4 probleme actuale pentru redobandirea credibilitatii Parlamentului

4 probleme actuale pentru redobândirea credibilităţii Parlamentului, 4 măsuri urgente pentru sesiunea parlamentară de toamnă

Bucureşti, 1 septembrie 2009: Noua sesiune parlamentară care începe astăzi coincide cu etapa premergătoare campaniei electorale, respectiv cu perioada campaniei propriu-zise pentru alegerea Preşedintelui României. Institutul pentru Politici Publice (IPP) estimează, în acest context, o creştere a numărul absenţelor parlamentarilor, mai ales a acelora care sunt foarte implicaţi politic în organizaţiile pe care le conduc. Cea mai gravă problemă căreia trebuie să îi facă faţă Parlamentul României - absenteismul de la lucrări - va fi şi mai vizibilă în această sesiune, date fiind activităţile electorale în care senatorii şi deputaţii vor fi implicaţi.

Anticipăm patru principale probleme în legătură cu această sesiune:

1. Ţinând cont de experienţa ultimilor ani, în care s-au succedat campanii electorale de toate tipurile, parlamentarii lipsind săptămâni întregi de la lucrări şi în contextul crizei financiare curente pentru care se cer sacrificii numai simplilor cetăţeni, IPP solicită conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României să stabilească, chiar de la începutul sesiunii curente, faptul că în luna noiembrie a.c., parlamentarii nu vor mai avea „activitate în teritoriu" (în fapt - liber pentru campanie electorală), ci îşi vor lua concediu fără plată, fiind astfel solidari cu cei 1,5 milioane de angajaţi din sectorul public cărora li se cere să facă acelaşi lucru. Astfel, nu numai că această situaţie va ţine cont de realitatea campaniei electorale, în care vor fi implicaţi activ numeroşi parlamentari, dar se va realiza o economie considerabilă la buget, parlamentarii dovedind solidaritate cu angajaţii din sectorul public dar şi cu restul ţării.

2. IPP propune reformarea programului de lucru al Parlamentului prin reorganizarea activităţii în Bucureşti şi în teritoriu după modelul Parlamentului European (o săptămână pentru şedinţe de plen, una de lucru în comisii şi una în teritoriu), astfel optimizându-se şi modul de lucru din birourile parlamentare. Reamintim că peste 100 de parlamentari nu comunicaseră adresele birourilor parlamentare din teritoriu nici măcar la finalul sesiunii trecute (iunie), ceea ce demonstrează cât de puţină consideraţie au aceştia pentru alegători. Printre altele, lipsa unei continuităţi în activitate face ca munca parlamentarilor să fie atât de lipsită de eficienţă.

3. Pentru a nu mai ascunde situaţia prezenţei la lucrările Parlamentului, IPP cere conducerii celor două Camere să folosească permanent sistemul de vot electronic prin cartelă, pentru şedinţele din plen. În sesiunea trecută, peste 50% dintre proiectele de lege au fost votate fără a se folosi sistemul de vot aflat la dispoziţia parlamentarilor, ceea ce a acoperit pe toţi cei care chiuleau la momentul votului şi în acelaşi timp a încălcat prevederile Regulamentelor Camerelor privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor în plen. Mărturie stau înregistrările video ale acestor şedinţe. Prin atitudinea lor, cei ce conduc şedinţele la Camera Deputaţilor sau la Senat fără folosirea sistemului de vot ne arată cât de penibilă este democraţia trucată, prin care mare parte a legislaţiei după care e condusă ţara e în fapt adoptată fraudulos, datorită lipsei de cvorum la adoptare. În acelaşi timp, IPP propune extinderea sistemului de vot la comisiile permanente astfel încât discuţiile din comisii şi modul în care a votat fiecare deputat/senator să fie date publicităţii în timp real, după cum prevăd de altfel şi Regulamentele celor două Camere, eliminând orice suspiciune legată de anumite secrete care s-ar discuta în Parlament.

4. IPP salută în acest context decizia candidatului PNL în alegerile prezidenţiale, domnul senator Crin Antonescu de a demisiona din funcţia de Vicepreşedinte al Senatului, admiţând astfel că atribuţiile unor funcţii înalte din conducerea instituţiilor publice nu se pot îndeplini eficient câtă vreme proiectele politice sunt prioritare. În toată sesiunea trecută, Crin Antonescu a avut 1% grad de prezenţă.In calitate de contribuabili, membrii IPP îi cer lui Mircea Geoană să ia o decizie similară, cel puţin solicitând în perioada oficială a campaniei să i se aprobe concediu fără plată dacă nu să demisioneze din funcţia de Preşedinte al Senatului, dovedind astfel că nu este legat de putere, de avantajele financiare sau de imaginea publică pe care funcţia de Preşedinte al Senatului o aduce.

Pentru relaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Adrian Moraru, Director Adjunct la 021 212 3126/7, e-mail: adrian@ipp.ro, mobil: 0724 237 229.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 384

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1834

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1188

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1499

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1242

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 945

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 750

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1121

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 723

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1001

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 880

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1274

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 760

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1256