Ecosistemul Marii Negre are nevoie de cateva decenii pentru a reveni la echilibrul natural


Ecosistemul Mării Negre are nevoie de câteva decenii pentru a reveni la echilibrul natural existent în urmă cu 50 de ani

Conform Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, dacă poluarea ar fi stopată şi resursele Mării Negre nu ar mai fi deloc exploatate, mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului său natural

Bucureşti, 26 octombrie 2009: Studiile întreprinse de-a lungul ultimilor ani asupra ecosistemului Mării Negre au scos la iveală rezultate tot mai îngrijorătoare. În ultimii 30 de ani, pe fondul alterării continue a calităţii apelor costiere şi a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, în unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile.

Pe fondul diminuării semnificative a stocurilor de peşte şi chiar a dispariţiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peşte prins în Marea Neagră se află în scădere continuă. Astfel, dacă la mijlocul anilor 1980 captura anuală depăşea 15.000 de tone de peşte, în 2008 aceasta abia dacă a atins 500 de tone. În prezent, în Marea Neagră se mai exploatează doar 5 dintre cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială. Mai multe specii de sturioni sunt pe cale de dispariţie, în aceeaşi situaţie aflându-se şi delfinul, rechinul sau căluţul de mare. Foca, mai multe specii de creveţi şi de scoici, împreună cu alte zeci de specii de plante şi vieţuitoare au dispărut deja din Marea Neagră, numai în ultimii 30 de ani.

”Oamenii nu conştientizează importanţa fiecărei specii în menţinerea echilibrului marin. S-ar putea crede că dispariţia unei alge sau a unei moluşte, de exemplu, nu are o mare influenţă asupra ecosistemului din Marea Neagră, însă situaţia este alta. Acestea nu doar protejează ţărmul împotriva eroziunii, însă oferă şi un habitat propice dezvoltării altor specii marine de peşti sau plante. Totul este interconectat, iar în acest moment, pentru a reface condiţiile de mediu care existau în Marea Neagră în urmă cu 50 de ani, trebuie să reconfigurăm toate activităţile de exploatare marină de-a lungul mai multor ani”, atenţionează dr. inginer Simion Nicolaev, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.

Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la pericolul ecologic cu care se confruntă Marea Neagră, Institutul ”Grigore Antipa” s-a alăturat iniţiativei agenţiei de comunicare 4 ACE-pr&publicity, de a demara o campanie de informare şi de strângere de fonduri. Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri în vederea dotării Institutului ”Grigore Antipa” cu echipamente necesare studierii şi reproducerii speciilor ameninţate, pentru ca acestea să poată repopula în viitor apele Mării Negre.

Cei care doresc să susţină acest proiect, o pot face accesând site-ul www.mesajepentrumare.ro, unde pot afla mai multe despre problemele Mării Negre şi pot cumpăra diverse obiecte promoţionale care se vor transforma în donaţii pentru Institut. În plus, pe site se pot face donaţii direct în contul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.

Despre Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM) se află sub autoritatea Ministerului Mediului, fiind creat în 1999 prin reorganizarea Institutului Român de Cercetări Marine. INCDM are ca principale domenii de activitate cercetarea fundamentală, aplicativă şi tehnologică în domeniul oceanografiei, ingineriei costiere, ecologiei, protecţiei mediului şi resurselor marine vii, cu rol crucial pentru cunoaşterea, protecţia şi gestionarea zonei costiere şi a mediului marin în zona economică exclusivă proprie României la Marea Neagră.

Despre 4 ACE–pr&publicity

Agenţia 4 ACE este specializată în PR şi publicity ca mijloace principale de comunicare a imaginii de companie şi de produs. Experienţa 4 ACE în promovarea imaginii de companie şi de produs implică o foarte bună cunoaştere a mass-media, organizarea de ample campanii de promovare de produs şi corporate, realizarea de strategii de comunicare şi imagine, organizarea de evenimente de promovare. Agenţia este singura din România certificată ISO, pentru managementul calităţii serviciilor oferite. Din portofoliul actual al agenţiei fac parte Baumix, Dermastyle, Digital Cable Systems, Flamingo International şi Flanco, Genius, Indesit Company, OKI Printing Solutions.

Pentru mai multe detalii vizitaţi site-ul www.4ace.ro.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 1951

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 600

Zeci de elevi intoxicați la Timiș. DSP a intervenit

03 Apr 2024 368

Horoscop pentru duminică, 31 martie 2024. Cheltuielile comune cu alții sunt o temă delicată pentru unii nativi

31 Mar 2024 586

Horoscop pentru sâmbătă, 30 martie 2024. Iată ce le este rezervat zodiilor astăzi

30 Mar 2024 779

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20533

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 517

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 710

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31217

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5432

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 729

Horoscop pentru miercuri, 07 februarie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru unii nativi

07 Feb 2024 945

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 743

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2716

Gala Dark Knights 2024 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 757