S-a publicat în Monitor Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului penal cu referire la răspândirea noului coronavirus

În Monitorul Oficial al României partea I numărul 228/20.III.2020 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

Aceast act normativ a fost adoptat de Guvern în şedinţa din această săptămână, şi face referire la evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional şi internaţional determinată de răspândirea noului coronavirus.

Ordonanţa de Urgenţă cu numărul 28, semnată de primul ministru Ludovic Orban şi contrasemnată de ministrul Justiţiei Marian Cătălin Predoiu, prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Potrivit documentului, se modifică articolul 326 privind falsul în declaraţii, prin majorarea minimului special în cazul infracţiunii tip şi introducerea unei forme agravate la alineatul (2) - "fapta prevăzută la alineatul (1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă".

De asemenea, s-a modificat conţinutul articolului 352 - zădărnicirea combaterii bolilor -, prin introducerea unor noi fapte în sfera dreptului penal şi prin majorarea limitelor de pedeapsă.

Astfel, la alineatul (1) se incriminează, distinct de producerea sau nu a unei urmări, nerespectarea dispoziţiilor autorităţilor privind carantina sau spitalizarea, urmând a se pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

La alineatul (2) al aceluiaşi articol, legiuitorul a stabilit o majorare a pedepselor pentru persoanele care, nerespectând măsurile dispuse, determină răspândirea unei asemenea boli, fapta fiind pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

O altă modificare adusă legii prevede sancţionarea cu până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul unei persoane.


Potrivit modificării aduse Codului penal, transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.


Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

S-a stabilit şi o incriminare nouă - articolul 352 indice 1 - omisiunea declarării unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Confiscarea extinsă și modificarea Codului Penal Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a scris președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu

14 Jul 2020 684

Persoanele condamnate pentru omor, viol ori pedofilie nu mai pot fi eliberate condiționat

17 Jun 2020 790

Epidemie de coronavirus! Se introduce o nouă infracțiune în Codul Penal

19 Mar 2020 1744

Crimele zguduitoare de la Caracal au adus din nou în discuție modificarea Codului Penal Se adună semnături pentru reinstaurarea pedepsei cu moartea în România

27 Jul 2019 1652

Propuneri de modificare a Codurilor penale Brățări electronice ca sisteme de supraveghere în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale

21 Jul 2019 687

Dezbaterile asupra sesizărilor privind modificările aduse codurilor penale, amânate de Curtea Constituțională

10 Jul 2019 819

PNL a sesizat la CCR legile de modificare a Codului de procedură penală și a Codului Penal

26 Apr 2019 651

Comisia Europeană a anunţat că va analiza cu atenţie măsurile adoptate prin modificarea Codurilor penale

24 Apr 2019 656

Tudorel Toader, precizări cu privire la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală

16 Jul 2018 749

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele de neconstituţionalitate cuprinse în legea de modificare a Codului penal

05 Jul 2018 763

Imagini de la eveniment. „Stop joc, penalilor!" Protest în faţa Prefecturii Constanţa după modificarea Codului de Procedură Penală (galerie foto + video)

20 Jun 2018 2507

Semnal de alarmă tras de deputatul USR Ion Stelian „Ne este băgat pe gât un nou proiect de lege prin care corupţii să fie avantajaţi!“ (document)

20 Jun 2018 1112

Deputatul Stelian Ion, despre modificările codurilor „CCR primeşte o putere extraordinară, efectele unor decizii deja pronunţate se vor răsfrânge şi cu privire la condamnările anterioare!“

20 Apr 2018 1377

Vă amintiţi de propunerea de lege pentru castrarea chimică a violatorilor şi a pedofililor? Iată ce spune unul dintre iniţiatori!

09 Jan 2018 2564

A fost convocată Adunarea Generală a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Magistraţii se opun modificărilor aduse legilor justiţiei

19 Dec 2017 944