Ministerul Apărării Naționale se teme de amenințările din spațiul cibernetic. Proiect de lege în dezbatere publică. Ce se preconizează (documente)

De câteva zile pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naționale se află în dezbatere publică Legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.
 
Noua lege este necesară în contextul recentelor evoluţii ale ameninţărilor din spaţiul cibernetic care vizează infrastructurile cibernetice ale statului au un impact relevant asupra securităţii şi apărării naţionale.

În acest context, România trebuie să adopte un cadru legislativ prin care să se stabilească un pachet de măsuri în domeniul securităţii şi apărării cibernetice.

Totodată, fiind deja o certitudine faptul că entităţi statale şi non-statale ostile vizează, prin derularea de agresiuni cibernetice, domenii de importanţă strategică pentru un stat, respectiv afaceri externe şi interne, apărare şi securitate naţională, instituţiile statului trebuie să dispună de măsuri şi capabilităţi specializate care să facă faţă unor atacuri caracterizate de un nivel foarte ridicat al impactului şi al probabilităţii de manifestare.

În contextul în care agresiunile cibernetice sunt caracterizate de un nivel ridicat de risc, cu tendinţe de evoluţie în creştere a impactului şi probabilităţii  de materializare, vizând cu predilecţie infrastructurile cibernetice ale instituţiilor publice sau care susţin furnizarea de servicii publice ori de interes public.

În aceste condiţii, asigurarea securităţii şi apărării cibernetice trebuie să constituie, la fel ca până în prezent, o preocupare majoră a tuturor actorilor implicaţi, la nivel instituţional, unde se concentrează responsabilitatea elaborării şi aplicării unor politici coerente în domeniu.

Schimbări preconizate
 
Prin adoptarea prezentei legi, la nivel naţional se va institui un cadru normativ care va permite dezvoltarea mecanismelor specifice domeniilor securitate cibernetică şi apărare cibernetică prin:

- stabilirea cadrului general de reglementare a activităţilor în domeniul securităţii şi apărării cibernetice;
- asigurarea cadrului general de cooperare pentru realizarea securităţii cibernetice, prin constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, drept mecanism de cooperare interinstituţională;
- instituirea Sistemului Naţional de Alertă Cibernetică;

- gestionarea incidentelor de securitate cibernetică;
- implementarea de politici şi standarde în domeniul apărării cibernetice.

Actul normativ va contribui la preîntâmpinarea unor potenţiale prejudicii aduse statului român, prin stabilirea unor linii de acţiune necesare prevenirii şi combaterii atacurilor cibernetice.

De asemenea va contribui la consolidarea securităţii cibernetice în special a infrastructurilor cibernetice critice ale autorităţilor publice din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.

În secțiunea Documente a acestui material puteți accesa expunerea de motive precum și proiectul actului normativ aflat în dezbatere.  

Sursa foto: Ministerul Apărării Nationale Facebook/mapn.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 724

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 532

Anunțul ANPC Cerinţele necesare pentru ca un produs să poată fi numit românesc ar putea fi stabilite printr-un act normativ

13 Mar 2024 646

Senat A fost adoptat proiectul referitor la modificarea datei alegerilor președintelui României

26 Feb 2024 675

Mai multe localităţi sau părţi din localităţi, atestate ca staţiuni turistice de interes național! Pe listă și o localitate din județul Tulcea

16 Feb 2024 640

Mamele vor putea primi ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-născuți până în 2027

21 Jan 2024 1411

Sprijin acordat sectorului vegetal din România, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

18 Jan 2024 645

Noi măsuri legislative pentru conducătorii de utilaje agricole, aprobate în ședința de Guvern

18 Jan 2024 674

Ministerul Sănătății Pacienții diagnosticați cu COVID-19 nu vor mai fi monitorizați după externare sau după încetarea perioadei de izolare

17 Jan 2024 832

Ministerul Educației Programul Național „Masă sănătoasă” a fost adoptat prin hotărâre de Guvern

11 Jan 2024 658

Raed Arafat cere modificarea legislației după devastatorul incendiu de la Ferma Dacilor

28 Dec 2023 776

Premierul Marcel Ciolacu „Avem un prim progres în derularea procesului de reorganizare – Secretariatul General al Guvernului“

21 Dec 2023 869

USR și Forța Dreptei nu sunt de acord cu actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor. Sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii prin care sunt dezincriminate anumite fapte de evaziune fiscală

21 Dec 2023 726

Știri Constanța Protest al angajaților Direcției de Sănătate Publică Constanța! (FOTO+VIDEO)

15 Dec 2023 852

Vești bune de la MADR pentru crescătorii din sectorul suin și avicol

08 Dec 2023 947