Legi utile

Ministerul Apărării Naționale se teme de amenințările din spațiul cibernetic. Proiect de lege în dezbatere publică. Ce se preconizează (documente)

De câteva zile pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naționale se află în dezbatere publică Legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.
 
Noua lege este necesară în contextul recentelor evoluţii ale ameninţărilor din spaţiul cibernetic care vizează infrastructurile cibernetice ale statului au un impact relevant asupra securităţii şi apărării naţionale.

În acest context, România trebuie să adopte un cadru legislativ prin care să se stabilească un pachet de măsuri în domeniul securităţii şi apărării cibernetice.

Totodată, fiind deja o certitudine faptul că entităţi statale şi non-statale ostile vizează, prin derularea de agresiuni cibernetice, domenii de importanţă strategică pentru un stat, respectiv afaceri externe şi interne, apărare şi securitate naţională, instituţiile statului trebuie să dispună de măsuri şi capabilităţi specializate care să facă faţă unor atacuri caracterizate de un nivel foarte ridicat al impactului şi al probabilităţii de manifestare.

În contextul în care agresiunile cibernetice sunt caracterizate de un nivel ridicat de risc, cu tendinţe de evoluţie în creştere a impactului şi probabilităţii  de materializare, vizând cu predilecţie infrastructurile cibernetice ale instituţiilor publice sau care susţin furnizarea de servicii publice ori de interes public.

În aceste condiţii, asigurarea securităţii şi apărării cibernetice trebuie să constituie, la fel ca până în prezent, o preocupare majoră a tuturor actorilor implicaţi, la nivel instituţional, unde se concentrează responsabilitatea elaborării şi aplicării unor politici coerente în domeniu.

Schimbări preconizate
 
Prin adoptarea prezentei legi, la nivel naţional se va institui un cadru normativ care va permite dezvoltarea mecanismelor specifice domeniilor securitate cibernetică şi apărare cibernetică prin:

- stabilirea cadrului general de reglementare a activităţilor în domeniul securităţii şi apărării cibernetice;
- asigurarea cadrului general de cooperare pentru realizarea securităţii cibernetice, prin constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, drept mecanism de cooperare interinstituţională;
- instituirea Sistemului Naţional de Alertă Cibernetică;
- gestionarea incidentelor de securitate cibernetică;
- implementarea de politici şi standarde în domeniul apărării cibernetice.

Actul normativ va contribui la preîntâmpinarea unor potenţiale prejudicii aduse statului român, prin stabilirea unor linii de acţiune necesare prevenirii şi combaterii atacurilor cibernetice.

De asemenea va contribui la consolidarea securităţii cibernetice în special a infrastructurilor cibernetice critice ale autorităţilor publice din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.

În secțiunea Documente a acestui material puteți accesa expunerea de motive precum și proiectul actului normativ aflat în dezbatere.  

Sursa foto: Ministerul Apărării Nationale Facebook/mapn.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Când va intra în vigoare majorarea alocaţiilor pentru copii. Ce adeclarat ministrul Muncii, Marius Budăi

18 Feb 2019 466

Acțiuni ale polițiștilor rutieri, în județul Constanţa. Ce sancţiuni s-au aplicat

14 Feb 2019 361

Ministrul Sănătății anunță schimbări în funcționarea cabinetelor medicilor esteticieni

11 Feb 2019 443

Un nou centru de pregătire, în subordinea Ministerului Muncii. Angajaţii Casei de Pensii se vor forma profesional în noua instituţie

09 Feb 2019 512

Cine este generalul-locotenent cu trei stele trecut, ieri, în rezervă, prin decret semnat de Iohannis şi Dăncilă. Ce scrie în actul normativ

29 Jan 2019 6406

Proiectul Ministerului Agriculturii Comercializarea lactatelor se va face doar după înregistrarea în Registrul Laptelui. Amenzile vor fi usturătoare

29 Jan 2019 304

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale, suspendată. Proces la Curtea de Apel Constanţa. Dosarul, amânat

16 Jan 2019 377

Noutăţi cu privire la Programul „Prima Casă“ pentru anul 2019 (document)

11 Jan 2019 452

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de necontituționalitate. Ce act normativ este vizat de sesizare

13 Dec 2018 293

Propune o lege, elimină un act normativ! O campanie cetăţenească derulată de PNL

08 Dec 2018 423

Stelian Ion - „Comisia Iordache a dat din nou undă verde controversatei ordonanţe Toader“

28 Nov 2018 620

Vești bune pentru militari. Proiect de act normativ pentru modificarea legii privind statutul soldaților și gradaților profesioniști. Ce prevede proiectul (document)

09 Nov 2018 3522

CCR le-a declarat neconstituţionale. USR şi Iohannis desfiinţează pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene

07 Nov 2018 628

Curtea Constituțională a decis Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său

06 Nov 2018 383

Act normativ semnat de Viorica Dăncilă S-a modificat nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice

03 Nov 2018 1748