunatatirea starii de bine

Promovarea sănătăţii la locul de muncă duce la creşterea productivităţii şi la îmbunătăţirea stării de bine

Promovarea sănătăţii la locul de muncă (PSLM) duce la îmbunătăţirea sănătăţii, reducerea absenteismului, stimularea motivaţiei şi creşterea productivităţii: acesta este mesajul proiectului de promovare a sănătăţii la locul de muncă al Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA). Angajatorii joacă un rol important în ceea ce priveşte încurajarea lucrătorilor de a adopta stiluri de viaţă sănătoase. Pe lângă beneficiile pentru sănătatea lucrătorilor, fiecare euro investit în PSLM aduce un beneficiu de 2,5–4,8 euro în ceea ce priveşte reducerea costurilor asociate absenteismului.
Aşa cum afirmă directorul EU-OSHA, domnul Jukka Takala, „prin promovarea unui stil de viaţă sănătos toată lumea are de câştigat: beneficiază nu doar angajatorii şi angajaţii lor, ci şi întreaga societate, prin reducerea poverii asupra sistemelor de sănătate. Iar odată cu îmbătrânirea populaţiei active, importanţa unor programe de promovare a sănătăţii la locul de muncă nu va face decât să crească: trebuie să-i ajutăm pe oameni să rămână sănătoşi mai mult timp, iar pentru aceasta angajatorii şi angajaţii trebuie să depună eforturi comune pentru crearea unei culturi a muncii sănătoase.”
Măsurile de promovare a sănătăţii ajută la prevenirea riscurilor la locul de muncă, dar nu înlocuiesc gestionarea corespunzătoare a sănătăţii şi securităţii. Punerea în aplicare a unui program PSLM fără a asigura totodată un mediu de muncă sigur şi sănătos este inutilă. PSLM se bazează pe o cultură sănătoasă asigurând în primul rând îndeplinirea tuturor cerinţelor juridice. Pentru desfăşurarea activităţilor de PSLM trebuie luaţi în considerare factori atât de la nivel organizaţional, cât şi de la nivel individual. Numeroase societăţi desfăşoară programe de PSLM, începând cu încurajarea lucrătorilor să-şi îmbunătăţească dieta alimentară (de exemplu, prin includerea de alimente cu conţinut scăzut de grăsimi în cantinele de la locul de muncă) şi până la oferirea de cursuri pentru manageri pentru recunoaşterea simptomelor stresului la angajaţii lor şi luarea măsurilor corespunzătoare.
Consiliul municipal din Dundee, Regatul Unit, de exemplu, desfăşoară activităţi pentru a îmbunătăţi sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor săi din Departamentul de asistenţă socială. Printre iniţiative se numără măsuri la nivel organizaţional, precum politici compatibile cu viaţa de familie, precum şi la nivel individual, precum servicii de consiliere confidenţială a angajaţilor şi subvenţionarea înscrierii la un club pentru persoane care doresc să slăbească. Programul a dus deja la îmbunătăţirea sănătăţii angajaţilor, prin reducerea stresului, anxietăţii şi afecţiunilor musculo-scheletice fiind economisită anual o sumă estimată la 165 000 euro asociată costurilor cu absenţele din motive de boală.
EU-OSHA lansează un nou portal web privind PSLM şi publică două noi fişe informative care oferă o prezentare generală şi sfaturi angajatorilor şi angajaţilor. Acestea prezintă moduri de a crea un mediu de lucru antrenant şi oferă diferite informaţii, idei şi sprijin pe teme de sănătate, precum renunţarea la fumat. Portalul include, de asemenea, resurse de bune practici, precum link-uri utile şi studii de caz.
Pentru mai multe informaţii despre PSLM consultaţi http://osha.europa.eu/en/topics/whp
###
Link-uri
Fişă informativă: Promovarea sănătății la locul de muncă pentru angajatori
Fişă informativă: Promovarea sănătăţii la locul de muncă pentru angajaţi
Promovarea sănătăţii psihice în sectorul asistenţei medicale
Promovarea sănătăţii în sectorul transportului
Promovarea sănătăţii la locul de muncă pe scurt
Note către editori:
1. Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) este aceea de a face din Europa un loc mai sigur, mai sănătos şi mai productiv pentru desfăşurarea muncii. EU-OSHA a fost înfiinţată de Uniunea Europeană pentru satisfacerea nevoilor de informare în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. EU-OSHA, cu sediul la Bilbao, Spainia, urmăreşte să îmbunătăţească vieţile oamenilor la locul de muncă prin stimularea fluxului de informaţii tehnice, ştiinţifice şi economice între toţi cei implicaţi în chestiunile legate de sănătate şi securitate în muncă.
Acum ne puteţi urmări pe Twitter, puteţi vizita blogul agenţiei sau vă puteţi înscrie la buletinul nostru informativ lunar OSHmail. De asemenea, vă puteţi înregistra pentru a primi ştiri şi informaţii periodice de la EU-OSHA prin intermerdiul fluxului RSS.


http://osha.europa.eu


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1722

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2425

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2630

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7069

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3367

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3571

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6169

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2704

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5669

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4254

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9389

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4051

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3247

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2679

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2762