A fost modificat Statutul rezerviștilor voluntari. Noutăți pentru starea de urgență, de mobilizare, sau de război

  • În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 468 din 5 mai a fost publicată Legea 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.

Astfel, la instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții.

La desconcentrare sau la declararea demobilizării, rezerviștii voluntari sunt desconcentrați sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora.”
 
Totodată rezerviștii militari trebuie

- să participe necondiționat la instruire și îndeplinirea misiunilor pe teritoriul național, precum și la misiuni în afara teritoriului statului român, potrivit obligațiilor asumate de România prin tratate internaționale;
- să înștiințeze, în cel mai scurt timp, unitatea cu care au încheiat contract despre modificările apărute în datele de evidență și anunțare.

De asemenea rezerviștii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menținuți în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj, beneficiază lunar de o indemnizație, în cuantum de 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut.

În această perioadă, rezerviștii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remunerația lunară este venit supus impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale, datorate potrivit legii”.
 
Rezerviștilor voluntari, pe durata participării la instruire sau la misiuni, le este interzisă exercitarea drepturilor prevăzute de dispozițiile art. 28 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare precum și pe durata participării la instruire sau la misiuni, le este restrânsă exercitarea drepturilor și libertăților prevăzute de dispozițiile art. 29 din Legea nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare.”

Recrutarea și selecția rezerviștilor voluntari se organizează și se execută de către structurile specializate ale Ministerului Apărării Naționale.
Cheltuielile necesare pentru recrutarea și selecția rezerviștilor voluntari se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Modul de executare a selecției rezerviștilor voluntari pe corpuri de personal militar se stabilește prin ordin al ministrului apărării naționale. Selecția este obligatorie pentru toți cetățenii care optează să devină rezervist voluntar, indiferent dacă au satisfăcut sau nu serviciul militar în una dintre formele prevăzute de lege.

După executarea selecției, cetățenii care nu au îndeplinit serviciul militar, precum și cei instruiți în alte arme/specialități militare decât cea a funcției pe care urmează să o încadreze, declarați admiși, semnează un angajament, prin care se obligă ca, după finalizarea perioadei de instruire inițială, să încheie contractul ca rezervist voluntar.”

După semnarea angajamentului, cetățenii prevăzuți la art. 14 alin. (4) parcurg un program de instruire inițială în cadrul structurilor specializate ale Ministerului Apărării Naționale.

Structurile specializate, modul de executare a instruirii inițiale și durata acesteia se stabilesc prin ordin al șefului Statului Major al Apărării.

Pe durata programului de instruire inițială, participanții au aceleași drepturi, facilități și îndatoriri ca și soldații profesioniști în activitate. Ei beneficiază, lunar, de o sumă egală cu solda de funcție corespunzătoare unui soldat profesionist în activitate, la care se adaugă solda gradului minim al fiecărui corp de personal militar pentru care se instruiește.

Suma primită pe durata programului de instruire inițială constituie venit asimilat salariilor în înțelesul impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale.

Cetățenii care au îndeplinit serviciul militar activ în arma și specialitatea militară a funcției în care urmează a fi încadrați nu parcurg programul de instruire inițială, iar cei care au îndeplinit serviciul militar în alte arme și specialități militare decât cea a funcției în care urmează a fi încadrați parcurg numai modulul instruirii individuale de specialitate din cadrul programului de instruire inițială.
 
Rezerviștii voluntari participanți la instruirea inițială care nu respectă angajamentul prevăzut la art. 14 alin. (4) și/sau care întrerup instruirea inițială din motive imputabile lor au obligația de a plăti cheltuielile efectuate pentru instruirea inițială. (2) Metodologia de determinare a cheltuielilor efectuate pe timpul instruirii inițiale și modalitatea de restituire a acestora se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.”

Pe durata perioadei de instruire inițială, cetățenii care participă la aceasta depun jurământul militar în condițiile prevăzute de lege.
 
