E bine de știut A fost modificată norma ASF privind clauzele contractului de asigurare obligatorie a locuințelor



Acum două zile, în Monitorul Oficial al României partea I numărul 654, din 25 august anul curent, a fost publicată Norma pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
 
În acest sens Norma se completează cu un articol care spune că ”persoana fizică sau juridică care încheie PAD pentru locuinţa asiguratului şi se obligă faţă de asigurător să plătească prima de asigurare, în situaţiile şi condiţiile prevăzute de Codul civil”.

Totodată la articolul 2, după punctul 1.8 se introduce un nou punct, punctul 1.9, cu următorul cuprins: ”1.9. emitere electronică — modalitate de emitere a poliţei PAD simultan cu înregistrarea şi stocarea instantanee în sistemul informatic al PAID a datelor cuprinse în poliţă.”

La „Art. 7. Se completează cu (1) Proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008, republicată, au obligaţia de a încheia PAD la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul asigurărilor facultative multianuale, obligaţia se aplică pentru fiecare aniversare anuală.

O altă modificare face referire la ”verificarea încheierii PAD de către asigurătorul ce încheie o asigurare facultativă pentru locuinţă se realizează solicitând prezentarea PAD sau prin verificarea în baza de date a locuinţelor asigurate pusă la dispoziţie de către PAID care va genera un tichet de interogare care confirmă existenţa PAD pe locuinţa asigurată”.

Aceeași Normă mai are ca principale clauze adăugate următoarele:

- „pentru pagubele produse construcţiilor de apele provenite din una dintre cauzele prevăzute la pct. 3 şi 4 şi de apele subterane care ies la suprafaţa terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge (în exterior) numai parţial construcţia cu destinaţia de locuinţă, pătrunde şi se infiltrează prin pereţi sau prin pardoseală şi din exteriorul acesteia.”

-„în declaraţiile asiguratului/contractantului ori ale reprezentanţilor acestora, care au stat la baza încheierii contractului de asigurare sau în declaraţiile
care sunt făcute cu ocazia cererii de despăgubire ori cu oricare alt prilej de către asigurat/beneficiar ori de către reprezentanţii acestora, se constată neadevăruri, falsuri, aspecte frauduloase, exagerări sau omisiuni care conduc la inducerea în eroare a PAID ori a asigurătorului care a eliberat PAD;

-pagubele au fost favorizate sau agravate din culpă, pentru partea de daună care s-a mărit/produs de către contractant/asigurat/beneficiar ori de persoanele care locuiesc împreună cu oricare dintre aceştia la locuinţa asigurată, de prepuşii contractantului/asiguratului/beneficiarului, de persoanele autorizate să reprezinte asiguratul/beneficiarul pentru obţinerea de despăgubiri.”

-După fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare.”

-Dacă prin plata despăgubirii pentru un eveniment asigurat se atinge suma asigurată prevăzută în PAD, proprietarul este obligat să încheie o nouă asigurare obligatorie, dar numai după efectuarea tuturor reparaţiilor care conduc la satisfacerea cerinţelor de locuit ale unei persoane sau familii.”

-PAD emisă pe numele asiguratului iniţial rămâne valabilă până la expirarea acesteia, asigurătorul eliberând suplimentar un act adiţional la PAD cu numele noului proprietar al locuinţei care face obiectul contractului.”

Norma numărul 35 din 10 august 2016, semnată de președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Despăgubire record, în Constanța, pentru o clădire în construcție

18 May 2014 2570