Rezerviștii voluntari pot fi concentrați sau mobilizați, după caz, pentru participarea la instruire sau îndeplinirea unor misiuni în țară și în afara teritoriului statului român, potrivit obligațiilor asumate de România prin tratate internaționale.

Chemarea rezerviștilor voluntari, în situațiile prevăzute la alin. (1), se face prin ordine de chemare, care cuprind motivele chemării și perioada concentrării, întocmite și înmânate prin grija structurilor în care sunt încadrați, astfel:

a) cu cel puțin 60 de zile înainte, pentru concentrările în vederea participării la instruire sau la misiuni;

b) imediat, la instituirea stării de urgență, a stării de asediu, la declararea stării de mobilizare, a stării de război, pe timpul antrenamentelor/exercițiilor de mobilizare, precum și altor activități stabilite prin ordin al șefului Statului Major al Apărării.
 
În perioada în care dețin calitatea de rezervist voluntar, cetățenii nu pot fi mobilizați la locul de muncă și nu pot fi folosiți pentru prestări de servicii, în condițiile legii.

Raporturile de muncă sau de serviciu dintre rezerviștii voluntari și angajatori se suspendă, în condițiile prevăzute de lege, pe durata programului de instruire inițială și în situațiile prevăzute la art. 21 alin. (1).
 
Contractul rezerviștilor încetează ca urmare a deciziei comandanților sau șefilor structurilor militare care au semnat contractul, la propunerea comandanților sau șefilor direcți, înaintată ierarhic.

Structurile Ministerului Apărării Naționale cu care cetățenii au semnat angajamentul prevăzut la art. 14 alin. (4) au obligația să înștiințeze angajatorii cu care aceștia au raporturi de muncă sau de serviciu, după caz, despre perioada în care are loc programul de instruire inițială, cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea acesteia.

Angajatorii suspendă raporturile de muncă sau de serviciu, după caz, cu rezerviștii voluntari și cu persoanele care au semnat angajamentul prevăzut la art. 14 alin. (4), pe perioada participării acestora la concentrare/ mobilizare, conform contractului, sau la instruirea inițială prevăzută în angajament.
 
Totodată legea mai stabilește și alte prevederi specifice rezerviștilor militari.  

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Modificări aduse Legii privind Statutul rezerviștilor voluntari

07 May 2021 1845

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari

28 Nov 2020 2498

Ședință de Guvern. Când va avea loc și ce se va discuta

26 Nov 2020 1683

Oficial de la MApN! Se prelungeşte procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari

21 May 2018 5172

Se modifică Statutul rezerviștilor voluntari. Era neatractiv salarial în raport cu obligaţiile şi sarcinile. Cum vor fi atrași rezerviștii (text integral+documente)

03 May 2018 8790

MAI a publicat normele de aplicare a prevederilor Legii privind Statutul rezerviștilor voluntari. Ce sunt rezerviștii voluntari. Cum se face încadrarea

24 Nov 2017 13281

Anunţ important de la M.Ap.N. Continuă recrutarea soldaţilor și gradaţilor rezervişti voluntari. Cât va mai dura. Ce număr de posturi sunt

28 Sep 2017 9015

Interviu online cu colonelul Ion Frăţiman, comandantul Centrului Militar Zonal Constanţa Calitatea de rezervist voluntar nu este un job de bază. Poate fi interpretată ca un... part-time

21 Jul 2017 23544

Încep angajările. Au fost publicate Normele metodologice de aplicarea prevederilor Legii privind Statutul rezerviștilor voluntari (document)

13 Apr 2017 26951

MApN a postat spre dezbatere Normele metodologice de aplicare a Legii privind Statutul rezerviştilor voluntari. Vezi propunerile (document)

13 Mar 2017 18166

Încep recrutările de rezerviști pentru armată. Ce înseamnă să fii rezervist azi

01 Jan 2017 14299

Stagiul militar voluntar, adoptat de Parlament

13 Oct 2015 2038